Skip to main content

Λυκογιάννης: «Χρειάζεται υπομονή και χρόνος και για τις δύο ελληνικές ομάδες»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του ΕΟΚ WebRadio με την Έλενα Βογιατζή και το Κωνσταντίνο Μελάγιες παραχώρησε ο Άρης Λυκογιάννης, με τον Έλληνα τεχνικό να σχολιάζει την πορεία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Έλληνας τεχνικός:

Για τη μέχρι στιγμής εικόνα των ομάδων στην Ευρωλίγκα: 

«Γενικά είναι πολύ νωρίς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομάδων, μαζί και των δύο ελληνικών, έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα μέχρι στιγμής. Αν εξαιρέσω τη Ρεάλ, η οποία συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό απ’ την περσινή σεζόν λόγω του «κορμού» που έχει, όλες οι υπόλοιπες ομάδες προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους. Και οι δύο ελληνικές ομάδες, πάντως, έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους να διανύσουν».

Για το επίπεδο ετοιμότητας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού: 

«Για διαφορετικούς λόγους οι δύο συγκεκριμένες ομάδες δε μπορούν να έχουν τον βαθμό ετοιμότητας που θα επιθυμούσαν οι προπονητές τους. Ο Ολυμπιακός έκανε μια προετοιμασία με αρκετές ελλείψεις, γιατί είχε μεγάλο αριθμό παικτών που ήταν στις εθνικές ομάδες, οπότε υπήρχαν αρκετά προβλήματα. Υπάρχουν παίκτες που ήρθαν και παραμένουν τραυματίες, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία και τη χημεία της ομάδας. Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, ο Αταμάν έχει να διαχειριστεί μια εντελώς καινούργια ομάδα, οπότε το πρόβλημα εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο, πώς θα βρεθούν οι αυτοματισμοί και πώς θα μπορέσει να περάσει τη δική του φιλοσοφία. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Το ζητούμενο και για τις δύο ομάδες είναι μέσα απ’ τα παιχνίδια να βρεθούν αυτοματισμοί και εκείνα τα στοιχεία που θα μπορέσουν να δώσουν κάποιες σημαντικές για τη συνέχεια νίκες».

Για τον νέο και… rookie προπονητή της Μπαρτσελόνα, Ρότζερ Γκριμάου: 

«Είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται απ’ τα “σπλάχνα” του συλλόγου. Γενικά είναι μια τακτική της Μπαρτσελόνα κατά περιόδους να κάνει κάτι τέτοιο, και ο Πασκουάλ μέσα από μια αντίστοιχη διαδικασία πέρασε σχεδόν μια δεκαετία, όπως και ο Τσους Ματέο στη Ρεάλ. Γενικά υπάρχει αυτή η φιλοσοφία στην Ισπανία. Η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που έχει διατηρήσει επίσης έναν αρκετά μεγάλο «κορμό» από πέρυσι και μπαίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό προπονητικό πλαίσιο, σε ένα πιο ελεύθερο στυλ. Αυτήν τη στιγμή οι παίκτες δείχνουν να το αφομοιώνουν καλύτερα και να είναι πιο απελευθερωμένοι. Μόνο απ’ το βάθος του χρόνου θα κριθεί η παρουσία του και το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει. Οι απαιτήσεις σε έναν τέτοιο σύλλογο είναι μεγάλες, η παρουσία στα Final-4 είναι “must”, είναι δύσκολο… καράβι».

Για τη φετινή Basket League: 

«Τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί μια κατάσταση. Είναι ένα πρωτάθλημα… τριών ταχυτήτων. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα δώσουν τη δική τους «μάχη» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το καλό είναι ότι έχει ανέβει το επίπεδο στις θέσεις «3-7». Εκεί σταθερά υπάρχουν κάποιες ομάδες, το Περιστέρι, ο Προμηθέας, η ΑΕΚ, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, που θα παίξουν για να πλασαριστούν όσο το δυνατόν ψηλότερα. Υπάρχει και ένα έξτρα ενδιαφέρον με το νέο format, γιατί αναγκαστικά κάποια απ’ αυτές τις ομάδες θα μείνει εκτός εξάδας. Οι υπόλοιπες ομάδες λίγο έως πολύ έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με τις κινήσεις και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν κάποια απ’ αυτές θα ξεχωρίσει, όπως είναι το Λαύριο αυτήν τη στιγμή».

Για το επόμενο βήμα της προπονητικής του καριέρας: 

«Όλα είναι ανοιχτά. Κοιτάμε τις εξελίξεις και αναλόγως με το αν προκύψει κάτι θα το κοιτάξουμε».