Skip to main content

Ο Ράιν Χόκινς στο Superbasket: ” Σε κάθε παιχνίδι στην Ιταλία πρέπει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό, είμαι χαρούμενος στην Πιστόια"

Ο άσος της Πιστόια, Ράιαν Χόκινς μίλησε στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα των "κόκκινων" με την Μπρέσια για τα playoffs του ιταλικού πρωταθλήματος, υπογραμμίζοντας τις απόψεις του για την φετινή σεζόν, ενώ τόνισε και την σημαντικότητα της αμυντικής λειτουργίας.

Η Πιστόια αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές ομάδες στην Ιταλία διαχρονικά, με το γεμάτο γήπεδο της πάντα να είναι ένα από τα highlights του εγχώριου πρωταθλήματος. Ο κόουτς Νικόλα Μπριέντζα οδήγησε την ομάδα από την Τοσκάνη την φετινή σεζόν στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου της Lega Basket με ρεκόρ 15-15. Η ιταλική λίγκα φέτος ήταν πολύ ανταγωνιστική και όλες οι ομάδες ήταν πολύ κοντά, οπότε κάθε λάθος κόστιζε ακριβά. Οι "κόκκινοι" κατάφεραν να προκριθούν στα playoffs του ιταλικού πρωταθλήματος, εκεί που θα αντιμετωπίσουν την Μπρέσια.

Ο Ράιαν Χόκινς είναι ένας αθλητικός power forward που έχει καλό σουτ και από μακρινές αποστάσεις, ενώ παίζει καλή άμυνα και ξεχωρίζει για την μεγάλη μπασκετική του εξυπνάδα.

 Ο 27χρονος Αμερικανός μετά από το κολλέγιο, έπεισε μέσω του Summer League του NBA τους Τορόντο Ράπτορς και για αυτό αγωνίστηκε την περσινή σεζόν στην θυγατρική τους ομάδα, τους Ράπτορς 905 στην G League, έχοντας κατά μέσο όρο 5.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ. Με την Πιστόια έκανε πολλούς εξαιρετικούς αγώνες φέτος και ίσως οι εκτός έδρας νίκες τους που ξεχωρίζουν είναι εκείνες επί της Αρμάνι Μιλάνο (86-81) και επί της Βίρτους Μπολόνια (100-93). Ιδιαίτερα, στον αγώνα με τους "ασπρόμαυρους", έκανε ρεκόρ παραγωγικόττηας,  έχοντας συγκομιδή 24 πόντους, έξι ριμπάουντ και μία ασίστ. Ο Ράιαν Χόκινς είχε κατά μέσο όρο την φετινή σεζόν στο ιταλικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Πιστόια, 9.4 πόντους, 3.9 ασίστ και 1.1 ριμπάουντ. 

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο Ράιαν Χόκινς στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Αρχικά θα ήθελα να μας μιλήσεις γενικότερα για την φετινή σεζόν με την Πιστόια.

"Δεν ξεκινήσαμε την σεζόν πολύ καλά. Ηττηθήκαμε τότε σε κάποια πολύ κλειστά παιχνίδια που είχαν γίνει ντέρμπι. Αλλά ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε και να πάρουμε κάποιες εκτός έδρας νίκες σε δύσκολες έδρες. Θεωρώ ότι σαν ομάδα πετύχαμε τον στόχο μας".

Θα ήθελα να μας σχολιάσεις τις απόψεις σου, για την συμμετοχή σου στο ιταλικό πρωτάθλημα.

"Ήταν πολύ διασκεδαστική. Δεν καταλάβαινα πόσο physical ήταν το παιχνίδι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Επίσης, οι φίλαθλοι της Πιστόια ταξίδεψαν σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια, ενώ παίξαμε έχοντας ως αντιπάλους πολύ καλές ομάδες".

Πώς προσεγγίζετε στην Πιστόια την συμμετοχή σας στα playoffs του ιταλικού πρωταθλήματος;

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι στην ομάδα. Θα πάμε στην Μπρέσια να παίξουμε τα δύο πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια. Παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ από το διάστημα που ήρθα εγώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτήν την ευκαιρία να αγωνιστώ εδώ".

Τι ξεχωρίζεις περισσότερο από την φετινή σεζόν; Πώς αξιολογείς την φετινή χρονιά που αγωνίστηκες στην Πιστόια;

"Πέρασα πολύ καλά. Ήταν μια διαδικασία εκμάθησης και για εμένα. Η μετάβαση στην ευρωπαϊκή νοοτροπία του παιχνιδιού πήρε λίγο παραπάνω από όσο περίμενα. Αλλά συνολικά διασκέδασα πολύ και πετύχαμε πολλά με την ομάδα".

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την νίκη της Πιστόια επί της Βίρτους Μπολόνια. Σε εκείνο τον αγώνα επίσης είχε κάνει ρεκόρ πόντων με 24 πόντους με επτά τρίποντα.

"Ταξιδέψαμε για να παίξουμε σε μια πολύ δύσκολη έδρα και απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Ήμουν καλός στην ευστοχία των σουτ. Αμυντικά καταφέραμε να τους σταματήσουμε και να βρεθούμε στην θέση που είμαστε". 

Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείς το ιταλικό πρωτάθλημα της φετινής σεζόν; Οι περισσότερες ομάδες ήταν πολύ κοντά στην βαθμολογία μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές.

"Είναι ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα των παικτών και των προπονητών. 
Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να είναι σε θέση να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Στην αρχή της σεζόν μας πήγε λίγο πίσω, γιατί σε πολύ κλειστά παιχνίδια, δεν καταφέρναμε να νικήσουμε. Όταν καταλάβαμε πως πρέπει να το κάνουμε, νικήσαμε αυτού του είδους τους αγώνες".

Σε πολλές δηλώσεις σου έχεις επισημάνει την σημαντικότητα της άμυνας. Έχεις αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το αμυντικό ριμπάουντ. Θα ήθελα να μας πεις την άποψη σου σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να έχει κάποια ομάδα καλή αμυντική λειτουργία.

"Έχεις την δυνατότητα πάντα να κάνεις το καλύτερο σχετικά με την άμυνα και το αμυντικό ριμπάουντ. Τα σουτ ενδέχεται να μην μπουν ανάλογα τον αγώνα. Αλλά, ακόμη και αν δεν ευστοχήσεις στα σουτ, αν είσαι καλός αμυντικά, μπορείς να μείνεις μέσα στο παιχνίδι".

Πώς ήταν η εμπειρία σου όπου από το Summer League του NBA κατάφερες να πείσεις τους Τορόντο Ράπτορς και αγωνίστηκες στην θυγατρική τους ομάδας, τους Ράπτορς 905 στην G League;

"Ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Είναι κάτι που θα ξαναβλέπω και θα θυμάμαι έντονα ακόμη και αν περάσουν 20 χρόνια από τώρα. Είμαι ευγνώμων που είχα αυτήν την ευκαιρία".