Skip to main content

Ο Νεμάνια Πλανόγεβιτς στο Superbasket: "Μας αρέσει να δίνουμε ευκαιρίες σε νέες παίκτριες"

Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Νεμάνια Πλανόγεβιτς μίλησε στο Superbasket, λίγο πριν τον αγώνα με τον Πρωτέα Βούλας, για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Eurocup Women, επισημαίνοντας ότι οι ερυθρόλευκες θέλουν να δίνουν ευκαιρίες σε νέες ηλικιακά παίκτριες.

Μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις στο σερβικό μπάσκετ και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα είναι ο Ερυθρός Αστέρας.

Είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και στο γυναικείο μπάσκετ, αφού μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει ένα τιτλο στην Euroleague Women, 34 εγχώρια πρωταθλήματα και 15 κύπελλα, ενώ έχει αναδείξει και πολλές σπουδαίες παίκτριες. Τα τελευταία χρόνια όπως γίνεται και την φετινή σεζόν επενδύει πολύ στο νεανικό κορμό και στο να δώσει ευκαιρίες σε νέες ηλικιακά παίκτριες να αγωνιστούν στο πιο υψηλό επίπεδο τόσο στο εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κόουτς Νεμάνια Πλανόγεβιτς έχει αναλάβει τον ρόλο να διευθύνει αυτό το φιλόδοξο σύνολο και είναι ο καταλληλότερος προπονητής για αυτήν την δουλειά, καθώς έχει πολλές επιτυχίες και πολλές παραστάσεις για την ανάπτυξη νέων παιδιών και σε πρωταθλήματα για νέους ηλικιακά παίκτες. 

Ο Ερυθρός Αστέρας θα παλέψει με τον Πρωτέα Βούλας για να πάρει την πρώτη του νίκη στους ομίλους του Eurocup Women, ενώ στον ίδιο όμιλο είναι η ισπανική Εουσκότρεν και η ρουμάνικη Σέπσι.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Νεμάνια Πλανόγεβιτς στο Superbasket και στον Άρη Κατσίδη:

Ο Ερυθρός Αστέρας θα αντιμετωπίσει τον Πρωτέα Βούλας για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Eurocup Women. Πώς περιμένετε να εξελιχθεί ο αγώνας;

 "Περιμένω να πηγαίνει το παιχνίδι πόντο-πόντο. Θεωρώ ότι μία ή δύο κατοχές θα κρίνουν το παιχνίδι. Πιστεύω ότι ο Πρωτέας έχει πολύ καλή και ανταγωνιστική ομάδα και έναν έμπειρο και πολύ καλό προπονητή". 

Οι σέντερς ήταν και για τις δύο ομάδες, οι παίκτριες που απέδωσαν περισσότερο στην πρώτη αγωνιστική, η Τζόρτζ για τον Πρωτέα Βούλας και η Πόττερ για τον Ερυθρό Αστέρα. Θα ήθελα να μου πείτε τις απόψεις σας για την μάχη που θα γίνει στις θέσεις των σέντερ.

"Οι παίκτριες στις θέσεις των σέντερ έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα πρώτα παιχνίδια. Είναι δύο σπουδαίες παίκτριες και είναι πολύ ωραία ευκαιρία για τους φιλάθλους να δουν την μάχη αυτών των δύο σέντερς".

Πως αξιολογείτε το επίπεδο του Eurocup Women την φετινή αγωνιστική σεζόν;

 "Θεωρώ ότι το επίπεδο του Eurocup Women είναι πολύ καλό. Όταν το συγκρίνεις με την διοργάνωση της Euroleague Women, δεν βλέπεις τόσο μεγάλη διαφορά. Μιλώντας για τις καλύτερες ομάδες του Eurocup Women, σίγουρα θα είχαν μια πολύ αξιοπρεπή σεζόν και στην Euroleague Women".

 Στην πρώτη αγωνιστική του Eurocup Women, παρατηρήσαμε ότι ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα που επικεντρώνεται στα ριμπάουντ. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της σερβικής ομάδας.

"Δεν εστιάζουμε μόνο στα ριμπάουντ, αλλά επικεντρωνόμαστε πάντα στο να δίνουμε μάχη για την κάθε κατοχή. Αυτή είναι η νοοτροπία που θέλουμε να έχουμε και σε αυτήν επικεντρωνόμαστε".

Είστε προπονητής που έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και έχετε μεγάλη εμπειρία και επιτυχίες στην ανάπτυξη των νέων ηλικιακά παικτών. Ιδιαίτερα, προπονήσατε μεταξύ άλλων την γενιά 2004-2005, που είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτά, αλλά και για το γεγονός ότι θέλετε να δώσετε ευκαιρίες, αφού έχετε πολλές νέες ηλικιακά παίκτριες στο ρόστερ σας.

"Δεν θα μιλήσω πάρα πολύ για αυτήν την γενιά, αλλά θα προτιμούσα να σχολιάσω για το πρόβλημα που έχουμε με τα νεαρά παιδιά που πηγαίνουν στις ΗΠΑ σε λύκεια και πανεπιστήμια. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει ακόμη και παίκτες που δεν έχουν πολλές περγαμηνές, να πηγαίνουν και να αποκτούν καλή εκπαίδευση και να ζουν μια μοναδική εμπειρία ζωής. Αλλά, έχουμε καταστάσεις που κάποιοι ταλαντούχοι παίκτες μπαίνουν σε προγράμματα μπάσκετ αναντίστοιχου επιπέδου με τις ικανότητες τους, μόνο και μόνο για να κυνηγήσουν «το αμερικανικό όνειρο». Είμαι εντελώς αντίθετος σε αυτό.

Σχετικά με το μεγάλο ποσοστό νεαρών ηλιακά παικτριών στο ρόστερ και το πιο σημαντικό, ότι τους έχουν ανατεθεί ρόλοι. υποθέτω ότι είναι κάτι που με χαρακτηρίζει ως προπονητή και γενικότερα αυτό ακολουθεί η σχολή του μπάσκετ στην Σερβία. Μας αρέσει να δίνουμε ευκαιρίες σε νέες παίκτριες. Όταν συμβαίνει αυτό, εγώ νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και χαρά ως προπονητής".

Έχετε αναφέρει ότι η ομάδα σας στοχεύει να κάνει πιο ελκυστικό το γυναικείο μπάσκετ και να προσελκύσει περισσότερο κοινό. Θα ήθελα να μας το σχολιάσετε αυτό.

"Αν και έχουμε επιτυχίες με την εθνική μας ομάδα στην Σερβία, το μπάσκετ γυναικών δεν είναι τόσο δημοφιλές στους φιλάθλους. Φέτος σχεδιάσαμε να κάνουμε επιπλέον προσπάθεια για την προώθηση παιχνιδιών και να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα για αυτό".