Skip to main content

Γιαρούτις: Είμαστε χαρούμενοι που ο Καλόγηρος επέλεξε να βελτιώσει τις δεξιότητες του στην Ρίτας (pics)

Ο γενικός διευθυντής της Ρίτας Βίλνιους, Ρολάντας Γιαρούτις μίλησε στο superbasket.gr για την απόφαση της λιθουανικής ομάδας να επιλέξει το BCL , για τους στόχους και τις φιλοδοξίες εν όψει της νέας σεζόν, για τον Ανδρέα Καλόγηρο που έπαιξε με την ομάδα της φέτος στο τουρνουά Euroleague Nex Gen, αλλά και για το πώς κρίνει την απόφαση των αδερφών Καλαιτζάκη να αγωνιστούν στην Λιθουανία.

του Άρη Κατσίδη

 Η Ρίτας είναι μια πολύ γνωστή ομάδα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γιατί επιλέξατε το BCL και όχι την Euroleague/Eurocup; Ποιοι είναι οι στόχοι σας στην Ευρώπη; Πως αξιολογείτε τις ελληνικές ομάδες (Περιστέρι, Ηρακλής, ΑΕΚ) που θα αγωνίζονται την νέα σεζόν στην BCL;

Ένα από τα κίνητρα είναι ότι το Champions league είναι ένα τουρνουά που αναπτύσσετε και μας προσέφερε εντυπωσιακές συνθήκες, για αυτό περιμένουμε την επερχόμενη σεζόν. Πρώτα από όλα ο στόχος μας είναι να προκριθούμε από την φάση των ομίλων, θα ήταν εκπληκτικό να βρεθούμε στο Top 8 όπως και επίσης στο Final Four. Η ομάδα, η πόλη και το Λιθουανικό μπάσκετ πάντα θέλουν να βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Οι ελληνικές ομάδες πάντα αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο. Παίζουν μπάσκετ με επαφές (physical game), με φιλοδοξία και μάχονται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο μπροστά στους πιστούς οπαδούς τους.

 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Λιθουανικού πρωταθλήματος; Ποια είναι η διαφορά του σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές λίγκες; ποιοι είναι οι στόχοι στις εγχώριες διοργανώσεις εν όψει της νέας σεζόν;

7DAYS EuroCup, Top 16 Round 6: Rytas Vilnius vs. AS Monaco - 2018 ...

Τα τελευταία δύο χρόνια το Λιθουανικό μπάσκετ έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με την ποιότητα των διοργανώσεων και την οργάνωση τους. Το ενδιαφέρον των fans είναι επίσης υψηλό και αυξάνεται. Οι παίκτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις ομάδες της Λιθουανίας παίζουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Στόχος του Λιθουανικού μπάσκετ είναι να ανακαλύψει νέα ταλέντα, να τα βελτιώσει και να αγωνίζονται ντόπιοι παίκτες στο καλύτερο επίπεδο. Ευχόμαστε να παίξουμε στον τελικό και να παλέψουμε για τον τίτλο στο Karalius Mindaugas Cup αλλά και στο LKL. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά ο στόχος μας ξεκάθαρα είναι να παλέψουμε για τις πρώτες θέσεις.


 Ποιος θα είναι ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ομάδας την νέα σεζόν; Τι είδους παίκτες θα θέλατε στην ομάδα σας; Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;
Πρώτα από όλα, το ρόστερ της ομάδας, θα εξαρτηθεί πολύ από τις αποφάσεις του προπονητή μας. Έχουμε ένα νέο, φιλόδοξο προπονητή, ο οποίος θα προσπαθήσει να παίξει ένα γρήγορο, εντυπωσιακό, δυναμικό και μοντέρνο μπάσκετ. Θα έχουμε μια φιλόδοξη ομάδα, που θα μάχεται για κάθε παιχνίδι, δεν θα φοβάται τίποτα, αλλά θα σέβεται επίσης τους αντιπάλους της.


 Ταιριάζουν οι Έλληνες παίκτες στο Λιθουανικό πρωτάθλημα; Ποια είναι η άποψη σας για τον Ανδρέα Καλόγηρο, που αγωνίστηκε φέτος με την Ρίτας στο τουρνουά Euroleague Nex Gen, Ποιον Έλληνα παίκτη θα θέλατε να έχετε στην Ρίτας; Ποια είναι η άποψη σας για τα αδέρφια Καλαιτζάκης, που επέλεξε την περσινή χρονιά να αγωνιστούν στην Νεβέζις;

Φυσικά. Οι Έλληνες είχαν πολλούς σπουδαίους παίκτες στο παρελθόν όπως και τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα έχουν και στο μέλλον. Είμαστε χαρούμενοι που ο Ανδρέας Καλόγηρος επέλεξε να αναπτύξει και να βελτιώσει τις δεξιότητες του και να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας στην ομάδα της Ρίτας. Είναι ένας πολύ ταλαντούχους νέος παίκτης, ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη στην γενιά του. Πέρυσι στο τουρνουά της Euroleague Next Generation ο Ανδρέας απέδειξε ότι ήταν μεγάλο μέρος μιας επιτυχημένης ομάδας, η οποία κέρδισε στον τελικό κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας. (Στατιστικά Ανδέα Καλόγηρου μ.ο.: 15 πόντους, 10.8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 21.3 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης).

Ανδρέας Καλόγηρος: "Σπάει" τα κοντέρ στο Εuroleague Next Gen ...

Μιλώντας για άλλους Έλληνες παίκτες στην Ρίτας, δεν νομίζω να είναι μόνο ένας ή δύο που θα θέλαμε να δούμε εδώ, αλλά οι οικονομικές μας συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να τους αποκτήσουμε σήμερα. Μία από τις προσπάθειες μας ήταν να έχουμε τον Άλεξ Αντετοκούνμπο στην ομάδα της Ρίτας, αλλά επέλεξε την Ισπανία. Οι αδερφοί Καλαιτζάκης πήραν την σωστή απόφαση να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ εδώ (στην Λιθουανία).


 Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως τεχνικός διευθυντής σε καθημερινή βάση; Τι σας εμπνέει να κάνετε αυτήν την δουλειά;

Υπήρχαν πολλές προκλήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας. Συνεργαζόμαστε με τους χορηγούς, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της ομάδας, διατηρούμε επαφή με τους fans μας, επεκτείνοντας τη βάση των θαυμαστών στην «οικογένεια της Ρίτας».


 Ποια είναι η άποψη σας για την Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας και για τις Ελληνικές ομάδες; Έχετε έρθει διακοπές στην χώρα μας; Πως αξιολογείται την Basket League; Θα θέλατε να εργαστείτε σε μια ελληνική ομάδα κάποια μέρα;

Η Ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ είναι μια από τις πιο δυνατές στον κόσμο. Οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά η Ελλάδα πάντα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Σχετικά με το ποτένσιαλ της χώρας έχω συζητήσει πολύ με τον Γιόνας Καζλάουσκας, που ήταν προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας.


Έχω έρθει παραπάνω από μια φορά διακοπές στην Ελλάδα, το αγαπημένο μου μέρος είναι η Ρόδος, οπού αγαπώ να κάνω ιστιοπλοΐα. Μιλώντας για το ελληνικό πρωτάθλημα, είναι μια από τις πιο σκληρές, ενδιαφέρουσες και δυνατές λίγκες στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν τεράστιες αντιπαλότητες και απίθανη υποστήριξη από τους fans. Αν θα ήθελα να δουλέψω σε Ελληνική ομάδα στο μέλλον; Γιατί όχι; Αυτές οι ευκαιρίες είναι πάντα καλοδεχούμενες, οπότε γιατί όχι.


 Πως είναι τώρα η καθημερινή ζωή στο Βίλνιους;

Το καλοκαίρι υπάρχει μια υπέροχη ατμόσφαιρα όταν εργαζόμαστε και για την επόμενη σεζόν προσπαθούμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

 https://www.instagram.com/p/CCBq8hZg9Eu/?igshid=185a3cmgpp7dx
 Τι σημαίνει το μπάσκετ για την Λιθουανία; Είναι το εθνικό σας σπορ; Βρίσκεται σε καθημερινές συζητήσεις στα σχολεία, στα καφέ κτλ;

Το μπάσκετ σημαίνει τα πάντα για τους Λιθουανούς φίλους, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην χώρα μας. Μπορείς να δεις ανθρώπους να παίζουν μπάσκετ παντού, αγαπάμε αυτό το σπορ.

 Ως παίκτης, αγωνιστήκατε στην Κύπρο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την ζωή εκεί αλλά και από το πρωτάθλημα;

Όταν έπαιζα μπάσκετ στην Κύπρο, ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί κατακτήσαμε και την Super league και το εγχώριο κύπελλο. Ίσως το πρωτάθλημα στην Κύπρο δεν είναι τόσο δυνατό όπως στην Ελλάδα, αλλά υπήρχαν ομάδες σε καλό επίπεδο. Με την ομάδα μας την ΑΕΛ Λεμεσού, παίξαμε και στο EuroCup. Από εκείνη την εποχή (όταν βρισκόμουν στην Κύπρο) θυμάμαι τον υπέροχο καιρό, την όμορφη φύση και το εξαιρετικό φαγητό.