Skip to main content

Οι αστέρες παίκτες που αψήφισαν κούραση και αποστάσεις για τις Εθνικές τους ομάδες

Στους αγώνες του Φεβρουαρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, κρίνονται τα τελευταία χρονικά εισιτήρια για την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, για αυτό και πολλοί παίκτες αστέρες αψήφισαν κούραση, μακρινά ταξίδια και μαζεμένους αγώνες σε λίγες μέρες, για να ενισχύσουν την εθνική τους ομάδα.

Αυτό δεν συνέβη μόνο στους αγώνες του Φεβρουαρίου, αλλά και στα προηγούμενα ματς των προκριματικών, δηλαδή ότι πολλοί παίκτες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο εθνόσημο, ακόμα και αν υπήρχε απόσταση λίγων ωρών, με αγώνα της ομάδας τους.

Κάτι τέτοιο συνέβη και τον Φεβρουάριο, όμως το διακύβευμα ήταν και μεγάλο, αφού κρίνονταν τα τελευταία χρονικά εισιτήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 που θα διοργανωθεί στα γήπεδα της Ινδονησίας, των Φιλιππινών και της Ιαπωνίας. Πολλοί παίκτες-αστέρες έδωσαν το "παρών" αψηφώντας τόσο κούραση και μαζεμένους αγώνες σε λίγες ημέρες, όσο και τα μακρινά ταξίδια, για να αγωνιστούν με την Εθνική τους ομάδα.

Αρχικά, ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης, Έντι Ταβάρες αμέσως μετά τον αγώνα της Ρεάλ στην Euroleague με την Ζαλγκίρις Κάουνας, πήρε το αεροπλάνο για να αγωνιστεί στα δυο τελευταία και κρίσιμα ματς του Κάπο Βέρντε, με το Πράσινο Ακρωτήριο να παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο επίσης συμπαίκτης του στους μερένγχες, Γκάμπριελ Ντεκ, ο οποίος πήγε στην Αργεντινή για τον αγώνα της Αλμπισελέστε με την Δομινικανή Δημοκρατία, όπως έκανε και ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα, Νικολά Λαπροβίτολα. Βέβαια, ο γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα, Φακούντο Καμπάτσο ήταν ήδη εκεί και για τον αγώνα με τον Καναδά για τη νίκη που κράτησε τις ελπίδες της Αργεντινής όσο πιο ζωντανές γίνεται. 

Τεράστιο ταξίδι έκανε ο άσος της Βίρτους Μπολόνια, Τορνίκε Σενγκέλια, ο οποίος αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για το πόσο εκτιμά την Εθνική του ομάδα. Ο διεθνής Γεωργιανός άσος οδήγησε την χώρα του για πρώτη φορά σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ έπαιξε τρία ματς σε τέσσερις ημέρες, κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο.
 
Για να ενισχύσει την Εθνική Γερμανίας, ο Γιοχάνες Βόιτμαν έδωσε το παρών για την νασιονάλμανσαφτ, ότι θα κάνει ο Μάρκο Γούντουριτς της Φενέρμπαχτσε για την Εθνική Σερβίας. Ο άσος της Εθνικής Σερβίας, παρέμεινε στο Βελιγράδι με την ασύλληπτη παράσταση που έδωσε με τη Φενέρμπαχτσε απέναντι στην Παρτιζάν, για να αγωνιστεί στο πολύ κρίσιμο αγώνα της χώρας του με την Μεγάλη Βρετανία, το οποίο θα κρίνει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
 
Ο παίκτης του Παναθηναικού, Ματέους Πονίτκα εκμεταλλεύτηκε την διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων και ενίσχυσε την Εθνική Πολωνίας στους αγώνες για τα προ-προκριματικά του Eurobasket 2025.
 
Πηγή πληροφοριών: FIBA