Skip to main content

Στολίγκα στο Superbasket: «Αν δεν παίξω μπάσκετ μια μέρα νιώθω αποτυχημένη, η Μάλτση μου έλεγε να μη φοβάμαι να σουτάρω»

Η Νάγια Στολίγκα ουσιαστικά... βρέθηκε στο δρόμο μας και ως Superbasket  δε θα μπορούσαμε παρά να την υποβάλουμε στη βάσανο των ερωταπαντήσεων, με την Ελληνίδα παίκτρια να μας μιλά πραγματικά για όλα όσα αφορούν την πορεία της στο μπάσκετ από την ηλικία των μίνι έως και σήμερα που είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Νεανίδων και έχει παίξει ήδη 3.5 χρόνια στην Α1 γυναικών με τις Εσπερίδες Καλλιθέας. 

Η 17χρονη αθλήτρια την περασμένη σεζόν κατέγραψε 15 συμμετοχές στην Α1 γυναικών, έχοντας περίπου 8 λεπτά συμμετοχής κατά μέσον όρο. 

Η Εθνική Νεανίδων αγωνίστηκε στη Β' κατηγορία του Ευρωμπάσκετ U18 και η νεαρή παίκτρια έκανε σπουδαία πράγματα, έχοντας 11.5 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα κατά μέσον όρο, μένοντας στο παρκέ για περίπου 28 αγωνιστικά λεπτά ανά ματς. 

Με αυτές τις επιδόσεις ήταν πρώτη σκόρερ της Ελλάδας, ενώ μπήκε και στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά, οδηώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κατάκτηση της 3ης θέσης που κανονικά θα σήμαινε την άνοδο, αλλά χάριν συγκυριών δεν επετράπη κα΄τι τέτοιο. 

Όπως μας εξηγεί παρακάτω η Στολίγκα η Εθνική Νεανίδων ήταν η πιο ταλαντούχα ομάδα της κατηγορίας, ωστόσο η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας κόστισε μια νίκη και την άνοδο γενικότερα. 

Το φετινό καλοκαίρι η Στολίγκα έλαβε άλλη μια κλήση πιο... ιδιαίτερη, καθώς καλείται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε τουρνουά νεαρών αθλητών του NBA που θα γίνει στην Πολωνία από τις 24 έως και τις 28 Αυγούστου.

«Είμαστε αθλητική οικογένεια. Ξεκίνησα το μπάσκετ και άφησα το Ταε Κβο Ντο γιατί έπαιζε ο αδερφός μου και γιατί προτιμώ τα ομαδικά αθλήματα»

Η συζήτηση όπως ήταν φυσικό ξεκίνησε με το πώς ήρθε το μπάσκετ στη ζωή της Στολίγκα, με την Ελληνίδα παίκτρια να ομολογεί ο΄τι ξεκίνησε Καράτε, ενώ όπως αποκάλυψε η ίδια είναι εγγονή του πάλαι ποτέ ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Γιώργου Στολίγκα και επομένως προέρχεται από μια αθλητική οικογένεια. 

-Πως ήρθε στη ζωή σου το μπάσκετ και ποια ήταν η πρώτη σου ομάδα;

«Ξεκίνησα το μπάσκετ στην ηλικία των 10 ετών. Έβελεπα τον αδερφό μου να παίζει και πήγαινα κι εγώ με τους φίλους του. Μου άρεσε πολύ το άθλημα κι έτσι σταμάτησα το Τάε Κβο Ντο και ξεκίνησα το μπάσκετ. Παράλληλα όλως περιέργως άρχισα να παίζω αγώνες περίπου ένα μήνα αφότου γράφτηκα στον Αετό Καλλιθέας. 

Εκεί ξεκίνησα από τα μίνι κορίτσια, αλλά έπαιζα και με τις κορασίδες. Παίζαμε πολλά παιχνίδια, φιλικά κι επίσημα με άλλους συλλόγους, αλλά με το παιδικό της ομάδας και ήταν πολύ ανταγωνιστικά τα ματς. Πρώτοι μου προπονητές ήταν ο Θανάσης Μπούτας, η Τατιάνα Καραγιαννάκη και ο Τζανής Σταυρακόπουλος». 

-Αμέσως μετά πήγες στις Εσπερίδες;

 «Ναι πήγα στις Εσπερίδες όταν ακόμα ήμουν μίνι αλλά έπαιζα και με κορασίδες και με νεάνιδες γιατί με έβαζαν εκεί στις πρπονήσεις. Όταν πρωτοπήγα εκεί είχα μάθει να παίζω άσος και 2 γιατί είχα το σουτ. Ωστόσο η προπονήτριά μου Υβέτ Κοπάτσκοβα είδε ότι είμαι λίγο πιο ψηλή από τα άλλα κορίτσια της ηλικίας μου και ότι έχω καλή επαφή με το καλάθι, οπότε μου είπε να παίζω και να κινούμαι σαν "5" και σαν "4". Αργότερα φυσικά και όταν έπαιξα κυρίως με μεγαλύτερες ηλικιακά, έπαιζα γκαρντ.

 

Στις κορασίδες, είχα προπονητή και τον Γιάννη Τσουμπρή, ενώ στις γυναίκες έπαιξα πρώτη φορά περίπου στα 13 μου.  Προπονητής στις γυναίκες ήταν τότε ο Θωμάς Σκληρός  ο οποίος εκτός από διάφορα φιλικά τουρνουά με χρησιμοποίησε και σε επίσημο παιχνίδι. Ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό και μάλιστα έπαιξα ως «4» με αντίπαλο τη μεγάλη Κατερίνα Σωτηρίου και έβαλα ένα καλάθι με σουτ μέσης απόστασης.

Το «4» ήταν πολύ δύσκολο για εμένα γιατί είχα μονίμως ψηλότερες και πιο έμπειρες αντιπάλους, αλλά πιστεύω ότι ο τρόπος παιχνιδιού μου και οι κινήσεις μου ταίριαζαν στην ομάδα των γυναικών». 

«Θέλω να γίνω η καλύτερη version του εαυτού μου, ήταν όνειρο ζωής να παίξω στις εθνικές ομάδες»

 -Δηλαδή θα μπορούσες να είσαι και φόργουορντ;

«Όχι γιατί συνέχεια θα έχω μειονέκτημα λο΄γω ύψους! Θέλω να μάθω να παίζω με την ίδια ευκόλία στο «1» και στο «2», να έχω καλή ντρίμπλα, να μπορώ να κατεβάζω μπάλα, να πάω και από τις δυο κατευθύνσεις και να έχω καλό τελείωμα. Θέλω να γίνω η καλύτερη version του εαυτού μου για να είμαι απρόβλεπτη». 

-Πότε κλήθηκες για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα;

«Ήταν το 2020 στην Εθνική Παγκορασίδων και Κορασίδων, αλλά δεν παίξαμε ποτέ γιατί ήταν ο covid. Το να παίξω σε Εθνική ομάδα ήταν ο πρώτος μου μεγάλος στόχος γιατί είναι πολύ τιμητικό να φοράς το εθνόσημο στο στήθος. Έβλεπα τη Μποσγανά και τη Χατζηλεοντή και όταν μου είπαν κι εμένα τρελάθηκα, δεν το πίστευα. Έβλεπα και τη Χατζηλεοντή στο γήπεδο που μένει κοντά μου να παίζει και ήθελα κι εγώ πολύ να γίνω μέλος της Εθνικής. 

Εν τω μεταξύ το 2022 έκανα καλό πανελλήνιο και μετά όταν πήγαμε στα κλιμάκια είδα ότι μπορώ να το κάνω οπότε πήρα νέο κίνητρο. Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν το καλοκαίρι του 2022 με την Εθνική Κορασίδων».

 -Θα ήθελα να μου κάνεις ένα σχόλιο για την πορεία της φετινής Εθνικής Νεανίδων. Γιατί πιστεύεις ότι δεν ανεβήκαμε;

«Εξαιτίας διάφορων εξωγενών παραγόντων, όπως οι Πανελλλήνιες εξετάσεις, κάναμε πολύ λίγες μέρες προετοιμασία, ενώ δώσαμε λίγα φιλικά. Ήμασταν η ομάδα με το μεγαλύτερο ταλέντο, αλλά χρειαζόμασταν λίγο χρόνο ακόμα για να δέσουμε. Γι' αυτό αν θυμάσαι παιχνίδι με παιχνίδι γινόμασταν καλύτερες.

Όσον αφορά την άνοδο είναι μεγάλη αδικία γιατί πήραμε μετάλλιο και δεν ανεβήκαμε όπως θα έπρεπε, αλλά να είσαι σίγουρος ότι το καλοκαίρι του 2024 θα ανεβούμε»!

-Το πίστευες ότι θα μπεις στην καλύτερη πεντάδα;

«Όχι και σε πληροφορώ τυχαία πήρα τη σημαία μαζί μου και μετά κατάλαβα ότι πρόκειται για βράβευση και όχι για το τελετουργικό του αγώνα! Ήταν πολύ κακός ο ήχος από τα μεγάφωνα, εγώ περίμενα τις συμπαίκτριές μου για την παρουσίαση, αλλά οι διοργανωτές φώναζαν τα κορίτσια από τις άλλες χώρες. Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή και πάντα λέω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τιμάται η Ελλάδα σα χώρα και όχι κάποια παίκτρια». 

-Γιατί πιστεύεις ότι οι Εθνικές ομάδες είναι σε πρωταθλήματα Β' κατηγορίας; Πιστεύεις ότι μπορεί να ανατραπεί αυτό το σκηνικό;

«Πιατεύω ότι πρέπει οι ομάδες να εμπιστευτούν τις παίκτριες από Κορασίδες και Νεάνιδες και να τις βάζουν στις πρώτες ομάδες. Αν δε δοθούν κίνητρα στις νέες αθλήτριες δε γίνεται να βελτιωθούν. Αν δεν παίζουν, αν δε νιώθουν την εμπιστοσύνη από τις ομάδες τους δε θα βελτιωθούν. Υπάρχει ταλέντο αλλά πρέπει να το προωθήσουμε στις πρώτες ομάδες για να αναπτυχθεί». 

 «Ανυπομονώ να πάω στο NBA academy. Τιμή μου που με διάλεξαν από την Ελλάδα, δεν το περίμενα»

-Το φετινό καλοκαίρι έκρυβε άλλη μια κλήση για εσένα! Θες να μας μιλήσεις λίγο για αυτό; 

«Ένα πρωί με πήρε ο κόουτς Κτιστάκης και μου είπε ότι υπάρχει ένα mail για εμένα γιατί με διάλεξαν να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο camp του NBA academy που περιλαμβάνει νέους και νέες αθλητές/ τριες κάτω των 18 ετών από όλη την Ευρώπη. Τρελάθηκα! Νιώθω μεγάλη τιμή και δεν το περίμενα.

Είμαι πολύ ενθουασιασμένη που θα ζήσω αυτή την εμπειρία. Θα κάνουμε προπονήσεις, θα παίξουμε και διπλό, ενώ όπως μας είπαν θα έρθουν και παίκτες από το NBA και είμαι πολύ περίεργη να γνωρίσω τα αστέρια που θαυμάζω».

 -Γενικά από το παγκόσμιο μπάσκετ έχεις ξεχωρίσει παίκτες και παίκτριες που σου αρέσουν;

«Βλέπω ΝΒΑ και Euroleague από μικρή και πλέον βλέπω φανατικά Α1 γυναικών που έχει πολύ τακτική, ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και WNBA. Μου αρέσει να βλέπω τους γκαρντ για να κλέβω κινήσεις και να τις εφαρμόζω κι εγώ. Αγαπημένος μου παίκτης είναι ο Ίρβινγκ, ενώ τελευταία μου αρέσει πολύ και ο Μάικ Τζέιμς. 

Από γυναίκες μου αρέσουν πολύ τόσο η Γιοχάνες, όσο και η Στιούαρτ. Πάντως αγαπημένη μου Ελληνίδα είναι η Μάλτση και μου άρεσε πολύ που την είχαμε στην Εθνική Νεανίδων. Όταν έχανα 1-2 σουτ αμέσως μου έλεγε με ολύμπια ψυραιμία "θα σουτάρεις, μη σταματάς". Κι άμα το λέει η Μάλτση τι να πω μετά... Είναι τεράστια παίκτρια και η παρουσία της βοήθησε πολύ».

«Ο αδερφός μου, μου δίνει συμβουλές και πιστεύω ότι θα γινόταν εξαιρετικός κόουτς. Το κλίμα στην οικογένεια με βοηθάει»

-Η οικογένειά σου τι ρόλο παίζει στην πορεία σου στο μπάσκετ;

«Είναι πάντα εκεί και με στηρίζουν. Με τον αδερφό μου παίζουμε μαζί από μικροί και μου δείχνει συνέχεια κινήσεις. Πιστεύω ότι θα γινόταν εξαιρετικός κόουτς αν το ήθελε. Ο πατέρας μου παίζει μεγάλο ρόλο στη νοοτροπία που έχω και με παρακινεί να δουλεύω συνεχώς, ενώ όταν ακούω από τη μητέρα μου "πάμε Νάγια" στο γήπεδο παίρνω ενέργεια και κίνητρο. Το όλο κλίμα στην οικογένεια με βοηθάει πάρα πολύ».

 -Μιας και δε μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για το που θα παίζεις στο μέλλον, πες μας λίγο, πώς θα ήταν μια ομάδα των ονείρων σου;

«Θα ήθελα οι παίκτριες να είναι δίπλα η μια στην άλλη και οι πιο μεγάλες να συμβουλεύουν τις μικρότερες. Ως προς τους προπονητές, θα ήθελα να δω να εμπιστεύονται τις νέες παίκτριες και να τις "πιέζουν" για το καλύτερο.

Εγώ προσωπικά λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση και δε με ενοχλεί να φωνάζει ο προπονητής. Αρκεί να μην αδιαφορεί για τις παίκτριες και να τις παρακινεί να εξελίσσονται».

-Μπάσκετ και πανελλήνιες πάνε μαζί;

«Βρίσκομαι στη θεωρητική κατεύθυνση και θέλω να γίνω αξιωματικός Λιμενικού. Τώρα έρχεται μια δύσκολη περίοδος που θα πρέπει να έχω πειθαρχία στους χρόνους μου και να τηρώ απόλυτα το πρόγραμμά μου, επειδή θα έχω πολύ διάβασμα, προπονήσεις και ματς.

Πάντως πιστεύω ότι μπορεί να με βάλει σε ρυθμό αυτή η περίοδος που έρχεται γιατί δε σκέφτομαι να μη συνδυάσω σχολείο και μπάσκετ. Αν δεν παίξω μια μέρα μπάσκετ αισθάνομαι αποτυχημένη».

Η Νάγια Στολίγκα στο τέλος έδωσε με βίντεο το δικό της μήνυμα ενόψει της νέας σεζόν: