Skip to main content

Σαν σήμερα: Ο θρίαμβος της Τρέισερ στο F4 της Γάνδης (pics&vids)

 Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια ακριβώς, διεξήχθησαν ο τελικός και ο μικρός τελικός του Final Four της Γάνδης, στο οποίο συμμετείχε ο Άρης Θεσσαλονίκης. Το Superbasket.gr μας θυμίζει τι συνέβη σε εκείνη την διοργάνωση και πως η Τρέισερ Μιλάνο κατέκτησε το τρόπαιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Απριλίου 1988 και σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια ακριβώς διεξήχθη στο Flanders Expo της Γάνδης ο τελικός και ο μικρός τελικός του Final Four του 1988. Ο συγχωρεμένος Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, όντας γενικός γραμματέας της FIBA, επηρεασμένος από ένα ταξίδι του εκείνη την εποχή στην Αμερική στο NCAA, επανέφερε τον θεσμό του Final Four στο ευρωπαικό μπάσκετ, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αντίθεση με την διεξαγωγή ενός τελικού.

Στο πρώτο χρονικά ημιτελικό η Μακάμπι των Τζάμσι, Κεν Μπάρλοου και Κέβιν ΜακΓκι με τους 31 πόντους επικράτησε της «νεανικής» Παρτιζάν του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς με 82-87. Ο Σέρβος προπονητής τόλμησε να κάνει κάποια πρωτοποριακά plays όπως εκείνο του Ντίβατς πάνω στον μικρόσωμο Σιμς, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν του βγήκαν.

1988] FIBA European Champions Cup Final Four Semifinal: Aris ...

Την  Μεγάλη Τρίτη 5/4 ο Άρης Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε την τρομερή Τρέισερ Μιλάνου του Μενεγκίν και την Μάκαντου στον ημιτελικό. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν αισιοδοξία και ελπίδα για κάτι καλό λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης φάσης, αλλά τόσο  η απειρία από ανάλογες τελικές φάσεις και η η μη τροφοδότηση πόντων από τον πάγκο, όσο και η έλλειψη «ψηλών» που θα μπορούσαν να τα βάλουν με τον ΜακΆντου και τον Ντίβατς στον ημιτελικό και στον μικρό τελικό αντίστοιχα, οδήγησαν τον Άρη στην τέταρτη θέση της διοργάνωσης. Κάτι που δεν υποβαθμίζει με τίποτα την ποιότητα και την αξία του «αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ.

Για τους πιο προοληπτικούς όπως ο κόουτς του Άρη, Γιάννης Ιωαννίδης, η  αιτία ίσως μπορεί να βρεθεί και στο ότι το ερημικό ξενοδοχείο, «Auberge du pecheur» (Η ταβέρνα του ψαρά), που κατέλυσε η ελληνική ομάδα είχε ως θυρεό μια μαύρη γάτα. Φημολογείται πως ο Ιωαννίδης ακόμη «κυνηγάει» τον έφορο της ομάδας Φάνη Τορνατώρο, που είχε μεταβεί κάποιες μέρες πιο πριν για να το κλείσει αλλά λόγω της καταρρακτώδους βροχής δεν πρόσεξε το σήμα.

Ο Αμερικανός γκαρντ Ντ’Αντόνι σε συνέντευξη του μετά το Final Four είχε δηλώσει πως 5.000 ή 6.000 Έλληνες είχαν ταξιδέψει στο Βέλγιο για την διοργάνωση, δημιουργώντας μια τρομερή ατμόσφαιρα. Τα « Τα τσάρτερ της χαράς» όπως ονομάστηκαν, ήταν οι φίλαθλοι του Άρη, ανάμεσα τους και η τραγουδίστρια Μαρινέλλα, που ταξίδεψαν για να ζητωκραυγάσουν υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο παλμός της κερκίδας και η δυναμική που προσέφεραν ήταν άξιο θαυμασμού από όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι παραδέχθηκαν πως ο κόσμος των «κιτρινόμαυρων» … έκλεψε τις εντυπώσεις.

Ο θρύλος Νίκος Γκάλης είχε πει πριν τα ημιτελικά: « Αν τους περάσουμε, πήραμε το τρόπαιο», με τον Έλληνα γκαρντ να κάνει ότι μπορεί σκοράροντας 28 πόντους. Η Τρέισερ όντας πιο έμπειρη και έχοντας μέταλλο νικητή κατάφερε με ένα επί μέρους 11-4 να διαμορφώσει το 84-74 και να θέσει τις βάσεις για την πρόκριση στον τελικό. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Ντ’Αντόνι επεσήμανε πως σοβαρή αιτία της επικράτησης υπήρξε που ο Μενεγκίν «μάτσαρε» εξαιρετικά τον Λευτέρη Σούμποτιτς, ο οποίος είχε μόλις 3/10 τρίποντα στον ημιτελικό, με τον κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη να του επισημαίνει μετά το ματς πως: «Εγώ δεν μπορώ να ρυθμίσω το χέρι σου!».


  
Μετά την ήττα στον ημιτελικό, υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευσηστην  ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης αντιμετώπισε την Παρτιζάν του Ντίβατς, του Ομπράντοβιτς και του Πάσπαλιε στον μικρό τελικό, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» όντας αδιάφοροι παρά τους 39 πόντους του Γκάλη ηττήθηκαν με 105-93.

Όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε ότι: «Εγώ είμαι… βουλγάρικο κεφάλι και πιστεύω ότι έπραξα τα δέοντα. Ξεφωνίστε με όσο θέλετε, γιατί αυτή την ευκαιρία την έχετε μία φορά τον χρόνο»

1987] FIBA European Champions Cup Final: Tracer Milano vs Maccabi ...


Τι και αν ήταν 38 χρονών , ο δύο φορές πρωταθλητής με τους Λέικερς (1982-1985) και πέντε φορές All Star στο ΝΒΑ (1974-1978), Μπομπ Μάκαντου αναδείχθηκε MVP της τελικής φάσης και πρώτος σκόρερ του Final Four σκοράροντας 39 και 25 πόντους στον ημιτελικό και τον τελικό αντίστοιχα.
Για την ιστορία, στον τελικό του Final Four του 1988 η Τρέισερ νίκησε της Μακάμπι Τελ-Αβίβ με 90-84, χάρη στο double-double του ΜακΑντού με 25 πόντους και 12 ριμπάουντ, παρότι οι Ισραηλινοί το πάλεψαν μέχρι τέλους.Ο πρόδρομος της Αρμάνι Μιλάνο είχε κατακτήσει άλλες δύο φορές την Euroleague και συγκεκριμένα το 1965-66 και το 1986-87, ενώ έκτοτε δεν ξαναέπαιξε στον τελικό τις κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=IEkfOj_8fN4