Skip to main content

Γιώργος Βελτσίστας στο superbasket: «Το θέμα είναι να σέβεσαι τη δουλειά σου και να λειτουργείς χωρίς κόμπλεξ»

Ο 32χρονος προπονητής του Εύνικου ΓΑΣ παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο Superbasket όπου εξέφρασε τη γνώμη του και την εκτίμησή του για πολλά ζητήματα που αφορούν το μπάσκετ γυναικών ειδικά αλλά και το άθλημα γενικά. 

Συνέντευξη στον Αναστάση Κατσαβό

Αν για κάτι είναι γνωστός ο προπονητής Γιώργος Βελτσίστας, είναι για τη σύνδεσή του με τα Λιόσια και όλη την ευρύτερη περιοχή. Είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής έχει προσφέρει τις γνώσεις του και το παιχνίδι του σε πολλές ομάδες της περιοχής.

Έχει αγωνιστεί σε Εύνικο, Άρτεμις Αχαρνών, Ζεφύρι, ΜΕΝ Ιλίου και Άτταλο Καματερού. Ως προπονητής βρίσκεται στον Εύνικο από το 2010, ενώ έχει προπονήσει και τα παιδιά των υποδομών της ομάδας.

Με την ομάδα του Εύνικου έχει κατακτήσει ήδη 2 ανόδους σε Α' ΕΣΚΑ, αλλά και Α1 γυναικών.

Ακόμα μετρά μια άνοδο από τη Γ’ στη Β’ Εθνική ανδρών σαν βοηθός στην ένωση Ιλίου, δυο ανόδους Α’ κατηγορία ως πρώτος προπονητής νεανίδων, μία με τη ΜΕΝ Ιλίου και μία με τον Εύνικο και τέλος ένα αήττητο πρωτάθλημα παγκορασίδων όπου η ομάδα του σημείωσε ρεκόρ 21-0.

Ως προπονητής έχει συμμετάσχει σε πολλά θερινά camp, με τον Γιώργο Βελτσίστα, να έχει ως κύριο μέλημά του τη συνεχή βελτίωση, γι’ αυτό και δουλεύει σχεδόν χειμώνα – καλοκαίρι.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Εύνικος κατέκτησε αήττητος την άνοδό του στην Α1 Γυναικών, αλλά και το «χτίσιμο» του ρόστερ της νέας σεζόν, το superbasket απευθύνθηκε στον 30χρονο τεχνικό.

Υπενθυμίζεται ότι υπό τις οδηγίες του κόουτς Βελτσίστα η ιστορική ομάδα των Λιοσίων σημείωσε 19 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Μια ομάδα δεμένη, που δε μπόρεσε να σταματήσει κανείς άλλος.

Η κουβέντα ξεκίνησε από την ξέφρενη πορεία του Εύνικου, με τον Έλληνα τεχνικό να καθορίζει και το σημείο καμπής.

Αρχικά κόουτς να μας πεις λίγο για την περσινή σεζόν. Δεκαεννέα αγώνες αήττητα τα κορίτσια σου. Πως έγινε αυτό; Τι προετοιμασία χρειάζεται; Στο πνευματικό κομμάτι κυρίως αλλά και στο αγωνιστικό. Υπάρχει ματς το οποίο θεωρείς ότι ήταν το σημείο καμπής;

 «Θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο στόχος μας από την αρχή ήταν να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και να προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι στις δύσκολες καταστάσεις.
Νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει!
Σίγουρα μετά την νίκη εκτός στο ματς με την Ηλιούπολη και μένοντας μόνοι πρώτοι μας έδωσε ένα έξτρα κίνητρο να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο και να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι στα επόμενα δύσκολα παιχνίδια».

Ακολούθως, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους στόχους του Εύνικου για τη νέα σεζόν.

Οι νεοφώτιστες έχουν ολοκληρώσει το «χτίσιμο» του ρόστερ τους και ο κόουτς Βελτσίστας μας γνωστοποιεί τις σκέψεις του για την περιπέτεια της ομάδας του στην Α1.

Ποια είναι τα πλάνα του Εύνικου για τη νέα σεζόν; Τι στόχο έχετε; Τι θέλετε να πετύχετε σε Κύπελλο και πρωτάθλημα;

«Στόχος μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα ματς και βδομάδα με την βδομάδα να γινόμαστε καλύτεροι. Θέλουμε την παραμονή στην κατηγορία!»

Γιατί ο Εύνικος ΓΑΣ θα πάει μόνο με 2 ξένες στο πρωτάθλημα; Είναι θέμα πλάνου ή μήπως είναι... «επικίνδυνο»;

«Από την αρχή θέλαμε σαν ομάδα να κρατήσουμε τον κορμό μας και να δώσουμε και την ευκαιρία σε κάποια νέα παιδιά να κάνουν το βήμα παραπάνω!

Γι’ αυτό επιλέξαμε να πάμε και με δύο ξένες. Αφενός για να έχουμε την βοήθεια που πρέπει και παράλληλα να στηρίξουμε την δουλειά που έχουμε κάνει τα δύο τελευταία χρόνια».

Πολλή κουβέντα έγινε για την προκήρυξη της Α1 γυναικών. Τέθηκε στον κόουτς η αντίστοιχη ερώτηση γιατί ο Εύνικος είναι μια ομάδα που στηρίζει τις αθλήτριές του ειδικά, αλλά και τις Ελληνίδες αθλήτριες γενικά.

Ποια είναι η γνώμη σου για την προκήρυξη της Α1; Δυστυχώς από τη μια τα αποτελέσματα μεταφέρονται στα play off. Από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποια μέτρα «αναπτυξιακά» όπως οι 3 ξένες στη 12αδα, αλλά και η παρουσία δυο νεαρών αθλητριών, η υποχρέωση της διατήρησης υποδομών κτλ…

«Εύχομαι ότι γίνεται να γίνεται για καλό! Σίγουρα η Ομοσπονδία κάνει μια καινούργια προσπάθεια κι ελπίζουμε όλο αυτό να βοηθήσει στην παραγωγή και στην εξέλιξη των αθλητριών.

Βέβαια σε αυτό που με ρωτάς δεν βλέπω κανένα αναπτυξιακό μέτρο με τις τρεις ξένες. Όσο αναφορά για τις δυο υποχρεωτικές κάτω των 21 στην 12αδα, εγώ αυτό το έργο το έχω ξαναδεί στα τοπικά και η αλήθεια είναι πως δεν είχε καμία επιτυχία. Ένα απλό παράδειγμα: Όταν μια ομάδα μπορεί να είχε 2-3 παίκτριες του 2001 που τώρα κάνουν το επόμενο βήμα τους για να καθιερωθούν και ξαφνικά μπορεί να έμεναν εκτός πλάνων για να μπουν δύο μικρότερες που μπορεί να μην ήταν καν έτοιμες θεωρώ πως δεν βοηθάει κάπου.

Όπως επίσης το ότι δεν είναι κίνητρο για μένα ότι έχεις την θέση σου ότι και να γίνει και το λέω αυτό όταν εμείς σαν ομάδα πριν βγει καν η προκήρυξη είχαμε κάνει τις επιλογές μας με παίκτριες του 2003 του 2002 και του 2001 στον βασικό κορμό. Εννοείται όμως ότι περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν όλα αυτά και ελπίζουμε για το καλύτερο».

Ο κόουτς Βελτσίστας κλήθηκε να μας απαντήσει και στο θέμα «ψυχολογία» στο μπάσκετ γυναικών, αλλά και στο κατά πόσο υπάρχει διαφορά στη δουλειά ενός  προπονητή.

Στο μπάσκετ γυναικών, παίζει ρόλο η ψυχολογία όσο λένε ή είναι το ίδιο με το ανδρών; Να μας πεις λίγο και τι ρόλο παίζει ο προπονητής στο μπάσκετ γυναικών.

«Σίγουρα παίζει ρόλο η ψυχολογία. Ίσως παίζει περισσότερο στις γυναίκες ναι!

Για μένα όμως δεν είναι άντρας ή γυναίκα ή προπονητής στο μπάσκετ γυναικών.

Για μένα σέβεσαι τις αθλήτριες και τις παίκτριες όταν δεν τις ξεχωρίζεις και δουλεύεις το ίδιο.

Υπάρχουν προσαρμογές σε κάποια πράγματα αλλά για μένα είναι μικρές. Όπως έχω ξαναπεί το μπάσκετ είναι ένα και το θέμα  είναι με πόση αγάπη το αντιμετωπίζεις και πως σέβεσαι τι δουλειά που κάνεις είτε σε άντρες είτε σε γυναίκες είτε σε αναπτυξιακές ηλικίες».

«Αντιλαμβάνομαι το ιστορικό βάρος γι’ αυτό και η ευθύνη είναι μεγαλύτερη» 

Ο Εύνικος είναι μια ομάδα με ιστορία στο μπάσκετ γυναικών. Τρία πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα Ελλάδας και ευρωπαϊκά ματς γεμάτα λάμψη. Στα 30 περίπου χρόνια λαμπρής ιστορίας της η ομάδα των Λιοσίων έχει 13 σεζόν στην Α1 στις οποίες συμμετείχε σε Final 8 και Final 4 στο τότε ευρωπαϊκό Ronchetti Cup. Ακόμα, έχει και 4 χρόνια παρουσίας στην Α2 γυναικών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι «πράσινες» τα πιο πολλά χρόνια της ύπαρξής τις έχουν περάσει στο κορυφαίο επίπεδο.

Πάμε και σε κάτι πιο… Ιστορικό. Ο Εύνικος είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ.

Κάποτε ΔΑΣΑΛ και τώρα Εύνικος. Όταν σου λένε να καθοδηγήσεις την ομάδα στην Α1 Γυναικών το αναλογίζεσαι αυτό ή επειδή είναι ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον για εσένα δεν το βλέπεις έτσι;

«Καταλαβαίνω το ιστορικό βάρος και την ευθύνη όταν καλείσαι να οδηγήσεις έναν ιστορικό σύλλογο μετά από 10 χρόνια  στην Α1 και επειδή ακριβώς είναι και γνώριμο το περιβάλλον για μένα η ευθύνη είναι μεγαλύτερη!»
 

Για το τέλος αφήσαμε το κεφάλαιο «προπονητική». Ο κόουτς Βελτσίστας τονίζει ότι το σαράκι  έχει μπει από νωρίς μέσα του και μάλιστα μας αποκαλύπτει και τα πρότυπά του.

Η προπονητική τι είναι για σένα; Τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς; Έχεις κάποιον/α κόουτς ως πρότυπο; (Έλληνα/νίδα ή ξένο/η)

Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει μπάσκετ. Το μπάσκετ για μένα είναι μια μεγάλη αγάπη που δεν σταματάει.

Η προπονητική μου άρεσε από αρκετά μικρή ηλικία και ήξερα ότι θέλω να το ακολουθήσω!

Υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι Έλληνες προπονητές και ξένοι που μου αρέσουν.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι προπονητές που τους θαυμάζω για την δουλειά τους που με  έχουν βοηθήσει να αλλάξω επίπεδο και να γίνω καλύτερος και πάντα είναι εκεί να με συμβουλεύσουν όταν το χρειαστώ όπως ο κόουτς Μελέτης Κώστας!

Ένας καταπληκτικός  προπονητής και  άνθρωπος που συνεργάζομαι χρόνια και μ έχει βοηθήσει στο να αλλάξω τρόπο σκέψης σε μερικά πράγματα και να περάσω σε άλλο επίπεδο μπασκετικά.

Ένας προπονητής υψηλού επιπέδου με τρομερή έμφαση στην λεπτομέρεια.

Για μένα είναι σημαντικό να λειτουργούμε στον χώρο μας ακομπλεξάριστα και να μην ξεχνάμε».