Skip to main content

ΕΟΚ - Γιόρτασε στο ΚΕΑ Χαρά την Παγκόσμια ημέρα μπάσκετ

Η ΕΟΚ τίμησε την Παγκόσμια ημέρα μπάσκετ στέλνοντας το μήνυμα της συμπερίληψης στο άθλημα.

 

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ αναφέρει:

"Το μπάσκετ έχει από φέτος την δική του Παγκόσμια Ημέρα με απόφαση του ΟΗΕ και η ΕΟΚ έστειλε το δική της μήνυμα πως το άθλημα που αγαπάμε είναι για όλους, πως η 21η Δεκεμβρίου θα πρέπει να στέλνει το μήνυμα της συμπερίληψης με όχημα την πορτοκαλί μπάλα!

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, η Εβίνα Μάλτση, η Μαριέλλα Φασούλα και ο διευθυντής της ΕΟΚ, Ντίνος Σβερκούνος, επισκέφθηκαν το ΚΕΑ Χαρά, μαζί με τον Χασάν Καλίλ, Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF Ελλάδας.

Η Αντιπροέδρος του KEA Xαρά, Αλεξάνδρα Πάλλη ξενάγησε το επιτελείο της ΕΟΚ στους χώρους της δομής και παρουσίασαν το πολύ σημαντικό έργο που καθημερινά, ενώ με τη σειρά του ο Βαγγέλης Λιόλιος παρουσίασε τις παρεμβάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της δομής, που στοχεύουν στην ένταξη του μπάσκετ στο καθημερινό πρόγραμμα των ωφελούμενων του Κέντρου και στην αποκόμιση, με τη βοήθεια των ειδικών του Κέντρου, των πολλαπλών οφελών του αθλητισμού. Οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Εβίνα Μάλτση και Μαριέλλα Φασούλα έπαιξαν Μπάσκετ και ζωγράφισαν μαζί με τους ωφελούμενους του Κέντρου ΧΑΡΑ, χαρίζοντας ξεχωριστές στιγμές και πολλά χαμόγελα.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο ΚΕΑ Χαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Μπάσκετ
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο ΚΕΑ Χαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Μπάσκετ ΕΟΚ
Ο Βαγγέλης Λιόλιος, ο Χασάν Καλίλ και η Αλεξάνδρα Πάλλη (αντιπρόεδρος ΚΕΑ Χαρά) στάθηκαν στο μήνυμα της σημερινής επίσκεψης, αλλά και της απόφασης του ΟΗΕ να αφιερώσει μία μέρα στο μπάσκετ:

Βαγγέλης Λιόλιος: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση που λάβαμε να επισκεφθούμε το ΚΕΑ Χαρά, μια εθελοντική ιδιωτική προσπάθεια που γίνεται και βοήθεια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε εδώ. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα μπάσκετ όπως αποφάσισε ο ΟΗΕ. Είναι η 21η Δεκεμβρίου, η μέρα που γεννήθηκε το μπάσκετ στο Σπρίνγκφιλντ, είναι η μέρα που ο Νέισμιθ μια κρύα βραδιά ανακάλυψε, εφηύρε, δημιούργησε ένα νέο άθλημα, το μπάσκετ. Ήταν η μεγαλύτερη νύχτα του χειμώνα, αλλά το μπάσκετ είναι αυτό που έφερε το φως, την λάμψη, που μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Ερχόμενοι εδώ μέρα για να δείξουμε και να αναδείξουμε την προσπάθειά σας δείχνουμς πως το μπάσκετ δεν είναι μόνο ένα σουτ, ένα καλάθι, ένα άθλημα, αλλά μια ολόκληρη κοινωνία. Είναι αρχές και αξίες, όπως όλος ο αθλητισμός, ο οποίος είναι ενσωμάτωση από μόνο του που τους αγκαλιάζει όλους. Αγκαλιάζει όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα παιδιά που έχουν ειδικές δυνατότητες.

Συναναστρεφόμενοι με όλους τους ανθρώπους πρώτα από όλα γινόμαστε εμείς καλύτεροι άνθρωποι και στη συνέχεια παίρνουμε έστω λίγη από την αγάπη που μας δίνουν αυτοί οι άνθρωποι να την επιστρέψουμε. Εκπροσωπούμε το ελληνικό μπάσκετ μαζί με καταξιωμένους αθλητές και αθλήτριες, που έχουν δοξάσει την Ελλάδα. Εδώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους σε παιδιά με ειδικές δυνατότητες που μας πρόσφεραν σήμερα κάτι πολύ δυνατό και προτρέπω όλους να στηρίξουν αυτή και ανάλογες προσπάθειες, όχι για το καλό αυτών, αλλά για το καλό το δικό μας και της κοινωνίας μας.

Είμαστε μια κοινωνία που έχουμε ανάγκη να είμαστε ενωμένοι, έχουμε ανάγκη αυτά τα παιδιά, μία ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας ως άνθρωποι στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο».

Ο Κώστας Τσαρτσαρής κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο ΚΕΑ Χαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Μπάσκετ
Ο Κώστας Τσαρτσαρής κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο ΚΕΑ Χαρά για την Παγκόσμια Ημέρα Μπάσκετ ΕΟΚ
Ghassan Khalil: «Να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του ΚΕΑ Χαρά, τον πρόεδρο της ΕΟΚ και φίλο, Βαγγέλη Λιόλιο και όλους τους αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται εδώ. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μπάσκετ και είναι η πρώτη φορά που γιορτάζεται σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ.

Είναι εντυπωσιακό, γιατί για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει πως ο αθλητισμός είναι ανάπτυξη και είναι για όλους, γιατί τα δικαιώματα των παιδιών είναι για όλους. Ερχόμενοι εδώ σήμερα και βλέποντας αυτό το χώρο και τον εξωτερικό χώρο, όπου τα παιδιά και ενήλικοι που έχουν ειδικές ανάγκες μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στον αθλητισμό είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Είναι το καλύτερο μήνυμα για την ημέρα του Μπάσκετ. Ευχαριστούμε την προσπάθεια της ΕΟΚ που φέρνει το σκεπτικό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των παιδιών σε αυτό το ξεχωριστό άθλημα για το καλό της κοινωνίας».

Αλεξάνδρα Πάλλη: «Το οικοτροφείο μας λειτουργεί από το 1983. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό που είστε εδώ, γιατί βλέπουμε πως προτάσσετε την ομάδα, πως το «εγώ» γίνεται «εμείς», πως το «δεν μπορώ» γίνεται «μπορώ». Αυτό δίνει μεγάλη δύναμη σε όλους μας, στο προσωπικό, στο διοικητικό συμβούλιο, στους εθελοντές, στους γονείς.

Ο Αθλητισμός έχει μια πολύ δυνατή και τεράστια φωνή. Εσείς είστε αυτή η φωνή και η δύναμη. Η συμπερίληψη είναι σημαντική. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει να αποκλείονται. Πρέπει η κοινωνία να μας εντάξει όλους. Μέσω τους μπάσκετ, εσείς το ξέρετε, είναι Παγκόσμια Ημέρα Μπάσκετ.

Είναι μια μέρα συμβολική, την οποία καθιέρωσε ο ΟΗΕ και μας δείχνει τα παραδείγματα συμπερίληψης, της αυτοπεποίθησης, δίνει αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας. Αυτό που θα κάνετε σήμερα δίνει αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας και μας στηρίζετε».