Skip to main content

Ο Ντένγκ στο Superbasket: «Στο ποδόσφαιρο παίζεις με το ίδιο στυλ παγκοσμίως, το μπάσκετ είναι πιο δύσκολο, μαθαίνεις το πώς να αγωνίζεσαι»

Ο προπονητής του Νότιου Σουδάν, Λουόλ Ντένγκ απάντησε αποκλειστικά σε ερώτηση του superbasket.gr μετά την νίκη επί της πρωταθλήτριας στο τελευταίο Αφρομπάσκετ, Τυνησίας με 72-64, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Το Νότιο Σουδάν όπως και η Κένυα έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα "παράθυρα" του Φεβρουαρίου, με την χώρα της Ανατολικής Αφρικής να έχει δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες επί της Ρουάντα και της πρωταθλήτριας στο Αφρομπάσκετ, Τυνησίας, που κοουτσάρει ο γνωστός από το πέρασμα του στην Εθνική Γερμανίας, Ντιρκ Μπάουερμαν.

Ο προπονητής του Νότιου Σουδάν, Λουόλ Ντένγκ είναι πολύ γνωστός λόγω της θητείας του ως φόργουορντ στο NBA με τις φανέλες των Μπουλς, Καβαλίερς, Χιτ, Λέικερς και Τίμπεργουλβς. Έχει πάρει πολλές ατομικές διακρίσεις, ενώ συμμετείχε δύο φορές στο All Star Game του NBA (2012, 2013). To Νότιο Σουδάν είναι μια χώρα που αναγνωρίστηκε το 2011 και η Εθνική του ομάδα μπάσκετ, συμμετείεχε σε μία μόνο μεγάλη διοργάνωση, στο Αφρομπάσκετ του 2021 στην Ρουάντα, οπού πήγε μέχρι τα προημιτελικά, ενώ κυνηγάει μέσω των προκριματικών, την πρώτη συμμετοχή σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Λουόλ Ντένγκ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Συγχαρητήρια κόουτς για την νίκη. Είναι η πρώτη συμμετοχή του Νότιου Σουδάν στα παράθυρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Έχετε νικήσει τους δύο πρώτους αγώνες κόντρα σε Ρουάντα και Τυνησία, θέλω να μας αναφέρετε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι νίκες για το μπάσκετ της χώρας σας;

Είναι πολύ σημαντικές. Θα το ξαναπώ, το Νότιο Σουδάν δείχνει ένα παράδειγμα.Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να κρατήσουν τα προγράμματά τους όπως είναι και υπάρχουν πολλές χώρες στην Αφρική που δεν μπορούν να έχουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Το ταλέντο είναι εκεί. Αυτό το λέμε συνέχεια, αλλά έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν μπάσκετ. Τώρα, έχουμε πολλά παιδιά που τα καταφέρνουν στο NBA, αλλά και παιδιά που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά και παιδιά που βρίσκονται στην χώρα μας και έχουν ποτένσιαλ. Πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε στη δομή αυτού που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Πολλές φορές υπάρχει πίεση στους παίκτες να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι, γιατί το μπάσκετ είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι σε σχέση με το ποδόσφαιρο.Παίζεις με το ίδιο στυλ ποδόσφαιρο παντού, σε όλο τον κόσμο, στο μπάσκετ πρέπει να μαθαίνεις το πώς να αγωνίζεσαι και το στυλ που έχεις στο παιχνίδι. Υπάρχουν κανόνες όπως η διπλή ντρίμπλα, που είναι βήματα και πρέπει να το γνωρίζεις. Ποδόσφαιρο ξέρεις να παίζεις, είτε έχεις μεγαλώσει στο Νότιο Σουδάν, είτε σε άλλη χώρα όπως π.χ. στην Νιγηρία, στην Νότια Αμερική κτλ. Το ποδόσφαιρο έχει ίδιους κανόνες παντού, οπότε πρέπει να έχουμε αυτό το σκεπτικό.

Δείτε την ερώτηση του superbasket.gr στο 18:35 λεπτό:

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/african-qualifiers/videos/#|video=BpGUZA0N2kg