Skip to main content

Ο Τομ Μπιαλαζέφσκι στο Superbasket: «Θα είναι ένα physical παιχνίδι με τον Κεραυνό, θέλουμε να παίζουμε ένα uptempo στυλ μπάσκετ»

Ο προπονητής της Βαρέζε, Τομ Μπιαλαζέφσκι μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα της ομάδας του με τον Κεραυνό Στροβόλου, την Τετάρτη (18/10),  για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του FIBA Europe Cup, υπογραμμίζοντας τις απόψεις του και τις σκέψεις του για το ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ τόνισε τις αναμνήσεις του από την μακρόχρονη παρουσία του στο ΝΒΑ.

 Οι αγώνες για τους ομίλους του FIBA Europe Cup ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα και ο Κεραυνός θα αντιμετωπίσει ως πρώτο αντίπαλο την Βαρέζε, ενώ είναι στον ίδιο όμιλο με την Γκετίνγκεν και με την TSU. Η ιταλική ομάδα είχε ένα ξεκίνημα απέναντι σε δύσκολες ομάδες στο εγχώριο πρωτάθλημα και έχει ρεκόρ 1-2, αλλά όλοι γνωρίζουν το πόσο ιστορική και δυναμική είναι. Πέρα από το γεγονός ότι ιδιοκτήτης είναι ο θρυλικός Αργεντίνος παίκτης Λουίς Σκόλα, οι "κόκκινοι" έχουν κατακτήσει μεταξύ άλλων, δέκα ιταλικά πρωταθλήματα, πέντε τίτλους Euroleague,  τέσσερα ιταλικά κύπελλα, τρεις τίτλους στο Διηπειρωτικό κύπελλο,  δύο κύπελλα Σαπόρτα, ένα κύπελλο Κόρατς, ένα ιταλικό σούπερ καπ και ένα τίτλο FIBA Europe Cup.

Ο κόουτς Τομ Μπιαλαζέφσκι έχει μεγάλη θητεία στο NBA, στο οποίο ξεκίνησε από τους Καβαλίερς το 2005 ως video intern. Από το 2007 έως το 2009 ήταν στους Κινγκς ως assistant video coordinator, ενώ το 2012 είχε τον ρόλο του video coordinator στους Λέικερς. Στην κορυφαία λίγκα πέρα από το γεγονός ότι δούλεψε στο πιο υψηλό επίπεδο, γνώρισε και πολύ σπουδαίους παίκτες όπως ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ. Μετέπειτα, πήγε στην Αυστραλία και έγινε τεχνικός διευθυντής στο NBA Academy, ενώ από το 2019 έως το 2022 ήταν στο προπονητικό σταφ του κόουτς Ετόρε Μεσίνα στην Αρμάνι Μιλάνο. Μεγάλη εμπειρία, πολλές παραστάσεις και πολύ μεγάλη εξειδίκευση στο πιο υψηλό επίπεδο του μπάσκετ για τον κόουτς Τομ Μπιαλαζέφσκι που θέλει να επιστρέψει την Βαρέζε στις επιτυχίες.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Τομ Μπιαλαζέφσκι στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε τον Κεραυνό Στροβόλου, την Τετάρτη (18/10), για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του FIBA Europe Cup. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για την ομάδα και πως περιμένετε να πάει το παιχνίδι.

"Θα είναι ένα physical παιχνίδι απέναντι σε μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα που παίζει πολύ σκληρά. Πρέπει να αγωνιστούμε πολύ καλά, για να έχουμε ευκαιρίες να πάρουμε την νίκη".

varese.jpg

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις σκέψεις και τους στόχους για την φετινή σεζόν και πώς πήγαν οι πρώτοι αγώνες μέχρι τώρα.

"Ο στόχος μας για φέτος είναι να συνεχίσουμε να προοδεύουμε και ελπίζουμε στο τέλος της χρονιάς να είμαστε μια από τις ομάδες των playoffs στο ιταλικό πρωτάθλημα. Επιθυμούμε για το FIBA Europe Cup να περάσουμε στον δεύτερο γύρο. Τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς ήταν δύσκολα, γιατί είχαμε πολύ δύσκολους αντιπάλους στα προκριματικά του BCL και στην εγχώρια λίγκα. Στο ιταλικό πρωτάθλημα έχεις να αντιμετωπίσεις τοπ ανταγωνισμό".

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Σχετικά με την φιλοσοφία και το mendality της ομάδας θέλουμε να είμαστε μια ομάδα που δύσκολα αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες ομάδες σε όλους τους αγώνες. Πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε ένα uptempo στυλ μπάσκετ, το οποίο να προσαρμόζεται στα skills και στις δυνατότητες του ρόστερ μας".
 
varese_italy.jpg
 
Πόσα ανταγωνιστική θεωρείτε ότι θα είναι το ιταλικό πρωτάθλημα την φετινή σεζόν μετά τα πρώτα παιχνίδια;
 
"Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό, αποτελεί μία από τις τοπ λίγκες στην Ευρώπη. Δεν έχει εύκολους αγώνες και οι περισσότερες αναμετρήσεις έχουν να κάνουν με την κατοχή", 
 

Έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία και παρουσία στο NBA. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις αναμνήσεις σας από εκείνη την περίοδο.

"Ναι, έχω μείνει για πολύ καιρό στο NBA και έχω περάσει πολύ χρόνο δουλεύοντας μαζί με κάποιους σπουδαίους παίκτες. Αυτό που θα κρατήσω κυρίως είναι ο ανταγωνισμός που έχουν οι παίκτες στο πρωτάθλημα που είναι πολύ υψηλός και ότι πάντα προσπαθούν και συνεχίζουν να γίνονται καλύτεροι. Νομίζω ότι πολύς κόσμος που βρίσκεται απέξω δεν συνειδιτοποιεί ότι παίζουν οι καλύτεροι των καλύτερων και προσπαθούν να γίνονται καλύτερα κάθε μέρα. Συνεχίζουν πάντα να κυνηγούν νέα challenge και νέους στόχους".

 featured-image