Η FIBA ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει ένα πρόγραμμα μητρότητας, με σκοπό να ενισχύσει τη θέση των γυναικών διαιτητών.
Αναλυτικά:
H FIBA δρομολογεί ένα πρόγραμμα διατήρησης στη δύναμή της τις γυναίκες διαιτητές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
“Η έρευνα που κάναμε, έδειξε ότι διαπιστώνεται μία απολύτως θεμιτή ανησυχία που σχετίζεται με την πιθανότητα “παραγκωνισμού” των γυναικών διαιτητών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό ξεκάθαρα μας έστειλε ένα μήνυμα να καταστρώσουμε μία στρατηγική και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο προκειμένου να διατηρήσουμε τις γυναίκες ρεφερις στο γήπεδο και να περιορίσουμε κάθε είδος αποκλεισμού εξαιτίας της εγκυμοσύνης” είπε ο υπεύθυνος διαιτησίας της FIBA, Καρλ Γιούγκεμπραντ.
Το 2020 και το 2021, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Γυναίκες στο μπάσκετ” που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, έγινε μία έρευνα από την οποία προέκυψε ότι υπάρχει μία ανησυχία από τις γυναίκες ρέφερις για την πιθανότητα αποκλεισμού τους από τη διαιτησία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, η FIBA ανέπτυξε ένα πρόγραμμα μητρότητας στόχο να βοηθήσει την καριέρα των Γυναικών διαιτητών, ενημερώνοντας και στέλνοντας οδηγίες και στις τοπικές ομοσπονδίες για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή των εγκυμονουσών διαιτητών στις μπασκετικές δραστηριότητες.
Το πλάνο προτρέπει τις Εθνικές Ομοσπονδίες να υποστηρίζουν τις γυναίκες διαιτητές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους με διάφορους τρόπους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες όπως εκπαιδεύσεις σε διαιτητές, αλλά και σεμινάρια που σχετίζονται με το ρόλο των μελών της Γραμματείας σε έναν αγώνα μπάσκετ.
Οι γυναίκες διαιτητές σε άδεια μητρότητας μπορούν, ως εκ τούτου, να συμπεριληφθούν στην Αδειοδότηση Διαιτητών Αγώνων της FIBA, εάν το επιθυμούν. Αυτό θα εγγυάται τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αδειοδότησης μετά τον τοκετό και μετά την άδεια μητρότητας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις.
«Στόχος μας, τόσο για τη FIBA όσο και για τις Εθνικές Ομοσπονδίες, θα πρέπει να είναι να προσφέρουμε την ίδια πρόσβαση σε προπονήσεις και άλλες δραστηριότητες, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των διαιτητών», είπε ο Γιούνκεμπραντ. «Πιστεύουμε ότι, με το Σχέδιο Μητρότητας Διαιτητών της FIBA, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε» κατέληξε.