Skip to main content

Γουεμπανιαμά: «Ξεχωριστό να παίζω για την Εθνική Γαλλίας»

Για τα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, με Λιθουανία και Βοσνία, μίλησε στο «Basket Europe» ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γάλλος άσος:

"Είναι υπέροχο να βρίσκομαι εδώ και να παίζω για την εθνική. Είναι ξεχωριστό. Επιπλέον αυτό το γήπεδο είναι ένα από τα καλύτερα στη Γαλλία (σ.σ.: εννοεί το κλειστό της Ναντέρ). Φόρεσα τη φανέλα της Εθνικής στα αναπτυξιακά τμήματα και νιώθω το ίδιο κίνητρο κάθε φορά που τη φοράω. Αυτή η φανέλα είναι πολύ σημαντική για εμένα. Ήμουν φιναλίστ στο EuroBasket U16, όπου θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα αν δεν είχε προκύψει ο κορονοϊός. Το να μάχεσαι για τη χώρα σου, δίνει μια επιπλέον εσωτερική ενέργεια".

- Πώς βλέπεις την πρώτη σου πρόσκληση;

"Θα προσπαθήσω να ενταχθώ, να συνηθίσω, να προσαρμοστώ στο περιβάλλον".

- Ο Βενσάν Κολέ είναι παράλληλα ο προπονητής σου σε συλλογικό επίπεδο, σου μίλησε για αυτό το "παράθυρο";

"Λίγο, αλλά το πρόγραμμά μας είναι ήδη πολύ φορτωμένο. Είναι ένας προπονητής που δουλεύει πολύ σκληρά".

- Τι μπορείς να φέρεις σε αυτή την Εθνική ομάδα;

"Φρεσκάδα, ενέργεια. Αυτό ισχύει για κάθε επίπεδο όπου παίζω, αλλά ακόμα περισσότερο με την Εθνική Γαλλίας και στη FIBA. Και φυσικά άμυνα".

- Η πρώτη πρόσκληση στην Εθνική ομάδα είναι ένα σημαντικό βήμα για μια καριέρα. Πώς νιώθεις μετά το Λας Βέγκας και την επιτυχία σου εκεί;

"Πολύ καλά. Ποτέ δεν ήμουν τόσο συγκεντρωμένος. Ειλικρινά η ζωή μου δεν έχει αλλάξει. Οι προσκλήσεις, η διαφημιστική εκστρατεία γύρω μου, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ετοιμάζομαι γι' αυτό από τότε που γεννήθηκα. Δεν αποτελεί έκπληξη. Όσο περνάει ο καιρός, πλησιάζω στους στόχους μου όλο και περισσότερο".

- Αυτή είναι μία νεανική εθνική ομάδα, όπως η Μπουλόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίξεις και να κυριαρχήσεις όπως κάνεις με την Μπουλόν;

"Δεν θα το έλεγα αυτό. Πρώτα, πρέπει να προσαρμοστείς και να μάθεις να παίζεις με το υπόλοιπο σύνολο. Ήταν το ίδιο πριν από τη σεζόν μου με την Μπουλόν. Δεν έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να κυριαρχήσω. Ο πρώτος στόχος είναι να νικήσουμε. Αυτό θέλω να κάνω με την Εθνική. Με την Μπουλόν πέρα από τα προσωπικά μου επιτεύγματα, αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίζουμε".

- Πώς ταιριάζει η Εθνική ομάδα της Γαλλίας στους στόχους σου;

"Η Εθνική ομάδα είναι πρωταρχικής σημασίας στόχος. Θα είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου".

- Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από την Εθνική ομάδα;

"Δεν ξέρω. Το πιο δυνατό είναι η τάπα του Νικολά Μπατούμ εναντίον της Σλοβενίας (σ.σ.: στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο). Θυμάμαι ότι είχα παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Στο Ρίο επίσης. Θα ήταν κάτι εκπληκτικό για μένα να παίξω ξανά με κάποιον παίκτη που έχω παρακολουθήσει στην τηλεόραση. Τον Αντουάν Ντιό για παράδειγμα, με τον οποίο έπαιζα στη Βιλερμπάν πέρσι. Τον έβλεπα να παίζει στην Εθνική όταν ήμουν 10-12. Αυτό ήταν τρελό".