Skip to main content

Σταυρακούκας στο Superbasket: «Να είμαστε όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούμε με το Ψυχικό, η επιτυχία έρχεται μέσω της σκληρής δουλείας και της αποτυχίας»

Ένας από τους shoot killers της Elite League , ο Βασίλης Σταυρακούκας φιλοξενείται στο Superbasket και μας μιλά για τον νέο σταθμό στην καριέρα του στο Ψυχικό και την συνεργασία του με τον κόουτς Ρεμεντέλα , για την χρονιά του στο Μαρούσι στην Basket League, για την συμμετοχή του με τα γαλανόλευκα στο 3χ3 και για την εθνική ομάδα ,ενώ  παράλληλα προβλέπει πως οι δυο ελληνικές ομάδες θα φτάσουν στο Final-4.

Ο Βασίλης Σταυρακούκας ,ένας παίκτης με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα, κυρίως από το ο τρίποντο, θα αγωνίζεται φέτος με την φανέλα του Ψυχικού στο πρωτάθλημα της Elite League.

Σε ηλικία μόλις 23 χρονών έχει πανηγυρίσει ήδη ένα πρωτάθλημα Α2 με την ομάδα του Αμαρουσίου, όντας  από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου της ομάδας των Βορείων Προαστίων , ενώ δυο χρονιές νωρίτερα έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος  με την ομάδα του Παγκρατίου.

Ο Έλληνας guard έκανε τα πρώτα του βήματα στα εκπαιδευτήρια Πλάτωνα, στα εφηβικά του Παναθηναϊκού και του Περιστερίου , ενώ σε ανδρικό επίπεδο έχει αγωνιστεί σε Δάφνη Δαφνίου, Κόροιβο Αμαλιάδας, Παγκράτι , Μαρούσι, Μύκονο και τώρα στο Ψυχικό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βασίλης Σταυρακούκας στο Superbasket και στον Γιάννη Σιαβελή:

Βασίλη ,η νέα σεζόν θα σε βρει στο Ψυχικό. Μίλησε μας για την νέα σελίδα στην καριέρα σου και τους στόχους της καινούριας σου ομάδας.

Όπως είπες και συ η καινούρια χρονιά θα με βρει στο Ψυχικό, είμαι πολύ ενθουσιασμένος και ανυπόμονος να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Οι στόχοι της ομάδας είναι να είμαστε όσο πιο πολύ ανταγωνιστικοί γίνεται και συμβαδίζει με τους δικούς μου στόχους ,καθώς εγώ θέλω να εμφανιστώ καλύτερος από πέρσι , γιατί η περσινή χρονιά δεν μου πήγε όπως τα είχα σκεφτεί και όπως θα τα ήθελα ,οπότε μέσω της δουλειάς που έκανα όλο το καλοκαίρι θέλω αυτό να βγει στο γήπεδο φέτος και ανυπομονώ πολύ να αρχίσουμε

Πως αξιολογείς την περσινή χρόνια στην Μύκονο; Πιστεύεις πως η ομάδα θα, λόγω του αξιόλογου ρόστερ που είχε, θα  μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω;

Όπως σου είπα και πριν η χρονιά πέρσι ήταν τόσο καλή και όπως την είχα φανταστεί. Τώρα όσο αφορά την Μύκονο ,εντάχθηκα σε ένα σύνολο ήδη έτοιμο τα Χριστούγεννα , πράγμα που είναι ήδη δύσκολο για έναν αθλητή ,επειδή αλλάζουν οι ισορροπίες μέσα σε μια ομάδα. Είχε πολλές αλλαγές προπονητών και γενικά ένιωθα πως υπήρχαν πολλές αλλαγές , αλλαγές στους ξένους παίκτες και η ομάδα ποτέ δεν βρήκε τα πατήματά της έτσι όπως θα μπορούσε και με βάση το ρόστερ που είχε. Είναι και η κατηγορία τέτοια πολύ αμφίρροπη και το να μπεις Play-Outs με τα Play-Offs είναι μια γραμμή πολύ λεπτή και πιστεύω χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περσινή Μύκονος , γιατί βάση του ρόστερ που είχε άνετα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στο F4 και έτσι όπως έφτασε η χρονιά ήταν να  αποφύγουμε τα Play-Outs οριακά. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά πράγματα , δεν τα καταφέραμε εντάξει. Οι παίκτες ήταν όλοι αξιόλογοι και τελικά η ομάδα κατάφερε να μείνει στην κατηγορία που ήταν και ο αρχικός στόχος της ομάδας ως νεοφώτιστοι στην Elite League.

Πως ήταν η πρώτη σου σεζόν στην Basket League με το Μαρούσι ;

H A1 και το Μαρούσι που ήμουν από τον Σεπτέμβρη και τον Νοέμβρη και κει άλλαξαν πολλά, καθώς από την ομάδα της Α2 που πήραμε την άνοδο μείναμε μόνο εγώ και ο Στασινός, είχαμε πολλές αλλαγές σε διοικητικό κομμάτι , προπονητές και γενικά δεν υπήρχε σταθερότητα. Υπήρχαν πολλά καινούργια πρόσωπα οπότε εφόσον δεν μου δόθηκε χρόνος και χώρος στην ομάδα αποφάσισα να φύγω, για να βρω χρόνο καθώς θεωρώ μόνο με το παίζοντας εξελίσσεσαι σαν παίκτης. Από την στιγμή που κατάλαβα πως στο Μαρούσι  δεν θα βρω χρόνο αγωνιστικό ,επέλεξα να φύγω , να παίξω Elite League  και να βελτιωθώ σαν παίκτης και όταν νιώσω έτοιμος να επιστρέψω στην Α1. Η αλήθεια είναι τελείωσε λίγο άδοξα το κομμάτι του Αμαρουσίου για μένα γιατί πραγματικά είχα πολύ αγάπη για την ομάδα , την ανεβάσαμε , είχα συνδεθεί με τον κόσμο ,υπάρχουν άτομα που πραγματικά αγαπάνε την ομάδα  και μέσω αυτής της αγάπης την είχα αγαπήσει και εγώ πολύ. Θα ήθελα να είχε εξελιχθεί διαφορετικά αυτό το ταξίδι ,αλλά ποτέ μην λες ποτέ , μπορεί οι δρόμοι μας να συναντηθούν στο μέλλον και εύχομαι τα καλύτερα στην ομάδα του Αμαρουσίου.

Έχεις πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα με το Μαρούσι στην Α2, ενώ την προηγούμενη χρόνια είχες αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με το Παγκράτι σε ηλικία μόλις 21. Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο;

Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιο συστατικό για την επιτυχία. Αυτή έρχεται μέσω της σκληρής δουλειάς και της αποτυχίας. Αν δεν αποτύχεις , δεν θα πετύχεις στο τέλος .Αυτό σε κάνει πιο δυνατό , σε κάνει πιο σκληρό με τον εαυτό σου, σε κάνει να θες να προσπαθήσεις παραπάνω. Οπότε άμα δουλεύεις καθημερινά και έχεις τα μάτια προς στο στόχο σου και προσπαθείς για αυτό και κάθε μέρα κάνεις ένα βήμα προς στο στόχο σου ,κάποια μέρα θα έρθει . Το να έχω μια άνοδο και να βγω πρώτος σκόρερ σε τόση μικρή ηλικία είναι κάτι μεγάλο, αλλά δεν μου λέει τίποτα απολύτως γιατί τα όνειρά μου είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό και δεν θεωρώ πως έχω φτάσει κάπου. Θέλω να βελτιώνομαι συνεχώς ,θέλω κάθε χρόνο να παρουσιάζομαι καλύτερος. Προφανώς θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις των αθλητών ,αλλά αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση είναι να τα παρατήσουμε, οπότε θα συνεχίσω να δουλεύω και να κυνηγάω τα όνειρα που έχω στο κομμάτι του μπάσκετ.

Έχεις υπάρξει μέλος της Εθνικής ομάδας 3Χ3, κάτι που δεν γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου. Πόσο διαφορετικό είναι από το 5Χ5 και πόσο σε βοήθησε στην καριέρα σου;

Το 3χ3 έχει σιγά σιγά μεγαλώσει στην Ελλάδα. Είναι ένα άθλημα που δεν έχει καμία σχέση με το 5χ5. Είναι σαν να παίζεις άλλο μπάσκετ , πραγματικά όταν άρχισαν να παίζω συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα δυο είδη μπάσκετ. Μέσω του 3χ3 έκανα πολύ δυνατές φιλίες, το κλίμα είναι πολύ οικογενειακό , δεν έχει πολλούς παίκτες όπως στις ομάδες, για να πετύχεις πρέπει να είσαι πολύ κοντά με τους συμπαίκτες σου. Είχαμε μια φοβερή ομάδα , το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ όσο έπαιξα και ήμουν μέλος της Εθνικής ομάδας.

Μπορώ να πω με βοήθησε πάρα πολύ στο 5χ5 ,πιο πολύ στο θέμα αυτοπεποίθησης ,δεν σκεφτόμουν τόσο στις αποφάσεις που θα παίρνω και όλα γινόντουσαν πιο γρήγορα, οπότε σε αυτό το κομμάτι με βοήθησε. Το μόνο που κρατάω από το 3χ3 είναι θετικά συναισθήματα και πολύ καλές και δυνατές αναμνήσεις.

Η γνώμη σου για τον κόουτς Ρεμεντέλα;; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του που σου έκαναν εντύπωση; 

Όσον αφορά τον κόουτς Ρεμεντέλα , από την πρώτη επαφή που είχαμε για να συζητήσουμε για την ομάδα κατάλαβα ότι είναι ένας άνθρωπος κατανοητικός και πως σέβεται τους αθλητές του. Καλώς η κακώς έχει συνδέσει το όνομά του με την ομάδα του Ψυχικού για πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι σημαντικό για την ομάδα, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα να γνωρίζει πως υπάρχουν σταθερές και κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν αν η ομάδα δεν πάει καλά ή αν έχει άσχημα αποτελέσματα στην αρχή της χρονιάς. Από κει πέρα τα θέλω μου ,ταιριάξανε με τα θέλω της ομάδας ,θεωρώ ταιριάζω σε αυτό που θέλει να φτιάξει ο κόουτς και πήρα μια εύκολη απόφαση να συνεχίσω στο Ψυχικό.

 Πες μας δύο λόγια για το επίπεδο της Elite League. Θεωρείς πως έχει αναβαθμιστεί με την πάροδο των χρόνων;

Το επίπεδο της Elite League σίγουρα έχει αναβαθμιστεί λόγω των ξένων που έχει προστεθεί στην κατηγορία. Παρόλο αυτά πιστεύω πως το επίπεδο σε σχέση με πέρσι μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερο καθώς και ο Μίλωνας και ο Πανιώνιος ,δυο μεγάλες ιστορικές ομάδες δεν θα αγωνίζονται στην κατηγορία. Ομάδες με πολύ δυνατό ρόστερ, με κόσμο. Συνεχίζει το πρωτάθλημα να έχει δυνατές και αξιόλογες ομάδες ,αλλά θεωρώ βάση τα ρόστερ που έχω δει μέχρι στιγμής το φετινό πρωτάθλημα θα είναι λίγο χαμηλότερο σε ποιότητα σε σχέση με το περσινό ,αλλά μακάρι να βγω λάθος σε αυτό.

Επίσης βλέπουμε πολλά νέα παιδιά έχουν κάτι step-up μέσω της Α2 και αυτό πρέπει να συνεχιστεί γιατί άμα θέλουμε να έχουμε μέλλον σαν ελληνικό μπάσκετ πρέπει να δώσουμε χώρο στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους μικρούς παρότι προστέθηκαν οι ξένοι και αυτό να μας δώσει κίνητρο να δουλέψουμε παραπάνω , να γίνουμε καλύτεροι και να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων στο πρωτάθλημα.

Euroleague παρακολουθείς ; Κάνε μας μια πρόβλεψη για τις ομάδες που θα ξεχωρίσουν. Πόσο ψηλά θεωρείς πως μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές ομάδες;

Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν πολύ καλές ομάδες και είναι τα φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των δυο ομάδων που μπορεί να το βλέπουμε με κακό μάτι και όταν γίνονται επεισόδια ο ανταγωνισμός αυτός σίγουρα είναι κάτι κακό, αλλά υπάρχει και η θετική μεριά του ότι ο ένας τραβάει τον άλλον και όσο καλός είναι ο Παναθηναϊκός τραβάει να γίνεται καλύτερος ο Ολυμπιακός αλλά και το αντίθετο.

Οπότε πιστεύω πως είμαστε πολύ τυχεροί που οι δυο αυτές ομάδες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, πιστεύω πως θα φτάσουν και οι δυο μακριά και οι μεταγραφές που έκαναν αυτό το καλοκαίρι ήταν πραγματικά τεράστιες και από τις μεγαλύτερες στα ευρωπαϊκά δεδομένα φέτος και πιστεύω πως θα έχουμε δυο εκπροσώπους στο Final 4 φέτος.

  Πως σου φάνηκε η νέα εποχή της Εθνικής Ανδρών υπό τον κόουτς Σπανούλη; Υπάρχουν στιγμές που κλείνεις τα μάτια και φαντάζεσαι τον εαυτό σου με την φανέλα με το εθνόσημο;

Ο κόουτς Σπανούλης πέρασε αμέσως το dna του στην ομάδα, είδαμε μια ομάδα η οποία παλεύει, παίζει άμυνα , η οποία «σκυλιάζει» και θεωρώ άμα δεν είχαμε τις απουσίες που είχαμε θα πηγαίναμε ακόμα πιο ψηλά. Η ομάδα δεν ήταν πλήρης , έλλειψε και ο Σλούκας και ο Παπαπέτρου και ο Κ. Αντετοκούνμπο. Οπότε θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επιτυχίες , έχουμε φυσικά και τον Γιάννη που είναι κόσμημα και είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που τον έχουμε στην ομάδα. Αλλά θεωρώ αν αφήσουν τον κόουτς Σπανούλη να δουλέψει και να περάσει την φιλοσοφία του και το dna που θέλει στην ομάδα , πιστεύω πως θα έχουμε επιτυχίες και θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί σε όλα τα τουρνουά που θα παρουσιαστούμε.

 Πως φαντάζεσαι τον Βασίλη Σταυρακούκα σε 10 χρόνια από τώρα;

Για να κάνουμε μια σύνδεση με την προηγούμενη ερώτηση , προφανώς και φαντάζομαι τον εαυτό μου με την φανέλα της Εθνικής, την οποία έχω φορέσει και με τις μικρές ηλικίες. Έχω αισθανθεί αυτό το δέος ,αλλά πιστεύω πως η Εθνική Ανδρών είναι το όνειρο κάθε αθλητή . Είναι η ύψιστη τιμή για τον καθένα να αγωνίζεται με την εθνική του ομάδα να εκπροσωπεί την χώρα του. Είναι το όνειρο που έχω από μικρό παιδί, όλες οι χαρές που έχω ζήσει από το μπάσκετ συνδέονται με την εθνική ομάδα. Είναι το όνειρο μου, στο βάθος του μυαλού μου πάντα υπάρχει. Για αυτό δουλεύω καθημερινά , για αυτό κυνηγάω τους στόχους που βάζω κάθε χρονιά και πραγματικά υπάρχει αυτό στο βάθος του μυαλού μου , δεν μπορώ να το σκέφτομαι αυτήν την στιγμή γιατί πάντα πάω βήμα βήμα αλλά σίγουρα είναι το μεγαλύτερο όνειρο που έχω.