Skip to main content

Ο Ζαν Μπαπτίστ Λεκροσνιέ στο Superbasket: «Πρέπει να παίξουμε εξαιρετική άμυνα απέναντι στον Άρη για να νικήσουμε»

Ο ασίσταντ κόουτς της Μπουργκ, Ζαν Μπαπτίστ Λεκροσνιέ μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα της γαλλικής ομάδας με τον Άρη, την Τετάρτη (24/1), για την 16η αγωνιστική του Eurocup, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, τους λόγους της πολύ καλής πορείας των κόκκινων στην ευρωπαική διοργάνωση, αλλά και στο γαλλικό πρωτάθλημα την φετινή σεζόν.

H Μπουργκ αποτελεί μια από τις πιο τις καλύτερες ομάδες του Eurocup την φετινή σεζόν, η οποία διακρίνεται για την εξαιρετική επιθετική λειτουργία της, τον πλουραλισμό της στο σκοράρισμα, την πολύ καλή άμυνα που παίζει, ενώ έχει πολλούς παίκτες που πρωταγωνιστούν και ξεχωρίζουν σε κάθε αγώνα. Πολλοί διαφορετικοί σκόρερ, ωραίος τρόπος παιχνιδιού από έμπειρους παίκτες, αλλά και από παίκτες που αναμένεται να μας απασχολήσουν στο μέλλον όπως είναι για παράδειγμα, ο Ζακαρί Ρισασέ, που αναμένεται από τα φαβορί στο επόμενο NBA Draft. 

Οι κόκκινοι είναι στην δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος με ρεκόρ 15-5, ενώ βρίσκονται στην πρώτη θέση του β' ομίλου του Eurocup με ρεκόρ 12-3. Πιο αναλυτικά, έχουν 16 νίκες στα τελευταία 18 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, αφού έχουν ηττηθεί μόνο από την Μπούντουσνοστ και από την Βιλερμπάν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα η γαλλική ομάδα ξεχωρ΄΄ιζει ιδιαίτερα στα στατιστικά του Eurocup, στα κλεψίματα, οπού βρίσκεται στην πρώτη θέση με 10.3 ανά αγώνα, ενώ είναι δεύτερη στα τρίποντα με 10.4 ανά αγώνα. Επίσης, είναι ψηλά σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες του ανταγωνιστικού γαλλικού πρωταθλήματος.

Ο προπονητής Ζαν Μπαπτίστ Λεκροσνιέ έχει μια μεγάλη προπονητική πορεία κυρίως στο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ φέτος βρίσκεται στο προπονητικό επιτελείο της Μπουργκ που έχει head coach τον Φρεντερίκ Φοτού. Η πορεία τους είναι επιτυχημένη μέχρι τώρα λόγω των πολλών θετικών αποτελεσμάτων που παίρνουν και του ωραίου και του σκεπτόμενου μπάσκετ που παίζουν.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Ζαν Μπαπτίστ Λεκροσνιέ στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε τον Άρη την Τετάρτη (24/1), για την 16η αγωνιστική του Eurocup. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για τους κιτρινόμαυρους και πώς περιμένετε να πάει ο αγώνας. Ποια πράγματα θεωρείτε ότι χρειάζεται περισσότερο να προσέξετε για τον αγώνα; 
 
"Πρώτα από όλα, ο Άρης παίζει πολύ καλά και ιδιαίτερα εντός έδρας. Έχουν κερδίσει τα περισσότερα ματς τους στο γήπεδο τους, έχοντας εξαιρετική ατμόσφαιρα από τους φιλάθλους τους. Το περιεχόμενο του αγώνα είναι πολύ σημαντικό. Οι κιτρινόμαυροι θα παλέψουν για να προκριθούν στην επόμενη φάση του Eurocup της φετινής σεζόν. Πρέπει αρχικά, σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι για την ένταση του αγώνα. Επίσης, ο Άρης έχει μια ομάδα που παίζει καλά και έχει καλούς παίκτες όπως ο Γκάλινατ που έπαιξε την περσινή σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η ελληνική ομάδα είναι συνεπής στο physical κομμάτι και aggressive. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό σε συνδυασμό με την ωραία ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί στο γήπεδο του. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και προετοιμασμένοι για να τους αντιμετωπίσουμε, πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα στον αγώνα όπως να έχουμε τον έλεγχο της μπάλας, και να μην δώσουμε πολλά ελεύθερα σουτ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Άρης έχει τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες και έχει αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ, βάζοντας πολλά τρίποντα και παίρνουν πολλά ριμπάουντ. Ξέρουμε ότι πρέπει να παίξουμε εξαιρετική άμυνα απέναντι στον Άρη για να πάρουμε την νίκη".
 
 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για τον πρώτο αγώνα της Μπουργκ με τον Άρη, στον οποίο νίκησε η γαλλική ομάδα. Ποια στοιχεία από εκείνο τον αγώνα θα θέλατε να έχετε και στο επόμενο παιχνίδι με τους κιτρινόμαυρους;
 
"Πρώτα από όλα, ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Αν θυμάμαι σωστά ο Γκάλινατ είχε πρόβλημα με τα φάουλ στο πρώτο ημίχρονο και επέστρεψε στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τολιόπουλος έβαλε μεγάλα καλάθια, με τους κιτρινόμαυρους να έχουν μεγάλη αθλητικότητα και ένταση στο παιχνίδι τους. Έγινε ένα σπουδαίο ματς, που τελειώσαμε καλά. Δώσαμε μια εξαιρετική μάχη. Επρόκειτο να είναι ίδιος τύπος παιχνιδιού και σε αυτόν τον αγώνα, αν και κάποια πράγματα άλλαξαν λίγο, για παράδειγμα κάποιοι παίκτες αγωνίζονται περισσότερα λεπτά τώρα. Όταν λέω ότι θα είναι ο ίδιος τύπος παιχνιδιού εννοώ ότι περιμένω να υπάρχει ένταση, πίεση, να είναι δύσκολο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλες τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στον έλεγχο της μπάλας και στον έλεγχο των ριμπάουντ. Αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά κλειδιά για να πάρουμε ξανά την νίκη".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Η Μπουργκ είναι στην πρώτη θέση του Eurocup και έχει προκριθεί στην επόμενη φάση. Επίσης, είναι στην δεύτερη θέση στο πολύ ανταγωνιστικό γαλλικό πρωτάθλημα. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους η Μπουργκ κάνει μια σπουδαία πορεία αυτήν την σεζόν.
 
"Πρώτα από όλα, γιατί έχουμε εξαιρετική χημεία. Όλα δουλεύουν εξαιρετικά, όλοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Όλοι οι παίκτες παίζουν εξαιρετικά με βάση τα λεπτά που έχουν, όλοι είναι μέρος της ομάδας, η οποία έχει σπουδαία αγωνιστική νοοτροπία, με τον κόουτς Φοτού να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό". 
 
Μετά τους πρώτους αγώνες, ποια είναι η άποψη σου για το επίπεδο του Eurocup την φετινή σεζόν
 
"Στην αρχή κάποιοι λέγανε ότι το β' γκρουπ υστερεί λίγο σε σχέση με το α' γκρουπ, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν ήταν για κανέναν τόσο εύκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, η Γκραν Κανάρια ήταν πρωταθλήτρια του περσινού Eurocup και έκανε κάποιες σερί νίκες στην αρχή, αλλά τελικά κατάλαβαν ότι δεν ήταν τόσο εύκολο για αυτήν. Υπάρχει μια σταθερότητα στον όμιλο.  Η Κλουζ Ναπόκα κάνει μια σπουδαία σεζόν όπως και ο Άρης που κάνει μια πολύ καλή χρονιά. Επίσης ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι δεν είναι εύκολο να πας να νικήσεις εκτός έδρας την Λιετκαμπέλις. Η κάθε ομάδα σε αυτόν τον όμιλο μπορεί να νικήσει και να χάσει από τον οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει εύκολος αγώνας σε αυτόν τον όμιλο. Μετά από κάποιες αγωνιστικές όλοι παρατηρήσαμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Δεν ξέρουμε ποια ομάδα θα βγει πρώτη, ποιες ομάδες θα προκριθούν. Η συνέπεια των ομάδων σε αυτόν τον όμιλο θα είναι πολύ σημαντική μέχρι και τον τελευταίο χρονικά αγώνα".
 
bourg_aris_1.jpg
 
  Σύμφωνα με τα στατιστικά του Eurocup, η Μπουργκ είναι η πρώτη ομάδα σε κλεψίματα, η τρίτη ομάδα σε τρίποντα συνολικά αυτή τη σεζόν. Θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο για αυτά και  να μας πείτε περισσότερα για τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία της ομάδας σας.
 
"H συμμετοχή όλων και η αφοσίωση τους είναι τα πρώτα σημεία. Αλλά είναι αυτό που πρωτοείπα για το γεγονός ότι η ομάδα τα πηγαίνει πολύ καλά τη φετινή σεζόν και έχει να κάνει με το αγωνιστικό πνεύμα της. Κάθε φορά που τα παιδιά βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο δίνουν ενέργεια και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Αυτό έχει να κάνει με την αφοσίωση τους και την συμμετοχή όλων. Αυτά είναι τα κλειδιά".
 
Στα τελευταία οχτώ παιχνίδια του Eurocup, η Μπουργκ έχει την καλύτερη ομάδα στην άμυνα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ομάδα σας στο κομμάτι της τακτικής και πώς νιώθετε για αυτό το κατόρθωμα.
 
"Με βάση την τακτική μπορείς να περιμένεις αυτό που θέλεις. Βέβαια αν δεν κάνεις καλά τα βασικά του μπάσκετ, τότε αυτό δεν είναι δυνατόν. Λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα, αλλά όταν δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο για το κάθε πράγμα που ζητάς, πρέπει αρχικά να βρεις πώς να τον αποκτήσεις. Μετέπειτα πρέπει να βελτιωθείς, γιατί όλα τα plays έχουν μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι. Στόχος είναι να υπάρχει καλό πνεύμα για να έχεις μια εξαιρετική ομάδα. Αυτή την στιγμή, όλοι είναι πολύ συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι. Αυτό είναι το σημείο και εδώ πρέπει να παίζουμε αγώνας με μεγάλη ένταση ανά τρεις ημέρες. Επίσης, πρέπει να ζητάμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα ξεχωριστά από το ένα παιχνίδι στο άλλο παιχνίδι. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή τα βασικά πράγματα είναι σωστά στην ομάδα".
 
bourg_aris_2.jpg
 
Έχετε αναφέρει σε μια συνέντευξη σας ότι η Μπουργκ είναι μια από τις καλύτερες δομές στην Γαλλία και ότι η ομάδα προχωράει κάθε χρόνο για περισσότερο από μια δεκαετία. Θα ήθελα να μας αναφέρεται περισσότερα για αυτό.
 
"Αυτή η ομάδα είναι σπέσιαλ, γιατί συνεχώς βελτιώνουν την δομή της ομάδας κάθε σεζόν για πάνω από δέκα χρόνια. Δουλεύουν πάρα πολύ και οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν όραμα. Στο back office οι άνθρωποι της δούλεψαν πολύ για να κάνουν και για να σκεφτούν τι είδους κλαμπ θέλουν να γίνουν. Μετά από αυτό, αποφάσισαν βήμα προς βήμα για την βελτίωση σε όλους τους τομείς π.χ. στο αθλητικό τομέα, στην επικοινωνία, στα social media, στο business κομμάτι, αλλά είχαν επίσης τον στόχο το γήπεδο να είναι κατάμεστο σε κάθε αγώνα και την θέση της ομάδας στην πόλη. Στο back office έκαναν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Έκαναν πολλά βήματα προόδου και προσαρμόστηκαν σε αυτά που χρειάζονταν. Είχαν όραμα και μετά προσπάθησαν με την δουλειά τους να είναι σίγουροι ότι ακολουθούν σωστά το πλάνο".