Skip to main content

Νίκου: «Βασικός στόχος του Ηρακλή η παραμονή στην Α1 Γυναικών»

Για την νίκη του Ηρακλή επί του Αθηναϊκού, τις πρώτες του εντυπώσεις από τον πάγκο του «Γηραιού», αλλά και τις διαφορές του μπάσκετ γυναικών και ανδρών, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Χρήστος Νίκου.

Αναλυτικά ο προπονητής του «Γηραιού» μίλησε:  

Για το ότι βρίσκεται μόλις μία βδομάδα στον Ηρακλή: «Ήταν λίγο απρόσμενη η πρόταση. Έδειξαν οι άνθρωποι του Ηρακλή ότι ήθελαν πάρα πολύ να συνεργαστούμε, φαινόντουσαν ότι όλα είναι εντάξει. Είδα κάποια βίντεο, είδα τις παίκτριες, γιατί δεν είχα εικόνα. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμουν σε ανδρικές ομάδες στη Β’ εθνική, οπότε ήθελα να έχω feedback και απ’ την πιο πάνω κατηγορία. Ήταν μια πρόκληση για ‘μένα, κάτι καινούργιο που ήθελα να το δοκιμάσω. Τα βρήκαμε σχεδόν γρήγορα, γιατί πιέζει κι ο χρόνος. Ήθελαν και οι άνθρωποι κάποιος ν’ αναλάβει γρήγορα, γιατί τις τελευταίες μέρες η ομάδα δεν είχε προπονητή και προσπαθούσε ο assistant να κάνει κάποια πράγματα. Είχα μια γεμάτη εβδομάδα για να πάμε στο παιχνίδι».

Για το τι βρήκε στον Ηρακλή με βάση τη φιλοσοφία: «Υπήρχε ένα playbook, υπήρχε μια δομή. Προσπαθήσαμε λίγο να κάνουμε build-up σε μια δική μας φιλοσοφία, βήμα-βήμα όλο αυτό θα αλλάζει γιατί είναι διαφορετικό το δικό μου σκεπτικό στο μπάσκετ. Μέσα σε λίγες μέρες βάλαμε κάποια καινούργια πράγματα, τα είδαμε και στο γήπεδο να υλοποιούνται και όλα πήγαν καλά».

Για τη νίκη επί του Αθηναϊκού και τον στόχο του Ηρακλή: «Μια νίκη είναι μια νίκη, τίποτα παραπάνω. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι, έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα. Βασικός μας στόχος είναι να σωθούμε. Κοιτάμε ένα ματς τη φορά. Αν καταφέρουμε να γίνουμε ομάδα πιο γρήγορα από κάποιες άλλες ομάδες και να παίξουμε πιο συλλογικά από κάποιες άλλες ομάδες, πολύ πιθανόν να κάνουμε και μερικές μεγάλες νίκες».

Για τα 23 ριμπάουντ αθροιστικά που πήραν οι Γιαννούδη και Γεροστεργίου: «Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, εγώ προσπαθώ να “σπάσει” λίγο περισσότερο, δε θέλω οι ομάδες μου να είναι τόσο μονότονες και να παίζουν με 2-3 παίκτριες επιθετικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερο ταλέντο και έφεση στο σκοράρισμα από κάποιες παίκτριες. Η Αθηνά και η Μαριλένα που πήραν 23 ριμπάουντ στο ματς είναι παίκτριες πρώτης γραμμής και θα βοηθήσουν την ομάδα και επιθετικά και αμυντικά. Στα επόμενα παιχνίδια θα μπουν λίγο περισσότερο και στο σκορ, μόλις αντιληφθούν τι περιμένουμε απ’ αυτές και τι θέλουμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι θα κάνουμε ωραία πράγματα τις επόμενες εβδομάδες».

Για τη διαφορά του μπάσκετ γυναικών με των ανδρών: «Για ‘μένα το μπάσκετ είναι μπάσκετ, δε μπήκα ποτέ στη λογική να τα συγκρίνω. Εγώ έχω υπάρξει σε όλες τις βαθμίδες του μπάσκετ. Θεωρώ ότι πρέπει να το δούμε λίγο διαφορετικά. Απ’ το μπάσκετ ανδρών περιμένεις να δεις αλλά πράγματα, δε μπορείς να έχεις την απαίτηση βλέποντας μπάσκετ γυναικών να δεις transition, καρφώματα, τρελές εντάσεις και τα λοιπά. Θεωρώ ότι το μπάσκετ γυναικών είναι πολύ πιο εγκεφαλικό απ’ ό,τι των ανδρών. Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται λίγο καλύτερα το παιχνίδι και πιο γρήγορα, οπότε μπορείς να πας με τακτικές, αν δεις κάποια πράγματα που μπορεί να μην τα έβλεπες στο ανδρικό μπάσκετ. Είναι ένα σπορ που αξίζει προσοχής, είναι κάτι που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να το παρακολουθήσει».