Μάγειρας: «Δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν απέναντι σε αντιπάλους υψηλού επιπέδου»
Για το κέρδος που έχουν τα παιδιά με την συμμετοχή τους στο τουρνουά Rising Stars, μίλησε στο ΕΟΚ WEB Radio ο ομοσπονδιακός προπονητής και υπεύθυνος της Rising Stars Νότου, Βαγγέλης Μάγειράς.
Αναλυτικά ο Μάγειρας μίλησε:
Για τα οφέλη των παιδιών μέσω του Rising Stars: «Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία, όσον αφορά τις ομάδες Βορρά και Νότου, δόθηκε η δυνατότητα σε 56 παιδιά να παίξουν απέναντι σε πολύ καλούς αντιπάλους και οργανωμένες ομάδες ίδιας ηλικίας, όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, το Περιστέρι, ο Προμηθέας, η ΔΕΚΑ, η ΧΑΝΘ, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Πανερυθραϊκός. Δώσαμε την ευκαιρία σ’ αυτά τα παιδιά να παίξουν απέναντι σε υψηλού επιπέδου αντιπάλους, ν’ αποκτήσουν πραγματικά πολύ καλές παραστάσεις και πάνω απ’ όλα εμπειρίες. Όλα αυτά τα παιδιά χτυπούν την «πόρτα» της προ-εθνικής και της Εθνικής εφήβων. Ήταν και μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους Ομοσπονδιακούς προπονητές και κυρίως για τον Βαγγέλη Ζιάγκο που είναι στην Εθνική εφήβων, να έχει μια πραγματικά πολύ καλή εικόνα, να δει αυτά τα παιδιά σε πραγματικές συνθήκες και να κάνει την επιλογή προς την τελική ευθεία των παιδιών που θα κληθούν τελικά στο τελικό στάδιο της Εθνικής εφήβων».
Για το αν είδαν βελτίωση στα παιδιά σε σχέση με την αρχή της σεζόν: «Υπήρξε μεγάλη διαφορά, παρά το γεγονός ότι εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προπονήσεις σαν ομάδα. Στις συζητήσεις που κάναμε απ’ την αρχή της σεζόν με τον Νίκο Σταυρόπουλο, τον Κώστα Τσαρτσαρή, τον Δήμο Ντικούδη και με την προσθήκη του Βαγγέλη Ζιάγκου, ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που στοχεύσαμε και διακρίναμε ότι δεν πηγαίνουμε καλά συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν να τονίσουμε στα παιδιά ότι πλέον το μπάσκετ έχει εξελιχθεί, έχει γίνει πάρα πολύ γρήγορο, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ αθλητικά. Σ’ αυτό, λοιπόν, που έπρεπε να στοχεύσουμε απ’ την αρχή της σεζόν ήταν ότι πρέπει ν’ ανοίξουμε την άμυνά μας στα τέσσερα τέταρτα του γηπέδου, να συμμετέχουν 5 άτομα με ενεργά χέρια, να παλεύουν για 40’, επιθετικά να πάμε σε πολύ γρήγορες επιθέσεις, transition παιχνίδι και να μπορέσουμε να βάλουμε στο μυαλό των παιδιών ότι δεν υπάρχουν θέσεις πλέον και πρέπει ν’ ανοίξουμε το γήπεδο, με λιγότερες ντρίπλες, περισσότερη ενέργεια και δημιουργία. Έτσι, παιδιά που μπορεί να μην ήταν συνηθισμένα να το κάνουν αυτό, μόλις κατάλαβαν πόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση παίρνουν παίζοντας δυνατή άμυνα και πόσο ευκολότερα γίνονται τα πράγματα επιθετικά γι’ αυτά, πραγματικά είδαμε τεράστια διαφορά όλοι μας. Είναι μεγάλη χαρά να το βλέπεις να γίνεται στο γήπεδο, αλλά και ότι και τα ίδια παιδιά καταλαβαίνουν πραγματικά ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι».
Για τη συμβουλή που δίνουν στα παιδιά: «Αυτό που έχουμε αναφέρει στα παιδιά σ’ όλες μας τις προπονήσεις είναι ότι για έναν αθλητή δε σταματάει η διαδικασία στο αν κλήθηκε ή όχι στην τελική δωδεκάδα των Εθνικών ομάδων. Μάλιστα, τους φέρνουμε κι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έπαιξε μία φορά, την τελευταία του χρονιά στην Εθνική Νέων και, μάλιστα, δεν ήταν απ’ τους πρωτοκλασάτους παίκτες. Δεν πρέπει κανένα απ’ αυτά τα παιδιά ν’ απογοητεύεται, παρά μόνο να τούς δίνει κίνητρο ότι αυτές οι κλήσεις είναι απλά μια επιβράβευση, η οποία πρέπει ν’ αποτελεί κίνητρο για περισσότερη δουλειά και όχι απογοήτευση αν δεν κληθούν στην τελική δωδεκάδα».