Ο νέος προπονητής της Καβάλας (National League 1, 3ος όμιλος), Τζίμης Κουστένης, μίλησε στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του ΕΟΚ WebRadio αναφέροντας για το πως έγινε η κρούση από τον σύλλογο και τους στόχους της ομάδας.
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
Για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Καβάλα: «Έγινε μια κρούση πριν μερικές μέρες. Μου άρεσε η ιδέα ότι είναι ένα πολύ καλό brand name για την κατηγορία, ίσως από τα μεγαλύτερα στην National League 1. Η ομάδα αυτή εκπροσωπεί την πόλη της Καβάλας. Έχει όλα τα εχέγγυα ότι έχουμε ένα ολόκληρο γύρο. Θεωρώ ότι με τη δουλειά που θα γίνει, με τη βοήθεια των παιδιών και ίσως με κάποια ενίσχυση θα τα καταφέρουμε. Επειδή παρακολουθούσα τα μπασκετικά δρώμενα, το καλοκαίρι η ομάδα που φτιάχτηκε ήταν νεανική και σε συνδυασμό με το όνομα και τη δυναμική πίστευα ότι θα πρωταγωνιστήσει. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη ζώνη των play-out. Για ‘μένα, τους είπα, ότι αυτό είναι αδιανόητο. Είναι χρέος όλων μας να “τραβήξουμε” αυτό το κάρο, να το βγάλουμε από τη ζώνη και να πετύχουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν».
Για τη δυσκολία της μετάβασης απ’ το τοπ επίπεδο στη National League 1: «Έχω δουλέψει στο υψηλότερο επίπεδο της Basket League και σε αυτό το επίπεδο το βασικότερο είναι ότι ο κάθε προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται στις καταστάσεις που βρίσκει. Τα συστήματα, η προπόνηση, η φιλοσοφία μπορεί να είναι ίδια. Βάσει του υλικού, όμως, που έχεις, πρέπει να τα προσαρμόζεις σε αυτά που βρίσκεις. Σε αυτήν την κατηγορία, επειδή υπάρχουν πολλοί νεαροί, χρειάζονται και μια καθοδήγηση. Πρέπει να έχεις και ένα ρόλο παιδαγωγού».
Για το ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας: «Θα πω μια ατάκα του Πιτίνο και μια του Πεδουλάκη. Ο Πιτίνο έλεγε πάντοτε ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι η πίεση. Αν δεν υπάρχει πίεση δε μπορείς να είσαι σε εγρήγορση και να αποδώσεις. Αυτό είπα και στα παιδιά. Πρέπει να ζήσουμε σε μια πίεση του αποτελέσματος, γιατί τα περιθώρια στενεύουν. Πρέπει να μάθουμε να ζήσουμε και να τη μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Ο Πεδουλάκης είχε πει πως σε μια ομάδα ένα βασικό πράγμα είναι ότι είμαστε ίσοι, αλλά όχι ίδιοι».