Skip to main content

Οι αρχές του Περάσοβιτς, ο Χεζόνια και ο πλήρης Ολυμπιακός

Μια δύσκολη εκτός έδρας αποστολή περιμένει σήμερα (3/2) στο παγωμένο Καζάν τον Ολυμπιακό. Η… τριλογία των αγώνων μακριά από το ΣΕΦ, μετά το θρίαμβο στο Μιλάνο και πριν από τη επίσκεψη στο πάντα φιλικό Βελιγράδι, φέρνει τους Πειραιώτες απέναντι στη φορμαρισμένη Ούνικς.

Του Θοδωρή Κοκώση

Για να καταλάβει κάποιος τη δυσκολία της συγκεκριμένης αναμέτρησης, αρκεί να αναφέρουμε πως η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, είναι η κορυφαία για το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Euroleague. Οι Ρώσοι, μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα με 4 ήττες σε 5 ματς, γύρισαν το… διακόπτη και έφτασαν σε ρεκόρ 7-5 (με 6 νίκες στα τελευταία 7 παιχνίδια).

Όπως ανέφερε και στις δηλώσεις του ο Γιώργος Μπαρτζώκας, η Ούνικς, είναι ένα σύνολο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που βασίζεται σε small ball σχήματα, παίζει στο transition και βάζει ένταση στο παιχνίδι της. Οι παίκτες της μοιράζουν 16,3 ασίστ για 13 λάθη και σουτάρουν με 54,9% στο δίποντο, 35% στο τρίποντο και 69,8% στις βολές, ενώ παράλληλα μαζεύουν 33,3 ριμπάουντ (9,7 επιθετικά).

Ο κόουτς των Ρώσων, έχει πλέον επιβάλει τις αρχές του και με τον Τζον Μπράουν (9.3 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 2.7 κλεψίματα) ως «συνδετικό κρίκο» μεταξύ των περιφερειακών, που σκοράρουν με ευκολία και των «ψηλών», που αμύνονται υποδειγματικά (τόσο μέσα όσο και έξω από τη ρακέτα), παίρνει το μέγιστο αποτέλεσμα. Έχει πετύχει σπουδαίες νίκες, ορισμένες μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακές, όπως αυτές κόντρα σε Παναθηναϊκό, Αρμάνι, Ρεάλ και Μπασκόνια.

hezonia666lklklk

Ο Αιζάια Καναάν, που «εκτελεί» με 44,3% από την περιφέρεια και σκοράρει 13,9 πόντους, είναι το «πρώτο βιολί» της ομάδας του, με τον γνώριμό μας Μάριο Χεζόνια (13,8 πόντους και 5.3 ριμπάουντ), να τον ακολουθεί στην επίθεση. Ο Λορέντζο Μπράουν με 11,4 πόντους, αλλά και 5,2 ασίστ, είναι το «μυαλό» του προπονητή εντός του παρκέ και θα είναι κρίσιμο το μαρκάρισμά του από τους περιφερειακούς των «ερυθρολεύκων» [δεν αποκλείεται να τον αναλάβει και ο Παπανικολάου (6,4 πόντους)].

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Ούνικς, έχει καλό ρυθμό, είναι σε φόρμα και έχει τον τρόπο και τη γνώση, να φεύγει νικήτρια από το γήπεδο, αφού εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι πρώτη στα κλεψίματα (9,4). Περίπου όπως και ο Ολυμπιακός, που έχει μία νίκη περισσότερη από την αντίπαλό του (8-4) και φιλοδοξεί να τις κάνει δύο. Η ελληνική ομάδα, σουτάρει με 55,2% στο δίποντο, 36,2% στο τρίποντο, 75.7% στις βολές και… κατεβάζει 35,1 ριμπάουντ (εκ των οποίων τα 10.8 είναι επιθετικά), κυρίως χάρη στον Μουσταφά Φαλ (8.8 πόντους) και τον Σάσα Βεζένκοφ (11,4 πόντους), που παίρνουν 5.5 ριμπάουντ έκαστος. Ταυτόχρονα είναι θετικότατος και ο συσχετισμός ανάμεσα σε ασίστ και λάθη (17,3-10,7).

dorsey666323

Οι Πειραιώτες, οι οποίοι θα παραταχθούν πλήρεις, θα χρειαστεί να φτάσουν σε υψηλά στάνταρ την απόδοσή τους στην άμυνα, για μια ακόμα φορά και περιμένουν σκορ από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ (12,9 πόντους,) που… σημαδεύει με 46% από την περίμετρο. Η απόδοση του Κώστα Σλούκα (10,6 πόντους και 3,6 ασίστ), θα αποτελέσει επίσης βαρόμετρο, αφού όποτε ο διεθνής γκαρντ «πατάει» καλά στο παρκέ, σπάνια η ομάδα του χάνει.

Ολυμπιακός και Ούνικς, βρίσκονται και πάλι ο ένας απέναντι στον άλλο, μετά από τέσσερα χρόνια. Στην τελευταία αναμέτρησή τους (2/2/2017), οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φύγει χαμογελαστοί από το Καζάν, νικώντας με 90-75.

Το αποψινό ματς (3/2) αρχίζει στις 18:00 και θα το διευθύνουν οι Αν Πάντερ, Κάρλος Κορτές και Ράιν Πεεράντι.