Skip to main content

Ξανθόπουλος: «Μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή»

Στην εφημερίδα «Livesport» μίλησε ο Βασίλης Ξανθόπουλος, με τον γκαρντ του Περιστερίου και Γενικό Γραμματέα του ΠΣΑΚ να μιλά για τα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του Συνδέσμου, μετά την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του κορονοϊού.

«Μας άκουσαν, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Παντού στον κόσμο λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των παικτών, τους σέβονται, προσπαθούν να τους βοηθήσουν αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αρνήθηκαν να έχουμε μαζί μας στη συζήτηση με τις ΚΑΕ, τον νομικό σύμβουλο μας γιατί μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή. Ωστόσο εκθέσαμε τα αιτήματα μας και τονίσαμε πως το μείζον για εμάς είναι να πληρωθούν τα παιδιά των 20.000€ όλο το συμβόλαιο τους και να δούμε από κοινό τι πρέπει να γίνει για το καλό του μπάσκετ από εδώ και στο εξής», υποστήριξε ο Ξανθόπουλο, ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Συζητήσαμε στο Δ.Σ του ΠΣΑΚ και συμφωνήσαμε το αυτονόητο: ότι προέχει η υγεία όλων μας, όχι μόνο των παικτών, αλλά από των ανθρώπων γύρω από τις ομάδες, μέχρι των διαιτητών και των θεατών. Επίσης, όπως είπαμε και στους ιδιοκτήτες, κατανοούμε το πρόβλημα που προκαλεί αυτή η πρωτοφανής πανδημία και αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις όμως κι από τις δύο πλευρές. Όχι μόνο από τη δική μας. Δεν είναι σωστό, δεν είναι ηθικό, δεν είναι ανθρωπίνως δίκαιο να πληρώσουν μόνο οι παίκτες τη ζημιά. Πλέον το θέμα, για πολλούς παίκτες, έχει γίνει βιοποριστικό. Έχουν οικογένειες να ζήσουν…» 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΚ αποκάλυψε πως, μετά από έρευνα του Συνδέσμου, το Ρέθυμνο είναι η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ομάδες της Basket League να χρωστούν  δεδουλευμένα στους παίκτες.

«Κάνουμε έρευνα για τους μισθούς και θέλουμε να δουμε πως είναι οι πληρωμές στις ομάδες της Α1. Υπάρχουν ομάδες που έχουν καταβάλει μόνο τρία από τα 7 μηνιάτικα κατά τα οποία είχαμε αγωνιστική δράση. Οι περισσότερες οφείλουν από 1,5 έως 2 μήνες και μόνο 1-2 ομάδες δεν χρωστούν δεδουλευμένα. Το Ρέθυμνο, ενημερωθήκαμε από τον αρχηγό της ομάδας, πως έχει πληρώσει 7,5 ίσως και 8 μήνες. Η ενημέρωση που λάβαμε ήταν ξεκάθαρη: είμαστε καλυμμένοι. Μας είπαν μάλιστα ότι ο κ.Ζομπανάκης στους παίκτες με συμβόλαιο κάτω των 20.000€ σκοπεύει να δώσει επιπλέον χρήματα ως οικονομική ενίσχυση για τις ημέρες που βιώνουμε όλοι μας».

Όσον αφορά την συζήτηση που είχε ο ΠΣΑΚ με τις ΚΑΕ και το θέμα των περικοπών, ο Ξανθόπουλος τόνισε:

«Μας προιδέασε η άρνηση τους να έχουμε μαζί στη τηλεδιάσκεψη τον δικηγόρο του Συνδέσμου. Οφείλουμε να πούμε ότι υπήρχαν πρόεδροι-ιδιοκτήτες που μας αντιμετώπισαν με σεβασμό και κατανόηση. Μίλησαν σωστά και έπραξαν τα δέοντα. Άλλοι δεσμεύτηκαν οτι θα το κάνουν. Κάποιοι ήταν αρνητικοί αλλά έκαναν συζήτηση. Είναι όμως αλήθεια ότι υπήρχαν και ορισμένοι που ήταν μας μίλησαν άσχημα. Φάνηκε πως μας έχουν για τα παλια τους τα παπούτσια που λένε. Μας απαξίωσαν και μας απευθύνθηκαν με ύφος που είναι απαράδεκτο και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τον λόγο. 

Το κρίσιμο είναι πως είμαστε ενωμένοι. Υπάρχει μεγάλη συσπείρωση και το βλέπουμε από την παρουσία στις συνελεύσεις. Το ΒΑΤ έδωσε μια οδηγία και αποτελεί ένα ατου, ειδικά για όσους έχουν συμβόλαια που μπορούν να προσφύγουν στο ΒΑΤ. Είναι μεγάλο ποσοστό που μπορεί να το κάνει, αλλά ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί. Ακόμη έχουμε την ελπίδα ότι θα κατανοήσουμε οι ιδιοκτήτες πως το θέμα είναι βιοποριστικό και θα αντιληφθούν ότι πρέπει η ζημιά να τη μοιραστούμε όλοι».

Μάλιστα, ο Έλληνας άσος αποκάλυψε πως ετοιμάζεται πρόταση για την πάταξη του στοιχήματος στο μπάσκετ:

«Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το θέμα της ατζέντας στην πρώτη συνάντηση μας με τον κ.Αυγενάκη. Με τον Υφυπουργό έχουμε καλή συνεργασία και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε που ενέταξε και εμάς στο 800αρι. Μας παρουσίασε το σχέδιο Macolin για την πάταξη του στοιχήματος και δηλώσαμε σύμφωνοι. Είμαστε σε επαφή με το εξωτερικό και λαμβάνουμε πληροφορίες. Το πρωτάθλημα στην Κίνα είχε πρόβλημα από το στοίχημα. Έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο μείωσε το στοίχημα στο μπάσκετ κατά 80%. Σύντομα θα καταθέσουμε την πρόταση μας, με άξονα το πρόγραμμα της Κίνας, ώστε να βρούμε μια λύση και να προστατέψουμε το πρωτάθλημα και γενικότερα το άθλημα μας».

Τέλος ο Ξανθόπουλος πρότεινε την μείωση των ξένων αθλητών από έξι σε τέσσερις, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα βοηθούσε το πρωτάθλημα.

«Θεωρούμε απαιτητική ανάγκη να μειωθούν οι ξένοι. Πιστεύουμε πως η μείωση των ξένων σε 4 ανά ομάδα θα βοηθήσει και στο οικονομικό τομέα τις ΚΑΕ, αλλά θα δώσει την ευκαιρία να αγωνίζονται Έλληνες παίκτες και να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για ανάπτυξη Έλληνων. Οι 4 ξένοι είναι το πρώτο βήμα. 

Το 2ο που είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί είναι να θεσπιστεί ένας κανόνας για τα χρέη κάθε προηγούμενης σεζόν. Είναι απαράδεκτο να οφείλουν ομάδες το 30-50% των μισθών της περασμένης σεζόν και να κάνουν μπάτζετ και μεταγραφές για την νέα χρονιά. Αυτό είναι κάτι που αφορά πρωτίστως τις ίδιες τις ΚΑΕ, διότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ομάδες που κάνουν «εικονικά» μπάτζετ, δημιουργούν πιο ισχυρά ρόστερ από εκείνες που είναι συνεπείς και αποκτούν παίκτες σύμφωνα με όσα δύνανται να πληρώσουν. Οι οφειλές προς τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές είναι ένα πρόβλημα για όσους έχουν λαμβάνει, αλλά αν το δούμε συνολικά είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος. Αλλοιώνει το πρωτάθλημα, είναι ξεκάθαρα αθέμιτος ανταγωνισμός. Υπάρχουν ομάδες που χρωστούν 3-4 μήνες. Πως θα κάνουν ρόστερ την επόμενη σεζόν; Δεν αλλοιώνει το πρωτάθλημα;».