Skip to main content

Ολυμπιακός – Μονακό: Οι αριθμοί παίζουν μπάσκετ

Η σειρά των φετινών Playoffs μεταξύ Ολυμπιακού και Μονακό, έχει στρέψει πάνω της τα φώτα των Ευρωπαίων και όχι μόνο, φίλων του αθλήματος. Ακόμα και ο… πολύς Κέβιν Ντουράντ μετά την παρουσία του, στο Game-4 του Γκαστόν Μεντεσίν, ζήτησε πρόσκληση ώστε να δώσει το «παρών» στο παιχνίδι της Τετάρτης (4/5, 21:30), στο κατάμεστο ΣΕΦ.

Του Θοδωρή Κοκώση

Στα δύο παιχνίδια του Φαλήρου και σε εκείνα του Πριγκιπάτου, είδαμε τέσσερις μονομαχίες υψηλού μπασκετικού επιπέδου, με ρυθμό, ένταση και αρκετές συγκινήσεις. Μέσα στην έδρα του, ο Ολυμπιακός νίκησε στο πρώτο ματς 71-54 και ηττήθηκε κατά κράτος στο δεύτερο με 72-96.

Επί γαλλικού εδάφους, οι Πειραιώτες έκαναν «Break στο Break» και νίκησαν στο τρίτο ματς με 87-83, ενώ έχασαν στο τέταρτο με 77-78, αφού το τρίποντο του Σλούκα στην τελευταία φάση, βρήκε σίδερο.

Σε αυτό το κουαρτέτο αγώνων, η ελληνική ομάδα σκοράρει 80.0, ενώ δέχεται 75.3. Τα αντίστοιχα νούμερα των Μονεγάσκων, είναι 83.3 και 80.2. Γενικά το σκορ ανεβαίνει ψηλά και οι δύο αντίπαλοι προσαρμόζονται αναλόγως.

Η γαλλική ομάδα, που έχει την καλύτερη παραγωγικότητα στη διοργάνωση, αισθάνεται πιο οικεία με την εξέλιξη αυτή, ωστόσο και οι ερυθρόλευκοι, που ξεκινούν από την άμυνα, δεν αρνούνται την... πρόκληση των αντιπάλων τους.

Στη συγκεκριμένη τετράδα των παιχνιδιών, ο Ολυμπιακός δεν τα πηγαίνει τόσο καλά (όσο στην κανονική διάρκεια) στην αναλογία ασίστ- λαθών (15.5-13.2), με την αντίπαλό του να τα καταφέρνει κάπως καλύτερα (14.2-11.2).

Ωστόσο, είναι καλύτερος σε δίποντα (59.6% έναντι 57.7%), τρίποντα (35.6% έναντι 33.9%) και χειρότερος στις βολές (68.2% έναντι 80.6%), τομέας στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει επείγουσα βελτίωση, αφού σε κλειστά ματς, δεν… περισσεύει κανένας πόντος.

Τα ριμπάουντ είναι ένας τομέας, στον οποίο οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν με 31.8, τα 9.0 εκ των οποίων είναι επιθετικά, κυρίως λόγω της παρουσίας του Μουσταφά Φαλ, που… σκεπάζει τα καλάθια. Οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς, κατεβάζουν 30.0 (7.5 επιθετικά) και είναι εμφανές πως αισθάνονται καλύτερα πάνω στο παρκέ, όταν ο Γάλλος γίγαντας του Ολυμπιακού, βρίσκεται στον πάγκο.

Τέλος, η Μονακό ως ένα 100% αθλητικό σύνολο υπερέχει στα κλεψίματα με 7.2 έναντι 6.0, ενώ ο Ολυμπιακός υπερτερεί στα μπλοκ με 2.2 έναντι 1.5.

Η στατιστική λένε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλοιώσεις την πραγματικότητα. Αυτό που μετράει περισσότερο πάντως, ενδεχομένως να μην καταγράφεται στους αριθμούς.

Και αναφέρομαι στο πάθος που έχουν επιδείξει και οι δύο αντίπαλοι σε αυτή την τόσο σκληρή σειρά. Οι Πειραιώτες έχουν με το μέρος τους την έδρα και οι Μονεγάσκοι τη δίψα της πρωτάρας.

Τολμώ να προβλέψω ότι από τη στιγμή που ο πληγωμένος Ολυμπιακός, μετά το 1-1 του ΣΕΦ, κατάφερε να φέρει τη σειρά και πάλι στην έδρα του, δύσκολα θα αφήσει να γλιστρήσει η πρόκριση μέσα από τα χέρια του.