Skip to main content

Μονακό – Ολυμπιακός 83-87: Οι Πρίγκιπες του Πειραιά έκαναν το 2-1

Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα και νίκησε τη Μονακό με 87-83 στο Γκαστόν Μεντεσίν για το Game 3 της σειράς, παίρνοντας πίσω το πλεονέκτημα έδρας. Οι μάγκες του Μπαρτζώκα, πήγαν με την πλάτη στον τοίχο στο Μόντε Κάρλο και έδειξαν ότι είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Παρά το γεγονός οτι απώλεσαν διαφορά 15 πόντων, έμειναν ψύχραιμοι, έκαναν το 2-1 στη σειρά και πλέον είναι στα χέρια τους η πρόκριση στο Final-4 του Βελιγραδίου.

Με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ ξεκίνησε το ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέναντι στους Τζέιμς, Βεστερμαν, Ουατάρα, Τόμας και Μοτιεγιούνας του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Οι Πειραιώτες αν και μπήκαν δυναμικά στην άμυνα, ήταν άστοχοι στις βολές (1/4) και έχασαν ευκαιρίες να προηγηθούν περισσότερο από το 7-9 στο 4ο λεπτό. Η είδηση ήταν η παρουσία του Λούντζη νωρίς-νωρίς, για την άμυνα πάνω στον Τζέιμς, ο οποίος είχε υποπέσει ήδη σε δύο φάουλ. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα, είχαν καλές αποστάσεις στην επίθεση, σωστή κυκλοφορία με πάσες δίχως ντρίμπλα και προηγήθηκαν με +4 (14-18) στο 8ο λεπτό. Ωστόσο τα σφυρίγματα των διαιτητών σε κάθε επαφή, έδωσαν εύκολους πόντους στους γηπεδούχους για το 23-19 του δεκαλέπτου.

Στο 25-19 της Μονακό, οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με 3-12 σερί για το 28-31 στο 13ο λεπτό, παίρνοντας κουράγιο από την καλή τους άμυνα. Η εικόνα του Ολυμπιακού βελτιώθηκε από την ταυτόχρονη παρουσία στην πεντάδα των Σλούκα, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ, για πρώτη φορά στη σειρά. Το αποτέλεσμα, ήταν το προβάδισμα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο για την ελληνική ομάδα (33-38) στο 17ο λεπτό. Οι Μονεγάσκοι βρήκαν σκορ από τη γραμμή της… φιλανθρωπίας, όμως οι ερυθρόλευκοι παρά το γεγονός ότι είχαν διπλάσια λάθη (4-8) και 4 λιγότερες κατοχές, πήγαν μπροστά στα αποδυτήρια με +4 (41-45).

Όταν επέστρεψαν από την ανάπαυλα, οι Πειραιώτες με… τρίποντη καταιγίδα από Ντόρσεϊ και Παπανικολάου, ξέφυγαν με +8 (43-51) στο 22ο λεπτό. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι με παγίδες στο μισό γήπεδο, συν δύο εύστοχα τρίποντα του Μπέικον ισοφάρισαν (51-51) στο 24ο λεπτό. Ξανά μέσα από την καλή αμυντική λειτουγία και τον έλεγχο του ριμπάουντ, οι ερυθρόλευκοι καθόρισαν το τέμπο και πήραν κεφάλι στο σκορ με +14 (53-67) στο 28ο λεπτό, με τον Φαλ να μην έχει αντίπαλο κάτω από τα καλάθια. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος κυριάρχησε στην τρίτη περίοδο, προηγήθηκε ακόμα και με 15 πόντους (56-71), πριν οδηγηθεί στο τελευταίο κομμάτι μπροστά με 58-71.

Ο Ομπράντοβιτς χαμήλωσε το σχήμα, τοποθετώντας τον Τόμας σε θέση σέντερ και έδωσε εντολή για πίεση στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, ρίχνοντας έτσι την τελευταία… ζαριά για την ανατροπή. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν οι γηπεδούχοι να ψαλιδίσουν σε μονοψήφιο επίπεδο τη διαφορά (64-73) στο 33ο λεπτό. Οι Πειραιώτες, που άρχισαν να παίζουν με το χρονόμετρο, έχασαν τον προσανατολισμό τους στην επίθεση κι έδωσαν το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να επιστρέψουν στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, με το σκορ να γίνεται 69-73 στο 35ο λεπτό. Στο σημείο εκείνο, ο Σλούκας πήρε την ευθύνη και έδωσε στην ομάδα του διαφορά 8 πόντων (69-77) στα 3’.40’ για το τέλος, όμως μέσα σε τρεις επιθέσεις οι Μονεγάσκοι ισοφάρισαν 77-77 στα 2’.40’’. Και σαν μην έφτανε αυτό, ο Λι με τρίποντο έβαλε μπροστά την ομάδα του με 80-79 για να απαντήσουν οι ερυθρόλευκοι αρχικά με συνεχόμενες άμυνες και στη συνέχεια από τις βολές, για το τελικό 83-87, που τους φέρνει μια ανάσα από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός έδειξε σπάνια ψυχικά αποθέματα, όταν έχασε προβάδισμα 15 πόντων, είδε τη Μονακό να τον προσπερνά στο τελευταίο λεπτό, όμως αυτός ήταν που έφυγε νικητής από το Μόντε Κάρλο. Η ελληνική ομάδα αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο και πήρε μια σπουδαία νίκη, από κάθε άποψη, όμως ακόμα η δουλειά δεν έχει τελειώσει. 

Οι δύο αντίπαλοι αναμετρώνται εκ νέου την Παρασκευή 29/4 στο Game 4 της σειράς στο πρώτο... match ball του Ολυμπιακού για την πρόκριση στο Final-4.

Δεκάλεπτα: 23-19, 41-45, 58-71, 83-87

Ξεχώρισαν: Για τον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ με 17 πόντους και ο Γουόκαπ, που πέρασε… χειροπέδες στον Τζέιμς . Για τη Μονακό ο Μπέικον με 23 πόντους, που πήγε να γυρίσει σχεδόν μόνος του το ματς.

On Fire: Ο Κώστας Σλούκας με 21 πόντους όλους κρίσιμους!

Η μεγαλύτερη διαφορά: + 15 (56-71) για τον Ολυμπιακό στο δεύτερο μέρος.

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Η ψυχραιμία του Ολυμπιακού όταν έχασε το προβάδισμα των 15 πόντων.

Διαιτητές: Σάσα Πουκλ, Χουάν Κάρλος Γκαρσία και Αν Πάντερ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ