Skip to main content

Κωνσταντινίδου: «Το Ευρωμπάσκετ 2025 είναι μια μεγάλη ευκαιρία»

Η Άννυ Κωνσταντινίδου, Η υπεύθυνη του μπάσκετ γυναικών της ΕΟΚ, μίλησε σε εκπομπή του EOK WebRadio για την διεξαγωγή του Eurobasket 2025 στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:

Για το Ευρωμπάσκετ 2025: «Σίγουρα 6 μήνες δεν είναι τίποτα. Θα έρθει η άνοιξη, το καλοκαίρι και οι αγώνες του Ευρωμπάσκετ χωρίς να το καταλάβουμε. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και τώρα γίνεται όλο και πιο έντονη. Υπάρχει μια εξωστρέφεια όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου και όχι μόνο, όσον αφορά δράσεις και την παρουσία των πρέσβειρων, της Αναστασίας και της Εβίνας. Φυσικά έχουμε και άλλα πράγματα που θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Τώρα ανακοινώθηκε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τα εισιτήρια, οπότε υπάρχει μια κινητικότητα η οποία θα συνεχιστεί. Είναι ένα μεγάλο γεγονός για τη χώρα και την τοποθεσία που αναλαμβάνει μια τέτοια διοργάνωση, πόσο μάλλον το ότι είναι μια διοργάνωση μπάσκετ γυναικών. Η τελευταία διοργάνωση που έχει γίνει εδώ στο μπάσκετ γυναικών ήταν το 2003 στον Πύργο, οπότε είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, πρωτίστως για το μπάσκετ γυναικών. Ευελπιστώ πως όλοι θα συμμετέχουν έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διοργάνωση».

Για το ποιο θα ήταν το μεγαλύτερο «τρόπαιο» γι’ αυτήν, το καλό πλασάρισμα της Εθνικής στη διοργάνωση ή το να δει περισσότερα κορίτσια να έρχονται στο μπάσκετ: «Θα έλεγα και τα δύο, γιατί το ένα θα φέρει το άλλο. Αν η Εθνική Γυναικών πάει καλά και έχει ένα καλό πλασάρισμα στις θέσεις, σίγουρα θα βοηθήσει και στα περαιτέρω. Το να δούμε μετά το Ευρωμπάσκετ, ασχέτως της θέσης της Εθνικής, κορίτσια που να γράφονται σε μια ακαδημία για να μάθουν το άθλημα, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Τώρα μιλάμε για μια ολόκληρη γενιά. Η επόμενη γενιά που θα είναι τα κορίτσια 7-8-9 χρονών, να δουν κάτι που τους αρέσει, να πουν ότι θέλουν να γίνουν σαν την Παυλοπούλου, τη Φασούλα, την Τσινέκε ή οποιαδήποτε άλλη παίκτρια. Αυτό θα είναι, για ‘μένα, το μεγαλύτερο επίτευγμα».

Για το αν μπορεί αυτή η διοργάνωση να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών: «Φυσικά μπορεί να βοηθήσει. Το θέμα είναι όλοι οι συντελεστές, απ’ όπου κι αν είναι, να μπορέσουν αυτήν τη διοργάνωση να τη φέρουν μπροστά στον κόσμο και αν κάποιος δε μπορέσει να πάει από κοντά, να μπορεί να το παρακολουθήσει, να διαβάσει και να ακούσει γι’ αυτό, να υπάρχουν ιστορίες.  Όλα αυτά παίζουν ρόλο».

Για το τι θα έλεγε σε κάποιον ώστε να έρθει να δει μπάσκετ γυναικών: «Θα έλεγα ότι θα δει αθλήτριες που παίζουν ένα μπάσκετ δυναμικό, με ουσία, με φάσεις και ότι αξίζουν την προσοχή του. Ένα πράγμα που δεν κάνουν οι γυναίκες είναι να καρφώνουν, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του μπάσκετ ανδρών παίζεται πάνω απ’ τη στεφάνη. Αυτό δε γίνεται στις γυναίκες, όμως έχουν εμφανιστεί κάποιες οι οποίες καρφώνουν. Ωστόσο, θα δουν καλό μπάσκετ, με μυαλό, την αθλητικότητα που υπάρχει και ένα πολύ καλό θέαμα».

Για τις εντυπώσεις της απ’ τα προκριματικά παιχνίδια της Εθνικής Γυναικών: «Παρ’ όλο που είναι τυπική διαδικασία τα προκριματικά, εμείς δίνουμε μεγάλη βάση, διότι κάθε αγώνας μετράει για το ranking. Επίσης, κάθε αγώνας είναι μια ευκαιρία για τις αθλήτριες να βρεθούν μεταξύ τους. Κάποιες παίζουν στο εξωτερικό, οπότε δεν είναι τόσο εύκολη η συνύπαρξή τους για να γίνουν ένα καλύτερο σύνολο. Τα προκριματικά βοηθούν σε αυτό. Έχουμε δείξει καλά δείγματα, μια συνοχή που με κάθε ματς γίνεται ακόμα καλύτερη. Αυτό που λέμε πάντα είναι να είναι όλοι υγιείς, έτσι ώστε όλα τα μέλη της ομάδας να είναι ετοιμοπόλεμα».

Για τη δυνατότητα που δίνεται στον κόουτς Πρέκα στα προκριματικά να δοκιμάσει και να δει παίκτριες: «Και μέσα απ’ τα “παράθυρα” ο κόουτς και το τεχνικό επιτελείο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα κάλεσμα στις αθλήτριες. Δυστυχώς αυτές που παίζουν στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο εύκολο να έρθουν σε αυτές τις κλήσεις. Βλέποντας στην Αμερική τη Λυδία (σ.σ. Χατήρα), βλέπω ότι στο Πανεπιστήμιό της έχει αρκετό χρόνο συμμέτοχής, την πιστεύει η προπονήτριά της, με κάθε αγώνα γίνεται ακόμα καλύτερη, έχει μια καλή παρουσία. Δε μπόρεσα να πάω να δω και την Έλενα Μποσγανά, η οποία είναι στην άλλη πλευρά της Αμερικής. Κι αυτή, τουλάχιστον για φέτος, παίζει πάρα πολύ καλά, έχει κάνει και κάποια ρεκόρ».

Για τις παίκτριες που ακολουθούν απ’ τις μικρότερες εθνικές ομάδες: «Υπάρχουν κάποια κορίτσια που πραγματικά έχουν μεγάλες δυνατότητες. Εκτός απ’ την Εθνική Νεανίδων, υπάρχουν και κάποια κορίτσια στη Νέων Γυναικών τα οποία έχουν πολύ δυνατά στοιχεία και ορισμένες βρίσκονται στις ΗΠΑ. Θεωρώ πως όλο το τεχνικό επιτελείο, ακόμη και των μικρότερων εθνικών, παρακολουθεί τις παίκτριες αυτές. Στις U20 και U18 όντως υπάρχουν ταλέντα. Φυσικά η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί απ’ τις ίδιες. Εγώ πάντα πιστεύω ότι για κάθε χρόνο που περνάει θα πρέπει να υπάρχει και η σκληρή δουλειά».

Για το αν αποτελεί κίνητρο για τα κορίτσια η παρουσία Ελληνίδων παικτριών στις ΗΠΑ: «Έχουμε αρκετά κορίτσια στις ΗΠΑ τα οποία ίσως να μην ακούγονται τόσο συχνά όσο η Μποσγανά και η Χατήρα. Οι παροχές που έχουν αυτές οι αθλήτριες είναι παροχές που εδώ δεν τις έχουν επαγγελματικές ομάδες. Τα κορίτσια πηγαίνοντας εκεί βλέπουν έναν άλλον κόσμο, με την έννοια ότι υπάρχει η στήριξη που θα τις βοηθήσει να εξελιχθούν, αν και εφόσον βάλουν τη δουλειά που χρειάζεται. Θεωρώ πως το ότι υπάρχουν κορίτσια εκεί, έρχονται πίσω και παίζουν στις μικρότερες εθνικές ομάδες, είναι ένα “συν” για τα μικρότερα κορίτσια, διότι βλέπουν κάτι που ενδεχομένως να τα εμπνεύσει να “κυνηγήσουν” το όνειρό τους».

Για το τουρνουά W-Rising Stars: «Με τη δημιουργία του W-Rising Stars κατά κάποιον τρόπο προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες. Οι ανάγκες είναι ότι στις μικρές ηλικίες τα κορίτσια δεν έχουν αγώνες και εικόνες. Φέτος έχουμε ακόμα περισσότερες ομάδες από πέρυσι, που σημαίνει πως υπάρχει η ανάγκη, υπάρχει η ζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο τα κορίτσια βάζουν αγώνες στα πόδια τους και αποκομίζουν περισσότερες εικόνες ούτως ώστε σιγά-σιγά να φτάσουν σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο, όταν θα μπορέσουν να πλαισιώσουν ομάδες γυναικών».

Για το αν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα κορίτσια να ασχοληθούν με το μπάσκετ: «Προσωπικά έχω δει μια διαφορά, μικρή ή μεγάλη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτήν τη στιγμή με τις δράσεις που γίνονται, την κινητικότητα, τη συνεισφορά των Μέσων Ενημέρωσης και πηγαίνοντας σε διάφορες ακαδημίες, βλέπω ότι υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τώρα, αν είναι τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που ξαφνικά θα εμφανιστούν χιλιάδες κορίτσια, δε νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Σίγουρα υπάρχει το ενδιαφέρον, τα μικρά κορίτσια θέλουν να παίξουν μπάσκετ. Με το πρόγραμμα που ήδη έχει υλοποιήσει η ΕΟΚ και συνεχίζει, το “Τρίποντα στα Σχολεία”, όπως και με αυτό της FIBA, “her world, her rules”, το οποίο στοχεύει σε νεαρά κορίτσια, υπάρχει μια γερή βάση στο να δούμε τα νούμερα να αυξάνονται και πριν και μετά το Ευρωμπάσκετ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία στο να υπάρχει μια εγρήγορση η οποία θα είναι σε βάθος χρόνου».