Skip to main content

Ζημιά 56.6 εκατομμύρια ευρώ την σεζόν 2022-2023 για την Μπαρτσελόνα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα 2playbook.com, η Μπαρτσελόνα είχε ζημιές ύψους 56,6 εκατομμυρίων την σεζόν 2022-2023, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει καταγράψει σε μια χρονιά στην ιστορία της στο μπάσκετ. 

Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μπαρτσελόνα κατέγραψε ζημιές 25,27 εκατομμυρίων ευρώ και τις έχει βάλει ως προβλέψεις στον ισολογισμό της, για τις απολύσεις του κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και των παικτών, Νίκολα Μίροτιτς και Κόρι Χίγκινς που έκανε φέτος το καλοκαίρι. Οι ζημιές είναι διπλάσιες από αυτές της σεζόν του 2019-2020 και για την σεζόν 2023-2024 σχεδιάζει να τις μειώσει στα 13,77 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μπλαουγκράνα έκλεισαν την περσινή σεζόν τα λογιστικά τους βιβλία με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία τους στο μπάσκετ. Το πρόσημο ήταν αρνητικό, αφού οι ζημιές ήταν διπλάσιες από την σεζόν 2019-2020 και αντλήθηκαν 88% περισσότερα από τον προϋπολογισμό που είχε καθοριστεί πριν από την έναρξη του έτους, σύμφωνα με στοιχεία των επίσημων λογαριασμών και της ιστοσελίδας του 2Playbook.

Στην αρχή της περσινής σεζόν, η Μπαρτσελόνα ανέμενε να έχει έλλειμμα 28 εκατομμυρίων ευρώ την σεζόν 2022-2023, αλλά η μαύρη τρύπα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Θα πετύχαινε τον στόχο της, αν δεν απόλυε τους Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Νίκολα Μίροτιτς και Κόρι Χίγκινς. Οι απολύσεις τους έκαναν ζημιά στο αποθεματικό του ισολογισμού της κατά 25,27 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες τώρα έγιναν προβλέψεις, με σκοπό να πληρώσει τις αποζημιώσεις της. Έχουν καταγραφεί ως έκτακτα έξοδα, γιατί οι ζημιές σημειώθηκαν το καλοκαίρι, όταν η χρονιά είχε ήδη κλείσει. Με αυτόν τον τρόπο, η εν λόγω δαπάνη δεν θα υπολογίζεται στον προϋπολογισμό της περιόδου 2023-2024, στον οποίο ο σύλλογος δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την πώληση στοιχείων για την κάλυψη των λειτουργικών ζημιών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν υπήρχε αυτή η έκτακτη δαπάνη, ο σύλλογος θα είχε προσαρμοστεί στο μπάτζετ που είχε οριστεί στην αρχή της σεζόν. Οι δαπάνες προσωπικού ήταν 38,88 εκατομμύρια ευρώ, η δεύτερη σεζόν με τις περισσότερες δαπάνες μετά την χρονιά 2020-2021. Από αυτά τα 38 εκατομμύρια αντιστοιχούν αποκλειστικά στην αθλητική ομάδα. Η άρνηση των παικτών να μειώσουν τον μισθό τους ή να τον προσαρμόσουν ήταν η αιτία για τις αλλαγές στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι και αυτό που έκανε τον σύλλογο να μην μπορεί να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του στα χρόνια της πανδημίας. Τα έσοδα ήταν 16,92 εκατ. ευρώ και ήταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Αντιπροσωπεύει βελτίωση 18,2% σε σύγκριση με το 2021-2022 χάρη στη μεγαλύτερη οπτικοακουστική διανομή και λόγω των διοργανώσεων. Οι μπλαουγκράνα πέρσι ήταν στο Final 4 και κατέκτησαν το ισπανικό πρωτάθλημα, όποτε μάζεψαν την διαφορά από τις χορηγίες που ήταν πιο μικρές, έχοντας μόνο 2.4% μικρότερα έσοδα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6.29 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, βελτίωσαν τα έσοδα από τα εισιτήρια, έως και 852.000 ευρώ.

Την φετινή σεζόν, η Μπαρτσελόνα ελπίζει να κάνει μεγάλη προσαρμογή. Η πρόβλεψη είναι ότι οι ζημιές θα μειωθούν κατά ένα τέταρτο, στα 13,77 εκατ. ευρώ. Θα κόψει τους μισθούς, από 38,88 εκατομμύρια σε 27,06 εκατομμύρια. Το μη αθλητικό προσωπικό θα έχει την ίδια δαπάνη, πάνω από 860.000 ευρώ, ενώ η πρώτη ομάδα θα έχει δώδεκα εκατομμύρια λιγότερα, έως και 26,2 εκατομμύρια ευρώ.

Παίκτες όπως ο Τζαμπα΄ρι Πάρκερ ήρθαν με το minimum ποσό, ενώ άλλοι όπως ο Ντάριο Μπριθουέλα ήρθαν ως ελεύθεροι. Η Μπαρτσελόνα επικοινώνησε για τις ρήτρες των συμβολαίων του Νίκολα Κάλινιτς και τον Τζοέλ Παρά με την Βαλένθια και με την Μπανταλόνα αντίστοιχα. Έτσι δημιουρ΄γθηκε ένα χρέος 546.000 ευρώ. Αυτή η δαπάνη αντισταθμίζεται από επιλογές που έκανε όπως του προπονητή, Ρότζερ Γκριμάου και των παικτών από την ακαδημία της, Μίκαελ Καισέδο και Τζέιμς Ννάτζι. Για αυτό το λόγο και είχε την δυνατότητα να αποκτήσει τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ. 

Στο τομέα των εσόδων, η Μπαρτσελόνα θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με τον προυπολογισμό για την σεζόν 2023-2024 να είναι στα 21.24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι χορηγίες για πρώτη φορά θα πάνε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.