Skip to main content

Ολυμπιακός – Μονακό: Ο Κώστας, ο Μάικ, ο Σάσα και ο Ντουέιν…

Η μπασκετική Ευρώπη και ο… Κέβιν Ντουράντ, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις μονομαχίες Ολυμπιακού και Μονακό πάνω στα παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Γκαστόν Μεντεσίν. Η πιο καυτή σειρά των φετινών Playoffs της Ευρωλίγκας, έχει ερυθρόλευκο χρώμα.

Του Θοδωρή Κοκώση

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και από τον αλήστου μνήμης αγώνα μεταξύ του Ιωνικού με τον Άρη στη Νίκαια, όπου βρήκε νικητές τους Θεσσαλονικείς στην παράταση με 114-113, έχουν περάσει 41 χρόνια.

Η αναφορά στο συγκεκριμένο ματς μόνο τυχαία δεν είναι, αφού σε εκείνη την αναμέτρηση, ο Γιαννάκης από την μια που πέτυχε 72 πόντους και ο Γκάλης από την άλλη, που σταμάτησε στους 63, δημιούργησαν ένα μοναδικό ρεκόρ, που στις μέρες μας είναι αδύνατο να επαναληφθεί.

Όσο και αν το θέλουν ο Κώστας Σλούκας και ο Μάικ Τζέιμς, στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος, τέτοιες επιδόσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο στα… videogames.

Πάντως όχι στα Playoffs της Ευρωλίγκας. Σε αυτά, ο Μάικ Τζέιμς σκοράρει 16.0 πόντους με κάκιστο ποσοστό (28.2%) στο τρίποντο, προσφέροντας παράλληλα 4.8 ασίστ για 2.2 λάθη. Ο Κώστας Σλούκας, δίνει στην ομάδα του 14.8 πόντους με το… εξωφρενικό 52.4 % στο τρίποντο, ωστόσο μοιράζει λιγότερες ασίστ (3.5) από τα λάθη που κάνει (3.8).

 Ιδιαίτερο χρώμα στις ελληνογαλλικές μάχες, δίνει ο Ντουέιν Μπέικον (15.8 πόντοι – 45.0% τρίποντο), ο οποίος ξανάφερε στη… μόδα το ενδιάμεσο σουτ ή το σκορ από το high post, που λέγαμε παλαιότερα.

Σταθερός σε όλη τη χρονιά, έτσι και στα Playoffs, ο Σάσα Βεζένκοβ πετυχαίνει 14.5 πόντους, κατεβάζει 6.5 ριμπάουντ και δίνει τα πάντα μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Απογοητευτικός μέχρι στιγμής, ο κατά τα άλλα εξαιρετικός στην κανονική περίοδο, Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έχει πνιγεί περισσότερο από το άγχος και λιγότερο από την αντίπαλη άμυνα. Ο ομογενής γκαρντ, στα τέσσερα ματς κόντρα στη Μονακό, προσφέρει 8.5 πόντους με το… πολύ χαμηλό 21.8% στο τρίποντο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λέο Βέστερμαν των 1.8 πόντων με 13.3% στο δίποντο και 11.1% στο τρίποντο, απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι Μονεγάσκοι, περιμένουν σίγουρα περισσότερα πράγματα από τον Γάλλο πόιντ γκαρντ στο τελευταίο σαραντάλεπτο.

Η τελευταία παράσταση των δύο ομάδων, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη (4/5) στις 21:30 στο κατακόκκινο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου ενδεχομένως να… ξεπεταχθεί ένας Σακίλ ΜακΚίσικ ή ένας Γιακούμπα Ουατάρα και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.