Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό της απόφασης Κορομηλά
Ο Κώστας Κορομηλάς και κατά συνέπεια η ΚΕΔ, δικαίωσε τον Παναθηναϊκό στην ένσταση που είχε υποβάλλει για το εκπρόθεσμο καλάθι της Ριντ, στο φινάλε του πρώτου τελικού της Α1 Γυναικών με τον Ολυμπιακό, με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας να στηρίζει το σκεπτικό του στην χρήση «μη εγκεκριμένου τεχνικού εξοπλισμού» από πλευράς των διαιτητών.
Όπως είναι γνωστό, οι Τσαρούχα, Ανδρικόπουλος και Καλδίρης, όπως έχουν ήδη αναφέρει στις εκθέσεις τους, είχαν κρίνει εξ αρχής εκπρόθεσμο το καλάθι της Ριντ, απόφαση την οποία… διπλοτσέκαραν, με την χρήση του βίντεο από την διαδικτυακή κάλυψη του αγώνα. Σε αυτή την κίνηση τους, όμως, πάτησε ο Κώστας Κορομηλάς, μέλος της ΚΕΔ, τονίζοντας πως "ο ισχυρισμός αυτός ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την επισκόπηση του βίντεο του αγώνα. Την στιγμή της επίτευξης του καλαθιού, ο Γ' διαιτητής Καλδίρης εμφανώς υποδεικνύει στη γραμματεία του αγώνα την κατακύρωση του καλαθιού κάνοντας χρήση του προβλεπόμενου από τον επίσημο κανονισμό FIBA σήματος".
Ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει και αυτός από την πλευρά του σε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, την οποία θα εξετάσουν τα άλλα μέλη της ΚΕΔ (Συμεωνίδης, Ταβουλαρέα,ς Ζαβλανός, Μητσόπουλος).
Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης:
"Η απόφαση ακύρωσης του καλαθιού που πέτυχε η αθλήτρια (REED) της ενιστάμενης ομάδας κατά τη λήξη του χρόνου του αγώνα ελήφθη από τους διαιτητές κατόπιν χρήσης μη εγκεκριμένου τεχνικού εξοπλισμού. Οι διαιτητές του αγώνα διατείνονται στις εκθέσεις τους ότι η αρχική απόφασή τους εντός του αγωνιστικού χώρου ήταν η ακύρωση του καλαθιού και απλώς επιβεβαίωσαν την απόφασή τους αυτή με τη χρήση του μη εγκεκριμένου τεχνικού εξοπλισμού. Ο ισχυρισμός αυτός ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την επισκόπηση του βίντεο του αγώνα.
Ειδικότερα, τη στιγμή της επίτευξης του καλαθιού, ο Γ' διαιτητής Καλδίρης εμφανώς υποδεικνύει στη γραμματεία του αγώνα την κατακύρωση του καλαθιού κάνοντας χρήση του προβλεπόμενου από τον επίσημο κανονισμό FIBA σήματος. Εν συνεχεία ακολουθεί σύσκεψη διαιτητών εντός αγωνιστικού χώρου, η οποία ολοκληρώνεται χωρίς την γνωστοποίηση απόφασης προς την γραμματεία και τους διαγωνιζόμενους. Κατά συνέπεια η μόνη απόφαση των διαιτητών εντός αγωνιστικού χώρου ήταν η καταμέτρηση του καλαθιού από τον τρίτο διαιτητή.
Αν κατά την διάρκεια της σύσκεψης των διαιτητών εντός του αγωνιστικού χώρου είχε ληφθεί απόφαση ακύρωσης του καλαθιού, η απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε γνωστοποιηθεί επισήμως από την Crew Chief με τη χρήση του προβλεπόμενου σήματος ακύρωσης καλαθιού. Οι διαιτητές του αγώνα αναφέρουν ότι η απόφαση της διαιτητικής ομάδας ήταν η ακύρωση του καλαθιού η οποία και επικυρώθηκε από την Crew Chief. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποδεικνύεται ότι συνέβη, αφού ουδόλως γνωστοποιήθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου απόφαση των διαιτητών περί ακύρωσης του καλαθιού, όπως προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό του αγώνα. Αντιθέτως αποδεικνύεται ότι η αρχική απόφαση κατακύρωσης του καλαθιού άλλαξε κατόπιν χρήσης του μη εγκεκριμένου τεχνικού εξοπλισμού.
Η ως άνω ακολουθηθείσα διαδικασία ακύρωσης του καλαθιού δεν βρίσκει έρεισμα στον προαναφερθέντα επίσημο κανονισμό της FIBA και στον κανονισμό χρήσης ΣΣΕ (instant replay) καθώς έλαβε χώρα με τη χρήση μη εγκεκριμένου τεχνικού εξοπλισμού.
Συνεπώς η υπό κρίση ένσταση είναι βάσιμη κατ' ουσίαν και πρέπει να γίνει δεκτή".