Skip to main content

Σόφτσης στο Superbasket : «Στην Α1 Γυναικών, πέρα των «αιωνίων», όλοι οι άλλοι μπορούσαν να κερδίσουν και να χάσουν από οποιονδήποτε»

Ο προπονητής των Εσπερίδων Καλλιθέας, Θάνος Σόφτσης μίλησε στο Superbasket.gr για την φετινή σεζόν στην Α1 Γυναικών και πόσο ανταγωνιστική θεωρεί την κατηγορία, για τα στοιχεία που πιστεύει ότι βοήθησαν την ομάδα του να βρεθεί στην τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου, αλλά και τι θα ήθελε να προσέξει η ομάδα του στα playoffs της λίγκας.

 Οι Εσπερίδες Καλλιθέας κατάφεραν την φετινή σεζόν στην Α1 Γυναικών να πάρουν την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο, με το επόμενο στάδιο να είναι τα playoffs. Οι τέσσερις σερί νίκες στους ισάριθμους τελευταίους αγώνες την οδήγησαν σε ρεκόρ 13-9 και ισοβάθμισε με την τρίτη Ελευθερία Μοσχάτου με ρεκόρ 13-9, αλλά παρέμεινε τέταρτη γιατί είχε ηττηθεί στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Η Αθηναϊκη ομάδα έχει γράψει την δική της ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ γυναικών, αφού είναι πέμπτη με συμμετοχές στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας με 18 χρόνια παρουσίας, ενώ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (2006, 2008) και τέσσερα κύπελλα Ελλάδας (2006, 2007, 2008, 2009).

Ο προπονητής των Εσπερίδων Καλλιθέας για την νέα σεζόν είναι ο κόουτς Θάνος Σόφτσης, που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα, ενώ έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής στις ομάδες Κ16, Κ18 και Κ20. 

 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Θάνος Σόφτσης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Τώρα που τελείωσε η κανονική περίοδος, οδηγήσατε τις Εσπερίδες Καλλιθέας στην τέταρτη θέση.  Ποια στοιχεία θεωρείτε σαν βοήθησαν να βρεθείτε σε αυτήν την θέση και γενικά να κάνετε μια πολύ καλή πορεία;

Καταρχήν να τονίσω πως τερματίσαμε στην 3η θέση και στην ισοβαθμία με το Μοσχάτο καταλάβαμε την 4η θέση, επειδή στην κανονική περίοδο είχαμε χάσει 2 φορές, αλλά στα μεταξύ μας παιχνίδια παίξαμε με λιγότερες ξένες λόγω τραυματισμού. Άποψη μου αρχικά είναι πως υπήρχε διοικητική σταθερότητα, συνέπεια και στόχος. Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο για κάθε ομάδα, που θέλει να πρωταγωνιστεί. Το δεύτερο στοιχείο ήταν η βάση των Ελληνίδων από την προηγούμενη χρονιά. Η προσθήκη δύο πολύ καλών παικτριών από την Α2, που ήταν έτοιμες να αποδεχτούν και πνευματικά την προσαρμογή στην πρώτη κατηγορία. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η παρουσία τριών Αμερικανίδων, που πρώτα από όλα ήταν παίκτριες που έβαλαν κάτω από την ομάδα το εγώ τους και τα στατιστικά τους. Με πολύ καλή νοοτροπία, μόρφωση και έμφαση στην βελτίωση των συμπαικτριών τους. Έτσι για όλο το staff ήταν πολύ πιο εύκολο έχοντας τέτοιους χαρακτήρες, να δομήσεις ένα καινούριο σύνολο ανθρώπων και να το φτάσεις στην μεγαλύτερη δυνατή απόδοση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι Εσπερίδες Καλλιθέας έκαναν το 4/4 στους τελευταίους αγώνες, τι θεωρείτε ότι σας έδωσε δυναμική για το νικηφόρο σερί;

Η δυναμική για το νικηφόρο σερί, ήταν το κίνητρο που είχαμε όλοι μας για είσοδο στην τετράδα του πρωταθλήματος. Έπειτα ήταν οι αυτοματισμοί της ομάδας που έφτασαν στο μάξιμουμ και βρισκόμασταν και συνεννοούμασταν με κλειστά μάτια. Καθώς και μετά από αρκετό καιρό η ομάδα ήταν πλήρης, χωρίς τραυματισμούς.

Πώς περιμένετε τα playoffs της Α1 Γυναικών και σε ποια κομμάτια θεωρείτε ότι πρέπει να προσέξετε περισσότερο στους επόμενους αγώνες;

Σίγουρα Ολυμπιακός και Παναθηναικός έχουν το πλεονέκτημα για τον τελικό. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια καλή παρουσία στον αγώνα ή αγώνες αυτούς. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την σταθερή μας εικόνα και απόδοση, και ότι καλύτερο σε κατάταξη θα είναι καλοδεχούμενο.

 Ένα στατιστικό που ξεχωρίζει είναι ότι πάντα είστε κοντά σε διψήφιο αριθμό στα επιθετικά ριμπάουντ. Πόσο σημαντικό το θεωρείτε αυτό για την ομάδα σας;

Είναι γενικότερος κανόνας πως τα επιθετικά ριμπάουντ σου δίνουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες για σκορ και επίσης επηρεάζουν ψυχολογικά την αμυνόμενη ομάδα. Εμείς είχαμε ζητήσει στα τελευταία ειδικά παιχνίδια από το τρίγωνο των ξένων μας, να πηγαίνουν στα επιθετικά ριμπάουντ και να τα διεκδικούν καθώς θεωρούσαμε ότι είχαμε αρκετές πιθανότητες. Σε προηγούμενα παιχνίδια η λογική μας ήταν οι αμυντικές επιστροφές και όχι τόσο πολύ τα ριμπάουντ. Τέλος είχαμε την πρώτη ριμπάουντερ του πρωταθλήματος και νομίζω πως την αξιοποιήσαμε στο έπακρο.

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για το πώς αξιολογείτε το επίπεδο της φετινής χρονιάς στην Α1 Γυναικών.

Νομίζω πως ήταν ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, καθώς αρκετά παιχνίδια κρίθηκαν στο τέλος κάθε αγώνα και με μικρές διαφορές. Πέραν των δύο γεμάτων σε ρόστερ και ποιότητα ομάδων, του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ, όλες οι άλλες ομάδες μπορούσαν να κερδίσουν και να χάσουν από οποιονδήποτε. Είχαμε την χαρά και ικανοποίηση να δούμε παίκτριες που έπαιζαν για πρώτη φορά στην Α1 κατηγορία και αρκετές από πέρυσι με σταθεροποίηση της απόδοσης τους, καθώς και αρκετές παίκτριες των μικρών εθνικών ομάδων.