Skip to main content

Ο Γιώργος Δέδας στο Superbasket: «Ο Προμηθέας παίζει πολύ ωραίο μπάσκετ, να παλεύουμε για την μπάλα σε κάθε κατοχή και στις δύο μεριές του παρκέ»

 Ο Έλληνας προπονητής της Ρίτας Βίλνιους, Γιώργος Δέδας μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα με τον Προμηθέα, την Τρίτη (31/10), υπογραμμίζοντας ότι οι Πατρινοί έχουν παίκτες με τρομερό ταλέντο, ενώ τόνισε τα στοιχεία της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας της λιθουανικής ομάδας.

 Ο 43χρονος Έλληνας κόουτς βρίσκεται στην Ρίτας Βίλνιους από το 2020 και είναι άμεσος συνεργάτης του προπονητή, Γκιέντριους Ζιμπένας.

Οι "κόκκινοι" ξεκίνησαν πολύ δυνατά την σεζόν στο λιθουανικό πρωτάθλημα και είναι αήττητοι με 7/7 νίκες. Η ομάδα από το Βίλνιους θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα, την Τρίτη (31/10), για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του BCL, στον ίδιο όμιλο βρίσκονται επίσης η γαλλική Ντιζόν και η τσεχική Οπάβα.

Η Ρίτας είναι μια παραδοσιακή ευρωπαική δύναμη, που μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα Λιθουανίας, δύο Κύπελλα Λιθουανίας, τρία πρωταθλήματα της Βαλτικής, ένα τίτλο στο Uleb Cup και ένα τίτλο στο EuroCup. Έχει μια βαριά ευρωπαική φανέλα και πάντα πρωταγωνιστεί τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο.  

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Γιώργος Δέδας στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:
 
Η Ρίτας Βίλνιους θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα, την Τρίτη (31/10). Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για τον αγώνα και πώς τον περιμένετε.
 
"Ο Προμηθέας είναι πραγματικά μια πολύ καλή ομάδα. 'Εχει ξεκινήσει την χρονιά εκπληκτικά. Παίζει πολύ ωραίο μπάσκετ και έχει παίκτες με τρομερό ταλέντο. Φαίνεται μια ομάδα πολύ ισορροπημένη. Για αρχή της νέας σεζόν και ούσα μια ομάδα με νέο προπονητή και με νέους παίκτες αγωνίζεται πάρα πολύ καλά".
 
Δέδας: «Απωθημένο χρόνων για τη Ρίτας η κατάκτηση του πρωταθλήματος» |  Gazzetta
 
Πως αξιολογείτε το επίπεδο του BCL την φετινή σεζόν;
 
"Πιστεύω ότι το BCL κάθε χρόνο δυναμώνει, γίνεται καλύτερο και έρχονται καλύτεροι παίκτες. Υπάρχουν καλύτερες ομάδες, το προπονητικό επίπεδο ανεβαίνει, οπότε σίγουρα αυτά είναι τα δεδομένα και για την φετινή σεζόν. Μέσα στην χρονιά θα έχουμε καλύτερη εικόνα".
 
Η Ρίτας τα πηγαίνει εξαιρετικά στο λιθουανικό πρωτάθλημα την νέα σεζόν, ενώ με την Ντιζόν στην πρώτη αγωνιστική του BCL το πάλεψε το παιχνίδι, αλλά ηττήθηκε. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις απόψεις σας για την ομάδα σας την φετινή σεζόν.
 
"Όπως είπατε, στο λιθουανικό πρωτάθλημα τα πηγαίνουμε καλά. Στον αγώνα με την Ντιζόν, στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν εκτός κλίματος της αναμέτρησης και αυτό φάνηκε και στον τρόπο που παίξαμε και στο σκορ. Μιλήσαμε στο ημίχρονο και συζητήσαμε πώς να προσεγγίσουμε το ματς διαφορετικά στο δεύτερο ημίχρονο. Η προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά ήταν εκπληκτική, ήμασταν τρεις φορές πολύ κοντά να περάσουμε μπροστά στο σκορ. Την ίδια στιγμή, η πολύ έμπειρη Ντιζόν μας τιμωρούσε με τους έμπειρους παίκτες της κάθε φορά στο τέλος της επίθεσης τους. Εμείς έχουμε δύο βασικούς παίκτες που είναι εκτός ροτέισον. Βέβαια, ο ένας μπήκε σε ένα αγώνα πρωταθλήματος.  Με την Ντιζόν δεν έπαιξε ο ψηλός μας, ο Μαρτίνας Έχοντας κα  το τριάρι μας το βασικό, ο Γκίτις Ρατζεβίτσιους. που έκανε μια εγχείρηση το καλοκαίρι. Δεν έχουν γυρίσει ακόμη, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι.  Μας κοστίζουν αυτοί οι παίκτες σε αγώνες όπως με την Ντιζόν, δηλαδή απέναντι σε ομάδες με μεγάλα κορμιά, πιο μεγάλο μέγεθος και αθλητικότητα".
 
rytas_vilnius.jpg
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Ουσιαστικά είναι η τρίτη χρονιά που ξεκινάμε από την προετοιμασία. Την πρώτη χρονιά αναλάβαμε από τον Ιανουάριο, δηλαδή στα μέσα της χρονιάς. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να υπάρχει ο σύλλογος στον οποίον ο παίκτης να παίζει άνετα. Να μπαίνει στο παρκέ και να ευχαριστιέται τα λεπτά που θα είναι στον αγώνα και στην προπόνηση. Επειδή σε αυτήν την χώρα αγαπάνε πολύ το μπάσκετ και το επιθετικό μπάσκετ λίγο παραπάνω, προσπαθούμε να δώσουμε λίγο τέμπο στον αγώνα. Αυτό μας έκανε και τις τρεις χρονιές πρώτη επίθεση στην Λιθουανία και μέσα στις δέκα πρώτες στο BCL την περσινή σεζόν. Θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι με αρκετές κατοχές, για να το ευχαριστιούνται πιο πολύ οι παίκτες. Οι φίλαθλοι εδώ και η ομάδα του Βίλνιους αρέσκονται στα hustle plays, δηλαδή θέλουν ένας παίκτης να παίξει σκληρά, να διεκδικήσει την μπάλα. Είναι κάτι που προσπαθούμε να το εμφυσήσουμε στους παίκτες συνέχεια, το οποίο το ξέρουν οι παλιοί παίκτες, αλλά το μαθαίνουμε και στους καινούργιους. Η νίκη είναι ο σκοπός φυσικά. Το να προσπαθούμε σε κάθε μπάλα να παλεύουμε και στις δύο μεριές του παρκέ σε κάθε αγώνα είναι σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Ένα πρόσθετο φέτος είναι ότι έχουμε νεανική ομάδα σε ηλικιακό κομμάτι. Είμαστε η πιο μικρή ηλικιακά ομάδα στην Λιθουανία πιστεύω. Προσπαθήσαμε φέτος να κάνουμε μια ομάδα πολύ νεανική, με παίκτες που έχουν όρεξη να αγωνιστούν και να είναι σε καλή σωματική κατάσταση, για να υποστηρίξουν τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε".
 
Μετά τον αγώνα της Ελλάδας με την Λιθουανία για την δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, έγινε μεγάλη συζήτηση για το πόσο καθοριστικά ήταν τα τρίποντα τους, τα οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τους. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για αυτό και αν θεωρείτε ότι υπάρχουν διαφορές στην φιλοσοφία με την χώρα μας.
 
"Στον συγκεκριμένο αγώνα της Ελλάδας με την Λιθουανία, όντως η διαφορά ήταν αυτή. Στο ρόστερ τους είχαν πολύ καλούς σουτέρ, μπήκανε τα σουτ, οπότε ήταν ευανάγνωστο το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, οι Λιθουανοί ως κορμιά και ως physical παρουσία είναι πιο μπροστά σαν μέσο όρο από την εθνική ελληνική ομάδα. Πολλές ομάδες εδώ στην Λιθουανία θέλουν να παίζουν γρήγορα, να παίζουν με πολλές κατοχές. Αν και μπορεί να μην το πετυχαίνουν πάντα, τουλάχιστον το προσπαθούν. Και όπως επίσης νομίζω ότι έκανε την διαφορά στον αγώνα με την Ελλάδα,  τηρουμένων των αναλογίων και των συνθηκών, είναι ότι όλοι οι παίκτες της εθνικής Λιθουανίας ανεξαρτήτως ομάδας και αν αγωνίζονται στο NBA, στην Euroleague ή στο BCL, είχαν ρόλο στις ομάδες τους, κάτι που ήταν πλας για αυτούς".
 
rytasvilnius_2.jpg
 
Η Ρίτας Βίλνιους είχε πέρσι τον Φόστερ που αγωνίστηκε προηγουμένως στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ φέτος οι "κόκκινοι" έχουν στο ρόστερ τους, τον Τζαβίν Ντελοριέρ και τον Αρ Τζει Κόουλ, που είναι γνωστοί από την παρουσία τους στην Καρδίτσα και στο Λαύριο αντίστοιχα. Μεγάλες παραδοσιακές ευρωπαϊκές ομάδες όπως είναι η Ρίτας Βίλνιους θεωρείτε ότι εξετάζουν το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνουν επιλογές από εκεί;
 
"Το βλέπουν οι ξένες ομάδες το ελληνικό πρωτάθλημα. Επίσης επειδή έχω την ευχέρεια να δω την Basket League, το παρακουλουθώ. Προφανώς τα ελληνικά ματς και λόγω φίλων και λόγω δεσμών με προπονητές και με παίκτες τα βλέπω. Έχω δική μου άποψη και μπορώ να μάθω εύκολα πληροφορίες για όλους τους παίκτες. Οπότε αυτό είναι ένα συν που έχουμε. Τα παιδιά που παίζουν στην Ελλάδα και φαίνονται ότι είναι καλοί, τους κυκλώνουμε, τους προσέχουμε και πολύ πιθανόν να υπάρχει ενδιαφέρον όπως π.χ. φέτος πήραμε τον Κόουλ και τον Ντελόριερ. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει παίκτες τα τελευταία χρόνια που μπορούν να παίξουν δυνατ΄΄α και το έχουν αποδείξει. Υπάρχει και το αντίστροφο παράδειγμα, όπου ο Φρίντρικσον από εμάς πήγε στον ΠΑΟΚ και παίζει εκπληκτικά. Για τα συγκεκριμένα παιδιά πιο αναλυτικά. Ο Ντελόριερ δεν έπαιξε πολύ καιρό στην Καρδίτσα και τον παρακολουθούσαμε μετά στην Χάποελ Χολόν. Ο Κόουλ έκανε μια καλή χρονιά για πρωτοεμφανιζόμενος στο Λαύριο, αν και δεν ξεκίνησε πολύ καλά, μετά ήταν καλός, ενώ τελείωσε την χρονιά πολύ καλά στην Γερμανία. Πιστεύαμε ότι αυτά τα παιδιά έχουν τα σωματικά, τα μπασκετικά και τα πνευματικά χαρακτηριστικά να παίξουν στην ομάδα μας. Μάθαμε τις πληροφορίες που μπορούσαμε να πάρουμε και για αυτό κάναμε την επιλογή μας. Είχαμε και άλλους παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα που κοιτάξαμε για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να έρθουν".
 
rytas_vilnius_3.jpg