Skip to main content

Έρευνα SuperBasket: Η πανδημία εξαφάνισε τις έδρες (pics)

Δείτε μέσα από μια γραφική απεικόνιση πώς τα νέα δεδομένα έχουν αλλάξει εντελώς τους συσχετισμούς στην φετινή Euroleague

Του Μιχάλη Στεφάνου

“Η ανθρώπινη φύση είναι σαν το νερό. Παίρνει πάντα το σχήμα του δοχείου που το περιέχει” Η ικανότητα προσαρμογής στις διαφορετικές συνθήκες είναι ίσως το στοιχείο που μας χαρακτηρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και τους τελευταίους αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η πανδημία προκάλεσε μεγάλες και απότομες αλλαγές στις κοινωνίες, κατ’ επέκταση και στον αθλητισμό. Τα γήπεδα άδειασαν, οι ομάδες απομονώθηκαν και η αγωνία για τα αποτελέσματα των τεστ έγινε μεγαλύτερη από εκείνη για τα αποτελέσματα των αγώνων.

Οσοι παίκτες άλλαξαν φανέλα το καλοκαίρι δεν έχουν ακόμα συστηθεί με το κοινό της ομάδας του. Δεν έχουν ζήσει το καλωσόρισμα και την ώθηση που προσφέρουν οι φίλαθλοι. Δεν νιώσει αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο που κάνει τον κάθε σύλλογο μοναδικό και διαφορετικό από τους άλλους. Η δύναμη της έδρας εξασθένησε, το ίδιο και η σημασίας μιας νίκης μακρία απ’ αυτή. Αλλαξαν πολλά...

Η έρευνα του SuperBasket αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ομάδες που έχασαν το σημαντικότερο όπλο τους, άλλες που είναι καλύτερες εκτός παρά εντός έδρας κ.ο.κ.. Η απεικόνιση των πρώτων 16 αγωνιστικών και η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής σεζόν, εξηγεί πώς μεσα από τα νέα δεδομένα ο φετινός μαραθώνιος μοιάζει πιο αμφίρροπος και πιο απρόβλεπτο από κάθε άλλη φορά.

Στο γράφημα 1, συγκρίνουμε τα ποσοστά νικών εντός έδρας των ομάδων της Ευρωλίγκας φέτος και πέρυσι, λαμβάνοντας υπόψιν τις 16 πρώτες αγωνιστικές. To γράφημα περιλαμβάνει τις 6 ομάδες που η απόδοση τους (% νικών εντός έδρας) έχει την μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά, 14 από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης έχουν χειρότερη απόδοση μέχρι τώρα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στην Χίμκι (από 86% σε μόλις 14% νίκες στα εντός έδρας) καθώς και στην Μακάμπι που από το απόλυτο 100% πέρυσι (8 στα 8 εντός έδρας νικηφόρα) έχει πέσει στο 57% φέτος.

Ο Ολυμπιακός από 57% την περσινή σεζόν (4 νίκες σε 7 ματς) έχει πέσει στο 38% (3 νίκες σε 8 ματς). Τέλος, ο Παναθηναικός, από 67%  (6 νίκες στα 9 παιχνίδια) στο 38% (3 νίκες στα 8 εντός έδρας).

 

Στο γράφημα 2, συγκρίνουμε τα ποσοστά νικών εκτός έδρας των ομάδων της Ευρωλίγκας φέτος και πέρυσι την ίδια σεζόν (λαμβάνοντας υπόψιν τις 16 πρώτες αγωνιστικές). To γράφημα περιλαμβάνει τις 6 ομάδες που η απόδοση τους (% νικών εκτός έδρας) έχει την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά, 10 από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης έχουν καλύτερη απόδοση μέχρι τώρα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην Ζαλγκίρις (από μόλις 29% πέρυσι σε 71% νίκες στα εκτός έδρας φέτος) καθώς και στην Ολίμπια Μιλάνο που από 25% πέρυσι (2 στα 8 εκτός έδρας νικηφόρα) έχει ανέβει στο 63% φέτος (5 στα 8 εκτός έδρας νικηφόρα).

Ο Ολυμπιακός από 22% την περσινή σεζόν (2 νίκες σε 9 ματς) έχει ανέβει στο 57% (4 νίκες σε 7 ματς). 

 

Στο γράφημα 3, δείχνουμε τα ποσοστά νικών εντός και εκτός έδρας των 6 ομάδων από τις 18 συνολικά ομάδες της Ευρωλίγκας φέτος που έχουν καλύτερη επίδοση μακριά  από την έδρα τους.

Επίσης στο δεξιό μέρος της εικόνας, δείχνουμε την συνολική αναλογία νικών σε εντός και εκτός έδρας. Συγκεκριμένα πέρυσι 94 από 144 νίκες συνολικά (65%), ήταν εντός έδρας ενώ φέτος μόλις 75 από 140 νίκες συνολικά (54%) ήταν εντός έδρας. Με άλλα λόγια, οι νίκες εντός και εκτός έδρας την φετινή σεζόν είναι σε σχεδόν απόλυτη ισορροπία και η σημασία της έδρας έχει εκμηδενιστεί.