Skip to main content

Ο.Α.: Τρεις WNBAers έκαναν αίτηση να παίξουν για την Νιγηρία αλλά δεν εγκρίθηκε για το Τόκιο

Μια ιδιαίτερη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι αυτή των Νέκα Ογκβουμίκε, Τσίνει Ογκβουμίκε και  Ελίζαμπεθ Γουίλιαμς, οι οποίες αν και έχουν εκπροσωπήσει παλαιότερα την Εθνική ΗΠΑ μπάσκετ, ήθελαν να αγωνιστούν με τα χρώματα της Εθνικής Νιγηρίας, κάτι που δεν το επέτρεψε το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας.

Πιο αναλυτικά, και οι τρεις WNBAers έχουν φορέσει την φανέλα της Εθνικής ΗΠΑ είτε στα τμήματα υποδομής είτε σε επίπεδο γυναικών, αλλά εξέφρασαν την επιθυμία να αγωνιστούν με την Εθνική Νιγηρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κάτι που δεν έγινε εφικτό,  γιατί οι αιτήσεις τους σχετικά με το να αγωνιστούν με την Αφρικανική χώρα απορρίφθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό. Αλλά η τριπλέτα των WNBA All-Stars, έχουν διπλή υπηκοότητα, δηλαδή ΗΠΑ και Νιγηρίας και θα συνεχίσουν να παλεύουν για να παίξουν με την Αφρικανική χώρα.

Η Νέκα Ογκβουμίκε είναι φόργουορντ των Λος Άντζελες Σπαρκς από το 2012 και έχει κατακτήσει με την Εθνική ΗΠΑ δύο χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (2014, 2018), αλλά αποφάσισε να παίξει με την Εθνική Νιγηρίας λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής που έχει, όπως το ίδιο συνέβη και με τις Τσίνει Ογκβουμίκε και Ελίζαμπεθ Γουίλιαμς.

bfafa370-ee2d-11eb-bf56-fb5504c059a3.webp

Σχετικά με αυτό το θέμα, η  Νέκα Ογκβουμίκε δήλωσε στο ESPN ότι: " Είμαι πολύ περήφανη και έχω υψηλές βλέψεις για την Νιγηριανή ομάδα με την σύνθεση που έχει τώρα. Οπότε, ίσως αυτή τη στιγμή να μην είμαι μέλος της ομάδας, αλλά ελπίζω ότι θα μπορώ να είμαι στο μέλλον", ενώ η Γουίλιαμς υπογράμμισε στο ESPN πως: 'Έχει πραγματικά να κάνει με τις ηθικές αξίες τώρα. Συνεχίζουμε ακόμη την αίτηση και να παλεύουμε για αυτήν, γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειάζονται να καταλάβουν πως υπάρχουν πολλοί από εμάς, που έχουν διπλή υπηκοότητα. Ακόμη και αν μεγάλωσαμε εκεί, τα σπίτια μας είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που πιστεύουν οι άνθρωποι και αυτό το μέρος  για εμάς είναι πολύ πραγματικό".

Αν εκριθεί η απόφαση τους, οι  τρεις παίκτριες θα είναι σε θέση να παίξουν για την Νιγηρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι αλλά και στα διεθνή τουρνουά που εξελίσσονται αυτά τα τρία χρόνια μέχρι του αγώνες, συμπεριελαμβανομένου και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Η Εθνική ΗΠΑ έδωσε την άδεια της για να μεταβούν στην Εθνική ομάδα της Αφρικανικής χώρας, αλλά οι αιτήσεις του δεν εγκρίθηκαν από την FIBA λόγω του ότι πολλά χρόνια δραστηριοποιήθηκαν με την Αμερικανική ομάδα και το CAS αρνήθηκε εφέσεις από τις παίκτριες έως ότου βγάλει οριστική απόφαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καμία από τις τρεις αθλήτριες να μην συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Βέβαια η Τσίνει Ογκβουμίκε έχει το δικαίωμα από την FIBA να αγωνιστεί αλλά ως νατουραλιζέ αθλήτρια, με την κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποίησει μόνο μια από αυτού του είδους τις αθλήτριες.

  Οι τρεις αθλήτριες ισχυρίστηκαν ότι ο Γενικός Γραμματέας της FIBA ενδέχεται να εγκρίνει την αίτηση τους για την Εθνική ομάδα, καθώς ο χάρτης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ αναφέρει ότι: "Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν γίνεται προς το συμφέρον της ανάπτυξης του μπάσκετ σε μια αναπτυσσόμενη τη χώρα". Η Νιγηρία είναι το Νο1 στο μπάσκετ γυναικών της Αφρικής αλλά μόλις το Νο17 στον κόσμο και φέτος θα κάνουν για δεύτερη φορά συμμετοχή στο μπάσκετ γυναικών στην Ολυμπιάδα μετά από την παρουσία τους στην Αθήνα το 2004.

Όλες οι παίκτριες βρέθηκαν στην προεπιλογή της Εθνικής Νιγηρίας και η Γουίλιαμς αγωνίστηκε στο φιλικό κόντρα στην Εθνική ΗΠΑ. Οι αδερφές Ογκβουμίκε συνεχώς μιλάνε για τις Νιγηριανές ρίζες τους και για την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει στην Αφρικανική χώρα. Ιδιαίτερα η Τσίνει, όταν σπούδαζε στο Στάνφορντ είχε επισκεφτεί  το κράτος της Δυτικής Αφρικής και ήταν εθελοντής προπονήτρια για οργανισμό που ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά που υπέφεραν από την φτώχεια, με την ίδια να επισημαίνει στο ESPN ότι είδε μικρά κορίτσια να παίζουν σε ένα "στραβό" γήπεδο και χωρίς να φορούν παπούτσια, για αυτό και θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες με τις οποίες ζουν και αγωνίζονται.