Skip to main content

Μονακό – Ολυμπιακός 78-77: Η πρόκριση περνάει από το λιμάνι

Ο Ολυμπιακός έχασε 78-77 από τη Μονακό στο Game-4 της σειράς των Playoffs και τα πάντα θα κριθούν στο ΣΕΦ την ερχόμενη Τετάρτη (4/5).  Η αναμέτρηση ήταν συγκλονιστική, οι Πειραιώτες αν και βρέθηκαν στο -9 (70-61) στο τελευταίο δεκάλεπτο, επέστρεψαν και τελικά γνώρισαν την ήττα, αφού ήταν άστοχο το σουτ τριών πόντων του Σλούκα στην εκπνοή.

Οι κλασσικοί Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ, Παπανικολάου και Φαλ ξεκίνησαν για τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην αρχική πεντάδα απέναντι στους Βέστερμαν, Ουαταρά, Τζέιμς, Τόμας και Μοτεγιούνας του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Με πίεση πάνω στη μπάλα και τον Τζέιμς να μονοπωλεί τις επιθέσεις, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 6-3 στο 3ο λεπτό, όμως ο Ολυμπιακός απάντησε με τον Παπανικολάου να τα δίνει όλα στις δύο πλευρές του παρκέ και προσπέρασε με 6-12 στο 5ο λεπτό. Το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, αφύπνισε τους παίκτες του, που χτύπησαν στο ένας εναντίον ενός. Παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Φάλ πήγε στον πάγκο να πάρει ανάσες, και ισοφάρισαν 19-19 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Οι Μονεγάσκοι πίεζαν στα ¾ του γηπέδου, κυνηγώντας ανελέητα τον Σλούκα με σκοπό να βγάλουν έξω από τη ρακέτα τους ερυθρόλευκους και πήραν κεφάλι στο σκορ με 27-23 στο 13ο λεπτό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Μπαρτζώκα, να χρησιμοποιήσει τον Γουόκαπ δίπλα στον Έλληνα γκαρντ για καλύτερη κυκλοφορία. Ο Ολυμπιακός απάντησε με την ίδια σκληράδα στα μετόπισθεν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ξαναπάρει το προβάδισμα με 32-40 στο 18ο λεπτό. Στο τελείωμα του ημιχρόνου, οι Μονεγάσκοι αντέδρασαν και μείωσαν στο -4 (38-42), όμως η εμφάνιση των φιλοξενούμενων, οι οποίοι απέφυγαν τα λάθη στο πρώτο εικοσάλεπτο, τούς έκανε να αισιοδοξούν ενόψει της συνέχειας.

Ο Ολυμπιακός έκανε το ιδανικό ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος, με τον Φαλ να σκεπάζει τα καλάθια και ξέφυγε με +11 (38-49) στο 22ο λεπτό. Ωστόσο η Μονακό εκμεταλλεύτηκε τα 3 φάουλ των Φαλ και Γουόκαπ και μείωσε σε απόσταση βολής (51-52) στο 25ο λεπτό. Οι γηπεδούχοι ήταν σκληρά καρύδια και έδειχναν με την εικόνα τους πάνω στο παρκέ ότι θα έκαναν τα πάντα να παίξουν ένα ακόμα ματς. Παρότι η ελληνική ομάδα προηγήθηκε 51-59, οι Μονεγάσκοι, βρήκαν τον τρόπο με σερί 14-2, να προσπεράσουν με 65-61 στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, κυρίως μέσα από ατομικές ενέργειες του Τόμας και του Μπέικον.

Οι Μονεγάσκοι, οι οποίοι πλέον είχαν το μομέντουμ του παιχνιδιού, σκόραραν κατά βούληση και πήραν διαφορά ασφαλείας (70-61) στο 33ο λεπτό. Την ίδια ώρα οι Πειραιώτες παρουσιάζονταν άστοχοι στη επίθεση και έχαναν το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο. Όμως και εκείνοι, δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν το ματς και μέσα από την ένταση που έβαλαν στην άμυνα βρήκαν πόντους από Παπανικολάου και Βεζένκοβ και προσπέρασαν (72-74) στο 36ο λεπτό. Στο 76-74 των Γάλλων, οι ερυθρόλευκοι απάντησαν με τρίποντο του Σλούκα για το 76-77 στο 39ο λεπτό. Ο Μπέικον στα 50’’ για τη λήξη, έβαλε με σουτ μέσης απόστασης μπροστά την ομάδα του (78-77) και στην επόμενη φάση οι Πειραιώτες έχασαν τη μπάλα. Οι γηπεδούχοι αστόχησαν στα 12'', και ο Σλούκας έχασε το τρίποντο της νίκης, σε μια τελευταία επίθεση που ίσως θα έπρεπε να σχεδιαστεί καλύτερα. Το τελικό 78-77, φέρνει τη σειρά στο ΣΕΦ, εκεί όπου θα κριθούν όλα.

Αυτό το νόημα έχει άλλωστε και το πλεονέκτημα έδρας, που με τόσο κόπο κατέκτησε η ομάδα του Πειραιά. Να έχει δηλαδή το τελευταίο ματς μέσα στο σπίτι της, εκεί όπου αισθάνεται δυνατή με την παρουσία του ένθερμου κοινού της δίπλα της.

Η σειρά μεταξύ Ολυμπιακού και Μονακό είναι με διαφορά η πιο σκληρή στα φετινά Playoffs, με τις δύο ομάδες να αρνούνται να παραδοθούν και έχουμε break στο break.

Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη στα χέρια του, έχασε διαφορά έντεκα πόντων και βρέθηκε με εννέα πίσω, όμως έφτασε στο σημείο να έχει το τελευταίο σουτ στα χέρια του. Η ομάδα του Μπαρτζώκα, πήγε στο Πριγκιπάτο με την πλάτη στον τοίχο και επιστρέφει έχοντας πετύχει μία νίκη εκτός έδρας, που ήταν και ο αντικειμενικός στόχος της.

Η μοίρα το έφερε έτσι και οι Πειραιώτες θα παίξουν τον τελικό πρόκρισης μέσα στο γήπεδό τους, την ερχόμενη Τετάρτη (4/5)

Δεκάλεπτα: 19-19, 38-42, 65-61, 78-77

On Fire: Ο Ντουέιν Μπέικον με 21 πόντους και 4 ασίστ!

Ξεχώρισαν: Για τους Μονεγάσκους οι Τζέιμς (20 π. με 1/10 τρίποντα), Τόμας (16 π. με 7/8 σουτ εντός πεδιάς ) και Χολ (14 π. και 10 ριμπάουντ). Για τους ερυθρόλευκους οι Σλούκας (19 π. με 3/4 τρίποντα), Βεζένκοβ (17 π. και 8 ριμπάουντ), Παπανικολάου (13 π.) και Φαλ (11 π.και 8 ριμπάουντ).

Η μεγαλύτερη διαφορά: +11 (38-49) για τον Ολυμπιακό στο δεύτερο μέρος.

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Τα 3 φάουλ του Γουόκαπ και του Φαλ στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου χάλασαν την ισορροπία του Ολυμπιακού.

Διαιτητές: Ρίζικ, Λοτερμόζερ, Χορντόφ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ