Skip to main content

Η άμυνα έφερε τη νίκη, η άμυνα θα του δείξει και τον δρόμο (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενέρ βγάζοντας το καπέλο στο coach Γιώργο Βόβορα που φαίνεται να συνεχίζει τη παράδοση των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είπε μια τεράστια κουβέντα στη συνέντευξη του μετά τον αγώνα. "Τα εύσημα πρώτα στο coach Βόβορα και μετά στους παίκτες". Ο ίδιος ο προπονητής του Παναθηναϊκού σίγουρα θα πει το αντίθετο, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ένα πράγμα: η φετινή ομάδα είναι έργο προπονητή και μόνο.

Όλοι θα έχουμε να γράψουμε ότι κάτι λείπει από τον φετινό Παναθηναϊκό, όλοι εκτός από τον Γιώργο Βόβορα που συνεχίζει να παλεύει με τους αθλητές που διαθέτει. Αυτούς έχει και αυτούς θα χτίζει όλη τη χρονιά.

Όσον αφορά το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε πρώτα στον αμυντικό προσανατολισμό που είχε στόχο να βγάλει ορισμένους παίκτες κλειδιά εκτός παιχνιδιού – Επιθετικά στο Ντε Κολό, ακόμη πιο επιθετικά στο σουτ του Έντι, δεξί διάδρομο στον Ουλάνοβας και εξαναγκασμός να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ντρίμπλα ο Μπράουν ώστε να βγει από το μυαλό του η δημιουργία και να επικεντρωθεί στο σκορ.

Όσοι διαβάσετε το pre-game του παιχνιδιού είχαμε εστιάσει στο γρήγορο παιχνίδι της Φενέρ, μαζί με τη δημιουργία του Μπράουν και το low post παιχνίδι του Ουλάνοβας. Το πρώτο κομμάτι οι «πράσινοι» το σταμάτησαν με έντεκα επιθετικά ριμπάουντ που σημαίνει έντεκα λιγότερες κατοχές, με γρήγορες επιστροφές και κυρίως φάουλ, ώστε να μην εκδηλώσουν αιφνιδιασμούς οι φιλοξενούμενοι. Στο δεύτερο κομμάτι ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αναγκάσει το Μπράουν να κρατήσει τη μπάλα στα χέρια κόβοντας κάθε εισαγωγική πάσα και αναγκάζοντας τον να επιτεθεί με ένας εναντίον ενός αρκετές φορές. Σίγουρα ήταν επιτυχημένος και σίγουρα ήταν καλός δημιουργικά, αλλά όταν έχεις κρατήσει το Ντε Κολό στους πέντε πόντους, τότε σίγουρα το πλάνο έχει δουλέψει. Επίσης πρέπει να δούμε υπό ποιο καθεστώς μέτρησε έξι ασσιστς ο Μπράουν. Από εκεί και πέρα ένα ακόμη όπλο της Φενέρ, το low post παιχνίδι του Λιθουανού δεν υπήρχε σήμερα στο παιχνίδι.

Το πιο σημαντικό βέβαια ήταν η εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ περισσότερο από ποτέ.

Οι «πράσινοι» έπαιξαν εξαιρετικές άμυνα στη μπάλα, στο ένας-ένας κάτι που βοηθάει αφενός να μη διασπάτε η πρώτη γραμμή άμυνας, αφετέρου στο να μη δημιουργούνται εύκολες βοήθειες που οδηγούν σε ανισορροπία.

Νεμάνια Νέντοβιτς και… αλλαγές

nedovic me fener53535

Η τούρκικη ομάδα είχε χάσει το μυαλό της από το παιχνίδι επαφών που επιδίωξε ο Παναθηναϊκός και παρότι επιθετικά βρήκε ορισμένες προϋποθέσεις που έβγαλε το παιχνίδι της, ωστόσο αμυντικά ειδικά στην άμυνα με αλλαγές εκτέθηκε κατηγορηματικά. Αρχικά οι «πράσινοι» είχαν σαν στόχευση να επιτεθούν στα εξωτερικά mismatch κυρίως χάρη στο επιθετικό ταλέντο του Νέντοβιτς που είχε τη δυνατότητα να διαβάσει τις βοήθειες και να δημιουργήσει, αλλά και στην δυνατότητα των Μποχωρίδη και Σάικς να επιτεθούν στα αργά πόδια με τη δική τους ορμή. Ήταν ελάχιστες οι φορές που ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τις αλλαγές της Φενέρ.

Μποχωρίδης, ο μαέστρος

bohoridis me fener535

Ο Έλληνας γκαρντ επέστρεψε από το τραυματισμό του για να αποδείξει δύο πράγματα ξανά, ότι με το μέγεθος που διαθέτει μπορεί να είναι ΠΟΛΥ χρήσιμος αμυντικά – μάρκαρε τον Έντι χωρίς να ακουμπήσει τη μπάλα ο Αμερικανός – και κυρίως το μυαλό, η αντίληψη και το διάβασμα μπορούν να τον κάνουν ακόμη πιο χρήσιμο επιθετικά.

Ντε Κολό, ο μοιραίος

nando de colo fenerbahce beko istanbul eb20

Ο Παναθηναϊκός είχε σαν στόχευση να αποκόψει τον Ντε Κολό από τη δημιουργία και την εκτέλεση της Φενέρ. Αφενός άλλαξε πολλούς αμυντικούς πάνω του, αφετέρου ήταν ιδιαίτερα physical και επιθετικός επάνω του. Από ένα απλό σκληρό φάουλ, από την πίεση στη μπάλα, από τα επιθετικά hedge out μέχρι τα shot contest του Παπαγιάννη, όλα είχαν στόχο να μπουν στο μυαλό του Γάλλου. Από εκεί και πέρα σαν αρχικό πλάνο υπήρχε η επίθεση πάνω στο Ντε Κολό για τους λόγους που μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

Η άμυνα έφερε τη νίκη!

5173099

Ότι και να γράφουμε το πιο σημαντικό για τους «πράσινους» ήταν η αμυντική επίδραση του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Από τις άμυνες στα πόδια του Παπαγιάννη απέναντι στο Μπράουν, από τις βοήθειες και τις προσωπικές άμυνες του «εξαφανισμένου» μέχρι σήμα Ουάιτ, από τη πίεση στη μπάλα του Σάικς. Γράφω τους συγκεκριμένους παίκτες γιατί δεν αναγνωρίζονται για την αμυντική τους προσπάθεια. Ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να διεκδικήσει τις πιθανότητες του να στοχεύσει ψηλότερα, μόνο αν μπορέσει να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο και ένταση την άμυνα του. Το πόσο συγκεντρωμένος θα είναι στο αμυντικό τρανζίσιον, στο ένας-ένας, στο pick-n-roll, στην κάλυψη και στο αμυντικό ριμπάουντ θα δείξουν ΠΟΣΟ μακριά μπορεί να φτάσει.