Skip to main content

Η FIBA γιορτάζει τα 90 της χρόνια στη Θεσσαλονίκη

Η ΕΟΚ με αφορμή των 90 χρόνων από την ίδρυση της FIBA,θα την τιμήσει  με μία σειρά εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στη Θεσσαλονίκη.

 Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:

Το 2022 συμπληρώνονται 90 χρόνια από την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης για τη δημιουργία της FIBA, μια επέτειο την οποία η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η ΕΟΚ τιμούν και γιορτάζουν με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που άρχισαν τον Μάιο στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα ολοκληρωθούν, λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς, στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18 Ιουνίου 1932, μόλις δύο χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, υπεγράφη στη Γενεύη η Ιδρυτική Πράξη για τη σύσταση της FIBA. Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα οκτώ (8) ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας με εκπροσώπους τον Συμεών Μαυροσκούφη, ο οποίος υπέγραψε την Ιδρυτική Πράξη και τον Ιωάννη Αμπατζόγλου.

Αυτή την μακρά ιστορία τιμά η ΕΟΚ σε μια μεγάλη εκδήλωση για τα 90 Χρόνια FIBA στις 16 Δεκεμβρίου στην καρδιά του ελληνικού μπάσκετ, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου της X.A.N. Θεσσαλονίκης (“Μίμης Τσικίνας”), η οποία αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης του μπάσκετ στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια των 100 και πλέον ετών από την πρώτη εμφάνιση του αθλήματος στη χώρα (στην κεντρική φωτό ένα από τα πρώτα γήπεδα μπάσκετ). Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση, το μουσείο της Χ.Α.Ν.Θ. θα ανοίξει τις πόρτες του και θα υποδεχθεί εκπροσώπους των φορέων του μπάσκετ σε μια εκδήλωση στην οποία θα επιβεβαιωθεί η έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας με ιστορική, αθλητική και κοινωνική σημασία.  

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα, θα αναγνωρισθεί ο ρόλος της Χ.Α.Ν.Θ. στη γέννηση, στη λαμπρή πορεία και στη σύγχρονη εποχή του ελληνικού μπάσκετ και θα βραβευθούν σημαντικές μορφές του αθλήματος από τη Θεσσαλονίκη, που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν το μπάσκετ από διάφορες θέσεις.

Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο του μπάσκετ, της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, ενώ τη FIBA θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Ζαγκλής.