Skip to main content

FIBA: «Ο Μέγας Αλέξανδρος επιτρέπει στη Βουλγαρία να ονειρεύεται»

Ο Σάσα Βεζένκοβ εντυπωσιάζει με την Εθνική Βουλγαρίας στο Eurobasket 2022 και η FIBA έκανε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για αυτόν, αναφέροντας πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον άσο του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα της FIBA γίνεται λόγος ότι: "Ο Σάσα Βεζένκοβ με βάση τις επιδόσεις του είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του FIBA EuroBasket 2022, με τη Βουλγαρία να μπορεί να ονειρεύεται χάρη στη σταθερά εξαιρετική απόδοση του ηγέτη της. Υπάρχει πρόβλημα για τη Βουλγαρία. Κατά καιρούς, επέτρεπαν καλάθια δεξιά και αριστερά, κάτι που τους εμπόδισε να πάρουν την νίκη σε ορισμένα παιχνίδια. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα και με τις υπόλοιπες ομάδες του πρώτου ομίλου, γιατί δεν μπορούν να εμποδίσουν έναν από τους τοπ περφόρμερς του Eurobasket, τον Αλεκσάνταρ Βεζένκοβ. 

"Δυστυχώς, συνέβη το αντίθετο από αυτό που περιμέναμε", είχε αναφέρει ο Βεζένκοβ πριν από την πρώτη νίκη της Βουλγαρίας. "Στην επίθεση παίζουμε πολύ καλά. Στην άμυνα παίζουμε πολύ άσχημα. Έτσι δεν έχουμε καμία πιθανότητα απέναντι σε καμία ομάδα."

Ο Βεζένκοβ είναι παίκτης-θησαυρός για τον προπονητή της Βουλγαρίας Ρόζεν Μπαρτσόφσκι. Όχι μόνο επειδή είναι το Top 3 σε πόντους, ριμπάουντ, αποτελεσματικότητα και λεπτά παιχνιδιού. Ούτε μόνο επειδή τραβάει τεράστια προσοχή από αντίπαλους προπονητές όπως ο κόουτς του Βελγίου, Ντάριο Τζέρτζια που τον έβαλε στους Top 3 πάουερ φόργουορντ στην Ευρώπη. 

Ο κόουτς της Εθνικής Βουλγαρίας, Ρόζεν Μπαρτσόφσκι υπογραμμίζει για τον διεθνή παίκτη του Ολυμπιακού ότι: ¨Είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο η κάθε ομάδα να παίξει άμυνα. Έχει μεγάλο ρόλο στην ομάδας μας, ως παίκτης, ως άτομο και ως αρχηγός. Σε όλα τα πράγματα".

"Το καλύτερο πράγμα γι 'αυτόν είναι ότι είναι καλός τύπος. Βοηθάει εμάς, αλλά βοηθά επίσης όλους", τόνισε ο συμπαίκτης του,  Παυλίν Ιβάνοβ, που τον  επαινεί για τον χαρακτήρα του.

Λοιπόν, τι απαντάει ο Βεζένκοβ όταν τον ρωτούν για το εντυπωσιακό του παιχνίδι; Η σκληρή δουλειά που έχει κάνει.

"Τα τελευταία δύο χρόνια είχα μεγάλη αυτοπεποίθηση λόγω του τρόπου που δούλευα τα καλοκαίρια με τους προσωπικούς μου προπονητές από τον Ολυμπιακό. Ειδικά με τον development coach, Μιχάλη Καλαβρό. Αυτό μου επέτρεψε να γίνω καλύτερος παίκτης και να εξερευνήσω περισσότερο το παιχνίδι μου...Έχουμε δουλέψει με ασκήσεις με τα δύο πόδια, και με σουτ σε διαφορετικές γωνίες. Ο κόουτς Καλαβρός είδε ότι είμαι καλός σε αυτό, οπότε το δουλέψαμε περισσότερο. Και μετά είναι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη που αποκτάς για τον εαυτό σου", εξηγεί ο Σάσα Βεζένκοβ

Όπως τονίζει ο Μπαρτσόφσκι, η ομάδα έρχεται πρώτη για τον Βεζένκοβ. Παίζεις με small ball center; Σηκώνει τους ώμους καθώς η Βουλγαρία τον χρειάζεται να το κάνει. Συναγωνίζεσαι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον τίτλο του σκορ στο Ευρωμπάσκετ;  "Είναι καλό, αλλά δεν δίνω πολλή σημασία σε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι η ομάδα", λέει ο Βεζένκοβ

Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα ή δεν δείχνει ξεκάθαρα σημάδια κόπωσης, παρά το γεγονός ότι έχει κατά μέσο όρο κοντά στα 37 λεπτά ανά παιχνίδι.

«Έχω μόνο ένα πρόβλημα με αυτή την ομάδα», χαμογελάει ο Μπαρτσόφσκι. "Ο Ντι Μποστ και ο Σάσα Βεζένκοβ δεν θέλουν να κάτσουν στον πάγκο. Θέλουν να παίξουν 50 λεπτά".

Ο ίδιος ο Βεζένκοβ αναγνωρίζει ότι μετά από ένα επίπεδο, ένα συνεχές παιχνίδι επιτρέπει σε έναν παίκτη να αισθάνεται πολύ άνετα στο γήπεδο.

"Από την άλλη πλευρά, όλοι περιμένουν κάτι από εσένα, σε κάνουν σκάουτινγκ, σε χτυπούν. Πολλοί αμυντικοί αλλάζουν και σου παίζουν διαφορετική άμυνα . Όλοι είναι πιο συγκεντρωμένοι σε σένα. Είναι ένας συνδυασμός και των δύο πραγμάτων", σύμφωνα με τον Σάσα Βεζένκοβ.

Με τη Βουλγαρία να ονειρεύεται να προχωρήσει περαιτέρω, ο Βεζένκβφ δεν μοιράζεται σημάδια ενθουσιασμού για το τουρνουά. Για αυτόν και την ομάδα του στόχος είναι η νίκη και το να παίξουν ομαδικά.

Ο φόργουορντ σπεύδει επίσης να επισημάνει ότι η μπασκετική σκηνή της Βουλγαρίας έχει περισσότερα από ένα προβλήματα να λύσει, με πολλά από αυτά τα ζητήματα να απαιτούν μεγαλύτερη συζήτηση.

Για παράδειγμα, ελπίζει ότι οι νεότεροι ηλικιακά παίκτες τους θα βρουν σημαντικούς ρόλους στους συλλόγους τους, ώστε να βελτιωθούν.

Ο άσος της Εθνικής Βουλγαρίας συνοψίζει αναφέροντας για την ομάδα του ότι: "Θέλω να αναπτυχθώ περισσότερο, να είμαι πιο υγιής και να γίνομαι καλύτερος κάθε χρόνο. Προφανώς, του χρόνου θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί κάθε ομάδα ξέρει τι μπορώ να κάνω εγώ και η ομάδα μου".