Skip to main content

Κύπελλο Ανδρών, Final Eight – Οι δράσεις της ΕΟΚ που έδειξαν πως το μπάσκετ είναι γιορτή (pics, vids)

Το ευαίσθητο κοινωνικό της πρόσωπο έδειξε η ΕΟΚ κατά την διάρκεια του τριημέρου του Final 8 του Ηρακλείου (16-19/3), καθώς με δράσεις της εκτός γηπέδου έδειξε πως το μπάσκετ είναι γιορτή.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ: 

Το Κύπελλο ΟΠΑΠ Final 8 έδειξε πως με τον δικό της τρόπο πως είναι γιορτή για όλους. Στο Ηράκλειο από τις 16 ως τις 19 Φεβρουαρίου, η ΕΟΚ, σε συνεργασία με της UNICEF Greece, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) πραγματοποίησαν δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Αυτές οι ενέργειες έδειξαν πως το μπάσκετ #einagiortigiaolous, αποδεικνύοντας πως στη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ ήταν όλοι καλεσμένοι!

Στις 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως επιδραστική επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Οι μαθητές έλαβαν μπάλες και αθλητικό υλικό από την ΕΟΚ και έπαιξαν μπάσκετ με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον Φάνη Χριστοδούλου και παίκτες του Πανιωνίου. Επιπλέον, το επιτελείο της ΕΟΚ, της UNICEF Ελλάδας, του Πανιωνίου και ο Big Sofo έλαβαν μέρος σε διαδραστικές ενέργειες συμπερίληψης μέσα από το παιχνίδι, τις οποίες είχαν σχεδιάσει οι ειδικοί παιδαγωγοί του σχολείου, προσφέροντας έτσι όχι μόνο χαρά στα παιδία αλλά ενθαρρύνοντας παράλληλα και το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι ειδικοί παιδαγωγοί.

Την ίδια ημέρα, διοργανώθηκε μια ημερίδα με θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ΕΛΜΕΠΑ. Από τις ομιλίες αναδείχθηκε η ανάγκη των συμπράξεων κοινωνικών και αθλητικών φορέων στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ αναλύθηκε η σημασία ανάπτυξης ειδικών εργαλείων για την συμπερίληψη παιδιών με ειδικές ανάγκες στην αθλητική πραγματικότητα. Ο Λουτσιάνο Καλεστίνι (επικεφαλής του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα) και ο Νίκος Νικολόπουλος (Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ) παρουσίασαν στοιχεία από τον στρατηγικό σχεδιασμό της συνεργασίας μεταξύ ΕΟΚ και UNICEF Ελλάδας.

Την επόμενη ημέρα, στελέχη της ΕΟΚ συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών ΑιματοΚρήτης, όπου περισσότερες από 20 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν

Στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα του τελικού Ολυμπιακός-Περιστέρι, οι εθελοντές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του ΕΛΜΕΠΑ παρουσίασαν δράσεις που είχαν σχεδιάσει για τις κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές είχαν σχεδιάσει ειδικά περίπτερα για μια σειρά από αναπηρίες, όπου οι φίλαθλοι του τελικού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τις αναπηρίες και να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις της καθημερινότητας των ατόμων και των παιδιών με αναπηρίες. Διαδρομή με αναπηρικό αμαξίδιο, περπάτημα με κλειστά μάτια με τη χρήση λευκού μπαστουνιού τυφλών, χρήση υλικού Braille, ενημερωτικά βίντεο με τις δυσκολίες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρίες αποτέλεσαν το πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, δώρισε απτικές αναπαραστάσεις γηπέδου μπάσκετ (τα οποία κατασκευάστηκαν από την ΕΟΚ) σε τρία άτομα δίχως όραση, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να παραβρεθούν στο πρώτο αθλητικό γεγονός της ζωής τους, ενώ σε όλες τις εκδηλώσεις έδωσε το “παρών” ο Νίκος Ζήσης, general manager της Εθνικής Ανδρών.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινωνικών ενεργειών που πραγματοποιεί η ΕΟΚ και της συμμετοχής στο πρόγραμμα Basketball For Good του FIBA Foundation και καταδεικνύουν την ειλικρινή αφοσίωση και δέσμευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να χρησιμοποιήσει το άθλημα ως εργαλείο θετικών αλλαγών. Η ΕΟΚ σχεδιάζει ήδη τις επόμενες ενέργειες βιώσιμης ανάπτυξης που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών U20, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στο Ηράκλειο της Κρήτης.