Skip to main content

Λούκα Ντόντσιτς- Το... δικό του «Last Dance» με την Ρεάλ (pics+vids)

 Όλος ο κόσμος κίνειται σε ρυθμούς «The Last Dance» λόγω του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του ESPN για τον Μάικλ Τζόρνταν, αλλά με αφορμή την πρόσφατη αναδρομή της Euroleague στο τελευταίο τρόπαιο της «Βασίλισσας», το Superbasket.gr μας θυμίζει τι έγινε τότε στο «The Last Dance» του Σλοβένου γκαρντ στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Του Άρη Κατσίδη

Τι και αν είναι μόλις 21 χρονών, ο Λούκα Ντόντσιτς έχει ήδη κατακτήσει κάθε πιθανόν τίτλο σην Ευρώπη σε διασυλλογικό επίπεδο με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ πλέον κυνηγάει το όνειρο του στο NBA με τους Μάβερικς.

Ο Ντόντσιτς αποχαιρέτησε την Ρεάλ Μαδρίτης το 2018 μετά από έξι επιτυχημένα χρόνια, γεμάτα από τρόπαια, διακρίσεις και επευφημίες, με την επίσημη σελίδα των μερέγχες να δηλώνει πως ο Σλοβένος γκαρντ όντας προϊόν  των ακαδημιών της βασίλισσας, θα βρίσκεται για πάντα στις καρδιές των Μαδριλένων. Η αγάπη όμως... είναι αμοιβαία και αυτό μπορεί να φανεί τόσο από τις δηλώσεις του όπως: «Οπότε, όταν τελειώσει το ΝΒΑ, πιθανώς να επιστρέψω στη Ρεάλ» αλλά και με αναρτήσεις στις οποίες δείχνει πως ακόμη και στο NBA γυμνάζεται ακούγοντας ύμνους και τραγούδια των Μαδριλένων.

Real Madrid's young star Doncic named ANGT MVP - Latest - ADIDAS ...

Ο 21χρονος πια Ντόντσιτς, έκανε το ντεμπούτο του το 2012, με την Ρεάλ στο Torneo Internacional Lido της Ρώμης. Στην Μαδρίτη γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε μπασκετικά, μαθαίνοντας τα μυστικά του αθλήματος, τα οποία φάνηκαν χρήσιμο εφόδιο για να κατακτήσει πολυάριθμα τρόπαια σε τόσο μικρή ηλικία.

Νεανική ηλικία και η μετάβαση στην Μαδρίτη 

Όπως λέει και ο σοφός λαός , το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1999 ο Λούκα, ήταν γιος του επίσης μπασκεμπολίστα Σάσα Ντόντσιτς με τα δύο πρωταθλήματα Σλοβενίας στο παλμαρέ του.  Ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Union Olimpija και τον Απρίλιο του 2012 κέρδισε τον τίτλο του MVP στο τουρνουά Lido di Roma Tournament, πετυχαίνοντας 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και μοιράζοντας 10 ασίστ στον τελικό κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα της Λάτσιο.

 Τον Σεπτέμβριο του 2012 σε ηλικία 13 ετών υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς είχε αγωνιστεί ως δανεικός από την Union Olimpija, με την υπόλοιπη ομάδα των μερέγχες στην  κατηγορία  junior του  Minicopa ACB 2012. Για την ιστορία, στον τελικό είχε σκοράρει 20 πόντους κόντρα στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα.

Σε μικρή μπασκετική ηλικία  ο Ντόντσιτς απέδειξε πως μπορεί να ανταγωνιστεί εύκολα παίκτες που είναι μεγαλύτεροι τόσο ηλικιακά όσο και σωματικά από αυτόν. Ο συνδυασμός των δεξιοτήτων, της αθλητικότητας, της μπασκετικής του ευφυΐας, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του είναι δύσκολο να βρεθεί.

Όταν ο μπαμπάς Ντόντσιτς αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό (pics ...

Έχει μοναδική ευελιξία και μπορεί να ντριμπλάρει και με τα δύο χέρια, μαζεύει για γκαρντ συχνά το ριμπάουντ, σουτάρει, πασάρει και σκοράρει από κάθε γωνία και με διάφορους τρόπους. Μπορεί να παίξει τόσο ως γκαρντ όσο και ως σμολ φόργουορντ, Θύμιζε τότε τον Ρίκι Ρούμπιο, που επίσης είχε κάνει παρόμοια βήματα σε τόσο νεαρή ηλικία.

Τι έκανε στα τμήματα υποδομής και το ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα

Μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις με την ομάδα της Ρεάλ Κ16, ο Ντόντσιτς είχε το προνόμιο να αγωνίζεται και με την Κ18 αλλά και με την δεύτερη ομάδα, Real Madrid B, τη σεζόν 2014-2015. Ήτα ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας έχοντας κατά μέσο όρο 14.5 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ, βοηθώντας την ομάδα του να βρεθεί στην πρώτη θέση της Liga EBA Group B, δηλαδή στην τέταρτη κατηγορίας της Ισπανίας.

Το 2015 κατέκτησε το τουρνουά Κ18 Ciutat de L'Hospitalet και αναδείχθηκε στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά ασχέτως αν ήταν δύο χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους. Επίσης τον Μάιο του 2015 κατέκτησε και το Κ18 Next Generation Tournament της Euroleague, με την Ρεάλ να επικρατεί του Ερυθρού Αστέρα στον τελικό.

Doncic turns 18 | Real Madrid CF

Στις 30 Απριλίου 2015 ο Ντόντσιτς έγινε ο νεώτερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Liga ACB όντας 16 χρονών, 2 μηνών και 2 ημερών. Στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ουνικάχα πέτυχε 6 πόντους και 4 ασίστ σε 19 λεπτά.  Στην ιστορία της ACB βέβαια ήταν ο τρίτος νεώτερος ηλικιακά που το πέτυχε αυτό, πίσω μόνο από τους Ρίκι Ρούμπιο ( 14 χρονών και 11 μηνών) και τον Άνχελ Ρεμπολό ( 15 χρονών και 3 μηνών). Ο Ντόντσιτς επίσης έκανε συμμετοχές τόσο στα play-offs του 2015 της ACB όσο και στο Διηπειρωτικό εκείνης της χρονιάς.

Τα επόμενα χρόνια στην Ρεάλ Μαδρίτης

Στην σεζόν 2015-2016 ο Ντόντσιτς ήταν μέλος του δωδεκαμελούς ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν ο νεώτερος παίκτης της Ισπανικής λίγκας. Το ντεμπούτο του στην Euroleague έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2015 σε ένα ματς εκτός έδρας κόντρα στην Χίμκι, στο οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε με το Ντόντσιτς να σκοράρει μόλις 2 πόντους. Στην όγδοη αγωνιστική της Liga ACB κόντρα στην Μπιλμπάο έκανε... το ξεπέταγμα με ρεκόρ καριέρας έχοντας 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 22 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης.

Κατά την διάρκεια της σεζόν 2016-2017 ο Ντόντσιτς απέκτησε σπουδαιότερο ρόλο στην Ρεάλ ενώ ορισμένες φορές έπαιζε ως βασικός. Αναδείχθηκε MVP στην 11η αγωνιστική του Ισπανικού πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 23 πόντους, 11 ριμπάουντ και 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στην νίκη της Ρεάλ με 92-76 κόντρα στην Φουενλαμπράντα.  

Luka Doncic show as Real Madrid beats Baskonia | Eurohoops

Ο ανάλογος τίτλος του απονεμήθηκε για πρώτη φορά  στην 13η αγωνιστική της EuroLeague, οπού ο Ντόντσιτς με τους 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και τα 5 ασίστ κόντρα στην Μπάμπεργκ, άρχισε να... συστήνεται στη μπασκετική Ευρώπη. Άλλες τρεις φορές στην σεζόν αναδείχθηκε MVP στην ευρωπαική διοργάνωση και για αυτό το λόγο του απονεμήθηκε ομόφωνα, ο τίτλος του EuroLeague Rising Star.

Ο ρόλος του  Ντόντσιτς έγινε ακόμα πιο κρίσιμος τη σεζόν του 2017-2018, με τον Σέρχιο Γιουλ να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο. Ο Σλοβένος γκαρντ έχοντας πέρα από δεξιότητες και την εμπειρία μιας γεμάτης χρονιάς, άρχισε να κάνει μοναδικές εμφανίσεις από την πρώτη αγωνιστική, στην οποία σκόραρε 27 πόντους κόντρα στην Εφές .

Το Final Four του 2018 - The Last Dance

Ότι δεν πέτυχε η Ρεάλ στο Final Four του 2017 στην Κωνσταντινούπολη, το κατόρθωσε στην  Stark Arena του Βελιγραδίου τον επόμενο χρόνο, κατακτώντας τον 10ο τίτλο της στην Euroleague. Στα ημιτελικά οι μερέγχες επικράτησαν με 83-92 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Σλοβένο γκάρντ να έχει 16 πόντους, 7 ριμπαόυντ και 2 ασίστ.

Final Four Belgrade 2018 - Real Madrid title celebration! - 2017 ...

Τι και αν είχε δύο λιγότερους πόντους από τον Κοζέρ στον τελικό(17), με  3 ριμπάουντ και 4 ασίστ είχε την μεγαλύτερη συνεισφορά από τους υπόλοιπους παίκτες των Μαδριλένων, οδηγώντας την Ρεάλ στην νίκη με 85-80 επί της Φεέρμπαχτσε και κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του MVP του Final Four.

Αυτό ήταν και το... Last Dance του στην Ευρώπη, αφού την επόμενη χρονιά μετέβη στις ΗΠΑ και στους Ντάλας Μάβερικς 

 H απίστευτη τροπαιοθήκη του

Αυτή τη στιγμή ο Ντόντσιτς μετράει 216 εμφανίσεις με την Ρεάλ  και μπορεί να περηφανεύεται πως σε τόσο μικρή ηλικία έχει μια απίστευτή τροπαιοθήκη. Ήταν 19 χρονών όταν έφυγε από την Ρεάλ για να παίξει στο NBA και στους Μάβερικς έχοντας κατακτήσει ήδη μία Euroleague, ένα Διηπειρωτικό, τρία Ισπανικά πρωταθλήματα, 2 Κόπα ντελ Ρέι και τρία βραβεία MVP (Final Four, EuroLeague and Regular League).