Skip to main content

Ο πολυπράγμων κύριος Καλαϊτζάκης!

Ο coach Kωνσταντίνος Πανάς ακτινογραφεί τον ταλαντούχο Γιώργο Καλαϊτζάκη και γράφει για την τεράστια ευκαιρία που του παρουσιάζεται τη φετινή σεζόν.

Αρχικά να ξεκινήσω γράφοντας πως ο Γιώργος Καλαϊτζάκης αποτελεί μια από τις αδυναμίες μου παίζοντας στις μικρές εθνικές και έχοντας τεράστια πίστη πως θα αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο γκαρντ της Εθνικής Ελλάδος μια μέρα. Κάπως έτσι μπήκα στο κόπο να δημιουργήσω το παρακάτω βίντεο, ώστε να θυμάμαι αυτό το ταλαντούχο αθλητή στο ξεκίνημα του:

https://www.youtube.com/watch?v=v6KfIf7A9Yo&t=4s

Πρέπει επίσης να βγάλουμε το καπέλο στον coach Γιώργο Βόβορα, γιατί του έδειξε εμπιστοσύνη και τον έβαλε στο ροτέισον από νωρίς. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί πολλοί προκάτοχοι του προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βάλουν όλους τους παίκτες σε χρησιμότητα και μάλιστα να τους αναδείξουν. Εύχομαι και πιστεύω πως ο coach Γιώργος θα αφήσει το στίγμα του σε αυτό το κομμάτι, στην ανάδειξη νέων αθλητών.

Είναι μια αμφίρροπη χρονιά για όλους, αλλά για τον νεαρό Γιώργο Καλαϊτζάκη μπορεί να είναι το εισιτήριο για να καθιερωθεί επιτέλους στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί όπου το ταλέντο του ανήκει. Γιατί μιλάμε για ένα παιδί με τρομερές δυνατότητες, που συνδυάζει όλο το πακέτο, ώστε όχι μόνο να παίξει, αλλά να ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ στην Euroleague. 

kalaitzakis2

Βέβαια, επειδή το παιδί το ξέρω προσωπικά, δεν θα του χαϊδέψω τα αυτιά. Γνωρίζει πολύ καλά, πως το ταλέντο δεν φτάνει και ΜΟΝΟ μέσα από την αστείρευτη δουλειά θα μπορέσει να φτάσει ψηλά. Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η θέση του Γιώργου Καλαϊτζάκη. Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχουν θέσεις. Υπάρχει τι μπορείς να κάνεις στην επίθεση και ποιους μπορείς να μαρκάρεις στην άμυνα. Πάμε λοιπόν να δούμε τον Γιώργο Καλαϊτζάκη.

Πρόκειται για παίκτη που βάσει χαρακτηριστικών μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις τις περιφέρειας. Νομίζω πως για την ώρα η θέση που του ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη είναι αυτή του off-guard(2), αυτό γιατί αφενός του αρέσει πολύ να παίζει με τη μπάλα στα χέρια, αλλά κυρίως με εκτελεστικές και λιγότερο οργανωτικές ικανότητες. Από εκεί και πέρα φαίνεται ξεκάθαρα και από τα φιλικά και από τα επίσημα παιχνίδια, ότι προσπαθεί για πρώτη φορά να εκμεταλλευτεί το μέγεθος του, είτε πρόκειται για επίθεση στο χαμηλό post, είτε να επιτίθεται μέχρι μέσα με drive.

Από μικρός, αρεσκόταν πολύ στην περιφερειακή εκτέλεση. Κάτι που φαίνεται και από τη συχνότητα εκτέλεσης που είχε πριν δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό. 14/24 2π & 4/26 3π.  Όταν βέβαια διαθέτεις τέτοιο μέγεθος και τελειώματα, πρέπει να τα εκμεταλλευτείς μέχρι τέλους. Για την ώρα ο Καλαϊτζάκης έχει κερδίσει τους περισσότερους του πόντους μέσα από fastbreak καταστάσεις ή επιθέσεις στα πρώτα δεύτερα της επίθεσης.  Δείτε πάντως πως στην τρίτη κατάσταση του τρανζίσιον, έχει κάνει το πρώτο του βήμα στο elbow και καταφέρνει να ολοκληρώσει απέναντι σε δύο αντιπάλους. Ο διασκελισμός και ο έλεγχος του κορμού του είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Τα επίπεδα και η συχνότητα περιφερειακής εκτέλεσης με ντρίμπλα ή στατικά θα μπορέσουν να διευρύνουν τους επιθετικούς του ορίζοντες. Είναι αυστηρό όμως, σε οποιαδήποτε από τις τρεις θέσεις της περιφέρειας και αν αγωνίζεται, να γίνει σταθερός στην περιφερειακή εκτέλεση σε επίπεδα ίσα ή ανώτερα του 35%. 

Από εκεί και πέρα σαν χειριστής είναι ικανός και το έχει αποδείξει. Προστατεύει καλά τη μπάλα και έχει μεγάλα άνω και κάτω άκρα που τον βοηθάνε σε αυτό. Από εκεί και πέρα το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η αντίληψη που διαθέτει. Τα διαβάσματα θα έρχονται με τον καιρό, καθώς δουλεύει και αποκτάει την απαιτούμενη εμπειρία. Όσο περνάει ο καιρός και αντιμετωπίζει διάφορους αντιπάλους, κάτω από τις ίδιες καταστάσεις θα μπορεί να τις αντιμετωπίζει και πιο γρήγορα, ώστε να φτάσει σε ένα σημείο να αγωνίζεται πιο εύκολα στη θέση «1» και να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις πιο γρήγορα από το κανονικό.

kalaitzakis3

Πάμε όμως στο κομμάτι της άμυνας, που μπορεί από τώρα να τον βοηθήσει να έχει ρόλο και στο Παναθηναϊκό της Ευρώπης.

Ο Καλαϊτζάκης, για την ώρα, μπορεί να μαρκάρει 3.5 θέσεις στην Euroleague. Λέω φυσικά 3.5 θέσεις, καθώς θα βρει 4ρια που είναι σχεδόν αδύνατο να μαρκάρει λόγω μεγέθους(βλ. Σενγκέλια) ή λόγω τρομερής ικανότητας στο χαμηλό post(βλ. Πρίντεζη) ή λόγω αστείρευτης αθλητικότητας (βλ. Πόιθρες). Ωστόσο θα μπορούσε να μαρκάρει ένα stretch-4(βλ. Βεζένκοφ) ή ένα light 4ρι με inside-out παιχνίδι και κοντά στα κυβικά του(βλ. Μόερμαν).

Από εκεί και έπειτα, ο αθλητής δείχνει ιδιαίτερα ικανός να ασκεί πίεση πάνω στη μπάλα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ, κυρίως γιατί δεν επιτρέπει στο χρήστη να πάρει ήρεμη απόφαση. Ιδιαίτερα δε όταν σε μαρκάρει ένας τύπος με τεράστια άκρα και πολύ ενέργεια. 

Επίσης σημαντικό το κομμάτι της ενέργειας, που φαίνεται από τα δύο πλονζόν και το γεγονός ότι προσπαθεί να βάλει το σώμα του σε κάθε φάση. Μερικές φορές η θέληση ενός αθλητή στην άμυνα, ξεπερνάει τις κακές τοποθετήσεις ή τα τακτικά λάθη.

Παράλληλα πρέπει να εστιάσουμε στα recoveries του αθλητή. Ο μεγάλος διασκελισμός του επιτρέπει να επιστρέφει γρήγορα στο παίκτη του, είτε είναι σε θέση βοήθειας, είτε όταν αμύνεται σε σκριν στη μπάλα.

Τι θα ήθελα να δω από τον Γιώργο Καλαϊτζάκη;

Δεδομένα, ανάπτυξη της αθλητικότητας στο τομέα της έκρηξης. Σίγουρα σε αυτή τη κατεύθυνσή θα βάλει και περισσότερα μυϊκά κιλά που θα τον κάνουν πιο ανθεκτικό και ικανό να αντιμετωπίσει σκληρότερους αντιπάλους. Αλλά νομίζω πως η έκρηξη στο πρώτο βήμα, με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά που έχει(μέγεθος, διασκελισμό κλπ.) θα μπορέσουν να τον απογειώσουν. Βλέπουμε ας πούμε και στη close out και στο isolation, αδυνατεί να περάσει τον αντίπαλο του εξαιτίας αυτού.

Τα υπόλοιπα κομμάτια, όπως τοποθετήσεις στην άμυνα ή διάβασμα στην επίθεση είναι τομείς που δουλεύονται και με τα χρόνια και την εμπειρία που αποκτάει θα γίνεται καλύτερος.

kalaitzakis53535