Skip to main content

Τριαντόπουλος: «Πιθανόν να έχουμε άλλη μια δύσκολη χρονιά»

Τον αγωνιστικό και οικονομικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, έκανε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παναγιώτης Τριαντόπουλο. Ο ισχυρός άνδρας των πράσινων έκανε λόγο για ακόμα μία δύσκολη χρονιά που έρχεται, με την ομάδα να ακολουθεί το ίδιο οικονομικό μοντέλο «έσοδα – έξοδα», ξεκαθάρισε πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνεχίζει να μην έχει καμία σχέση στην ομάδα, ενώ μίλησε και για την επόμενη ημέρα της Ευρωλίγκας.

Αναλυτικά:

Ήρθαμε να κάνουμε έναν απολογισμό. Μπορεί να βιαστήκαμε, αλλά επειδή διαβάζω πολλά που εν ισχύουν, θεωρήσαμε καλό, για να μην υπάρχει στον κόσμο αγωνία και αναστάτωση, να κάνουμε τώρα αυτόν τον απολογισμό, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Να ξεκινήσω από τον θετικό απολογισμό. Για κάποιους δεν θα έπρεπε να χαρούμε που πήραμε το double. Εμείς δεν είπαμε ότι είναι το σπουδαιότερο της ιστορίας μας, αλλά δεν παύει να είναι double. Να σας πω ότι 21 από τα 23 μέλη της αποστολής, περάσανε covid. Υπήρξε διάστημα τριών εβδομάδων που δεν παίξαμε κανένα παιχνίδι και άλλο διάστημα τριών εβδομάδων που παίζαμε μέρα παρά μέρα. Ταξιδέψαμε ταξίδια χωρίς λόγο. Τα αποτελέσματα δεν μας ικανοποίησαν, αλλά από την αρχή είχαμε πει ότι θα ήταν μια δύσκολη χρονιά. Καταφέραμε και τελειώσαμε και τις τρεις διοργανώσεις, με πολύ κόπο και πίεση. Ο Παναθηναϊκός έχει 40 πρωταθλήματα, 20 κύπελλα, 12 double, έξι ευρωπαϊκά και ΄να διηπειρωτικό. Στο φινάλε, οι παίκτες παίζουν, αγωνίζονται. Ξεχνάμε πως είναι ένα άθλημα. Και οι παίκτες ήθελαν να χαρούν, γιατί να τους το στερήσουμε. Ποιους ενόχλησε που χαρήκαμε.  Πάντα θα υπάρχουν οι γκρινιάρηδες.

Όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό. Όλα είναι τακτοποιημένα, οι παίκτες ήταν πληρωμένοι στν ώρα τους, χωρίς να έχουμε και ιδιαίτερη βοήθεια. Μόνο στο τέλος μια μικρή προκαταβολή για το στοίχημα, την ώρα που η Μακάπι πήρε 5 εκ ευρώ, επιχορήγηση από το κράτος. Όλες οι ομάδες στηρίχθηκαν, εμείς δεν στηριχθήκαμε από κανέναν. Ανταπεξήλθαμε πλήρως, δώσαμε λύση στα προβλήματα, όπως βαριά συμβόλαια που μας δημιουργούσαν ανασφάλεια για το μέλλον. Θέλαμε ο Παναθηναϊκός να βγει καθαρός στο τέλος, να μην χρωστάει, να είναι οι παίκτες χαρούμενοι που πληρώθηκαν και να κρατήσουμε το καλό μας όνομα στην αγορά, ενόψει της νέας σεζόν.

Βεβαίως κάποιοι έλεγαν πως μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρχουμε. Κάποιο το πίστεψαν, κάποιοι όχι. Πιστεύω πως αυτοί που μας εμπιστεύτηκαν, δικαιώθηκαν. Για να το συνδέσω με το αγωνιστικό, είχαμε μια αστοχία με την θέση «1», παίξαμε το τελευταίο μας χαρτί με τον Λαπροβίτολα, όμως, ενώ είχαμε ήδη συμφωνήσει, δεν τον άφησε η Ρεάλ. Αν είχαμε πάρει έναν PG, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, αδικήθηκε η ομάδα. Αυτό όμως έγινε, δεν αλλάζει. Είχαμε κάποιες καλές νίκες, κάποιες άσχημες, όμως όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι.

Στον διοικητικό απολογισμό έχω να πω πολύ περισσότερα πράγματα.  Να δώσω συγχαρητήρια στο Λαύριο, που με πίστη και πρόγραμμα έφτασε εκεί που έφτασε και δίκαια μας δυσκόλεψε. Εμείς δουλεύαμε και σε άλλους τομείς. Ανακαινίσαμε πλήρως τα αποδυτήρια, το γυμναστήριο, το γραφείο των προπονητών, της διοικητικής ομάδας όπως και το video room. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν τα έργα υποδομής για τον Παναθηναϊκό.

Το επόμενο σημαντικό που κάναμε ήταν ότι είμαστε πρωτεργάτες για να υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΡΤ. Ορίστηκαν κανόνες συμμετοχής στις ομάδες, για να γίνει καθαρό και δίκαιο το πρωτάθλημα. Ορίστηκε η θέση του Γενικού Διευθυντή του ΕΣΑΚΕ, που έχει την αρμοδιότητα της αναβάθμισης της διοργάνωσης και των εσόδων. Το σημαντικότερο ήταν ότι είμαστε από την αρχή πρωτεργάτες στο να κάνουμε την αλλαγή στην Ευρωλίγκα, που το καταφέραμε. Είμαι μέλος του ΔΣ της Ευρωλίγκα, που αύριο στην Βαρκελώνη συνεδριάζει με φυσική παρουσία. Είμαστε πολύ κοντά με την διαπραγμάτευση για την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 49 χρόνια. Πιστεύω ότι σύντομα θα τελειώσει θετικά. Ολοκληρώσαμε την ταινία του Παναθηναϊκού, μετά από χρόνια προσπαθειών. Τελειώσαμε το app του Παναθηναϊκού που θα βγει τον Σεπτέμβριο.

Ο κος Παρθενόπουλος θα είναι ο νέος γενικός διευθυντής που θα πλαισιώσει τους Αλβέρτη και Διαμαντίδη. Εγώ θα έχω έναν πιο επιτελικό και συμβουλευτικό ρόλο και θα εκπροσωπώ τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν θα είμαι στην καθημερινότητα της ομάδας. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως οικογένεια, για το καλό του Παναθηναϊκού.

Όπως θα έχετε δει όλοι, ο ήλιος εξακολουθεί ν βγαίνει από την Ανατολή. Εξακολουθεί να ισχύει ότι ο κος Γιαννακόπουλος δεν έχει καμία εμπλοκή. Όπως δεν είχε πέρσι, δεν θα έχει και φέτος. Θα εφαρμόσουμε το ίδιο μοντέλο με την χρονιά που πέρασε, δηλαδή το έσοδα – έξοδα. Δυστυχώς η επόμενη χρονιά δεν έχει εξομαλυνθεί όσο περιμέναμε, λόγω κορονοϊού. Θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ίσως ένα βηματάκι παραπάνω.  Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη γι εισιτήρια του χρόνου, γιατί ακούγονται πολλά. Έχουν παρθεί κάποιες προκαταβολές, για να βγει η περσινή χρονιά, άρα η χρονιά θα είναι και αυτή δύσκολη. Ελπίζω να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό και να κάνουμε ένα μικρό βηματάκι. Υπάρχει ένα πλάνο ε βάθος χρόνου για να επανέλθει ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει να είναι.  Ο Παναθηναϊκός παραμένει προς πώληση, έχω στα χέρια μου πάνω από 15 σύμφωνα εμπιστευτικότητας, όλα με επενδυτές εξωτερικού, από το εσωτερικό δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Όλοι γνωρίζετε πως όλες οι επενδύσεις έχουν παγώσει παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας. Ελπίζω τώρα που θα επανέλθει η κανονικότητα, να ξεκινήσουμε πάλι πιο εντατικά το θέμα της πώλησης, κάτι που έχω αναλάβει εγώ, είναι μέσα στα καθήκοντα μου.

Αυτό που αγωνιστήκαμε να κάνουμε για να επανέλθει η ομάδα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, έχει 2-3 άξονες. Το πιο σημαντικό είναι το ΟΑΚΑ, εφόσον το θέμα κλείσει ομαλά για την ομάδα μας. Το δεύτερο είναι κάποια κονδύλια που έχουμε κλείσει, όπως τα έσοδα από το στοίχημα,  ακόμα έχουμε πάρει μια μικρή προκαταβολή, το τρίτο και σημαντικότερο είναι η συμμετοχή μας στο ΔΣ της Ευρωλίγκας, καθώς όλες οι ομάδες κατάλαβαν ότι έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα σε ένα προϊόν που δεν τα φέρνει πίσω και θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας. Ήδη συζητάμε την ανακατανομή των χρημάτων και τον δικαιότερο καταμερισμό.. Ίσως άμεσα δούμε κάποια βελτιωμένα νούμερα, αν όχι από αυτή την χρονιά, σίγουρα από την επόμενη. Μπαίνοντας οι ομάδες στην διοίκηση της Ευρωλίγικας, θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα του μπάσκετ στην Ευρώπη, ώστε οι ομάδες να μπουν στην λογική που λειτουργεί ο Παναθηναϊκός, να μην χρειάζονται ιδιοκτήτες – επενδυτές. Ταυτόχρονα έχουμε εισηγηθεί ενός τύπου salary cup, που δεν θα αφήνει κάποιες ομάδες να κάνουν υπερβολές , για να μειωθούν οι τεράστιες αποστάσεις στα μπάτζετ και να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, που όλες οι ομάδες να είναι κοντά και να αγωνίζονται για τον τίτλο.  Πιστεύουμε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι αλλαγές, η δική μας η λογική δεν είναι μόνο το αύριο, αλλά το μέλλον, πιστεύοντας  πως θα κάνουμε ένα σκαλοπατάκι παραπάνω κι βήμα – βήμα θέλουμε να φτάσουμε εκεί που πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Θεωρώ πως με αυτές τις αλλαγές δεν θα είναι μακριά αυτό το σημείο, συν ότι ο Παναθηναϊκός γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός για την περίπτωση της πώλησης. Πιθανόν να έχουμε άλλη μια δύσκολη χρονιά, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το μέλλον.

Η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγάλη, πρωταγωνιστήσαμε παντού, είμαστε από τις ομάδες που σέβεται η Ευρώπη και μας ακούει και μας συμβουλεύεται για την επόμενη ημέρα. Να ευχαριστήσω τον κόσμο για την συνεργασία και την στήριξη του, όπως και όλους τους συνεργάτες.

 Από εκεί και πέρα ο κος Τριαντόπουλος απάντησε σε απαντήσεις των δημοσιογράφων:

Οι τρεις μας πέρσι είχαμε χωρίσει τα πράγματα, εγώ στα διοικητικά και οικονομικά και οι Αλβέρτης Διαμαντίδης του αγωνιστικού τμήματος. Πλέον ήρθε ο κος Παρθενόπουλος να αναλάβει το κομμάτι το διοικητικό και το εμπορικό. Στην ουσία αυτή είναι η αλλαγή. Όσον αφορά το ΟΑΚΑ, θεωρώ πως θα είναι αποκλειστικής χρήσης, αν και προτεραιότητα θα είναι η εθνική ομάδα και οι ομοσπονδίες.  

Δεν έχουμε μιλήσει με τον κύριο Ομπράντοβιτς. Προφανώς όλοι θα θέλανε να είναι, εμείς το θεωρούμε δύσκολο, δεν κάνουμε καμία συζήτηση για προπονητή, καθώς έχουμε προπονητή. Πρώτα θα μιλήσουμε με τον κο Κάτας.

Ο καθένας ότι βλέπει στον ύπνο του το γράφει. Ότι είναι να πούμε, θα το πούμε επισήμως με ανακοίνωση. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι παίκτες που μπορεί να μιλήσουμε ή να μιλάμε, με κανέναν όμως δεν έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία.

Είναι λίγο πρώιμη η συνάντηση για να σας πω ακριβώς νούμερα. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις με τους βασικούς μας χορηγούς, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει όταν κλείσει το Financial Distribution της Ευρωλίγκας. Ευελπιστούμε ότι ίσως πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα.

Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να εμπλακώ στο κομμάτι της ΕΟΚ, αλλά έχουν γίνει κάποια ευτράπελα πράγματα και καλό θα είναι να τελειώνει αυτή η κατάσταση, να έρθει η νέα διοίκηση της ΕΟΚ, όποια και αν είναι και να αρχίσουμε να δουλεύουμε και εκεί, γιατί όλοι έχουμε ανάγκη μια δυνατή Ομοσπονδία για να στηρίξει το μπάσκετ.