Skip to main content

Μάστακας στο superbasket.gr: «Αυτό είναι το όραμά μου για το μπάσκετ γυναικών»

Ο πρόεδρος του WBC PAS GIANNINA, Γιώργος Μάστακας, μετά την ανακοίνωσή του ότι θα βρεθεί στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου στις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ, μίλησε στο Superbasket.gr για τους στόχους της ομάδας των Ιωαννίνων, το όραμά του για το μπάσκετ γυναικών, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος.

 Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με το γυναικείο μπάσκετ και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος;

Ασχολήθηκα για μια τριετία με το ανδρικό μπάσκετ στην περιοχή σαν μέλος ΔΣ τοπικής ομάδας . Εκεί συνειδητοποίησα και την ύπαρξη του γυναικείου αθλητισμού και το πόσα πολλά κορίτσια ασχολούνται με το μπάσκετ και εντυπωσιάστηκα . Μέχρι εκείνη τη μέρα θεωρούσα κι εγώ όπως και πολλοί ότι το γυναικείο μπάσκετ δεν υπάρχει . Άρχισα να το αναζητώ και συνειδητοποίησα ότι εν γένει στον αθλητισμό  έχουν στραφεί  πολλά κορίτσια με  όρεξη ισάξια των αγοριών  απλά δεν είχαν ανθρώπους σοβαρούς για να τους δείξουν ένα όραμα και ένα πιο επαγγελματικό δρόμο . Ανέκαθεν είχα μεγάλη εκτίμηση στη γυναίκα και θεωρώ ότι οι δυνατότητες είναι υψηλότερες από αυτές που η Ελλάδα τουλάχιστον την έχει τοποθετήσει . Ιδεολογικά θεωρώ ότι η γυναίκα μπορεί να προσφέρει πολλά  στην κοινωνία και προσωπικά θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλο επίτευγμα να έχουμε γυναίκες να διοικούν σημαντικές θέσεις της χώρα . Με βάση αυτή την σκέψη αποφάσισα να ασχοληθώ δυναμικά με το χώρο και βλέπω και στο μπάσκετ τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στο γυναικείο αθλητισμό.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο γυναικείο μπάσκετ;

Το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι ότι το γυναικείο μπάσκετ να γίνει επαγγελματικό ή τουλάχιστον ημιεπαγγελαμτικό . Αυτή τη στιγμή είναι στα χαρτιά ερασιτεχνικό και τυπικά επαγγελματικό και σκοινοβατούμε στα όρια της νομιμότητας . Δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε στις παίχτριες ενώ κάποιοι θεωρούν ότι οι Αμερικανίδες έρχονται στην Ελλάδα δωρεάν ή οι  Ελληνίδες παίζουν δωρεάν . Δηλαδή κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας . Φανταστείτε ένα μεγάλο τραυματισμό στα γήπεδα όλοι μας είμαστε στο έλεος των ανθρώπινων συναισθημάτων και δεν ξέρουμε που μπορεί να καταλήξει . Πολλά σωματεία επίσης εξαρτώνται από τις διοικήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων που διοικούνται κυρίως από παράγοντες του ποδοσφαίρου ή παράγοντες που με το γυναικείο αθλητισμό ασχολούνται σεξιστικά ή φαλοκρατικά  . Είναι απαραίτητη η ανεξαρτητοποίηση των σωματείων με τη δημιουργία ΚΑΕ ή με τη μορφή ΤΑΚ . Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να αλλάξουν άνθρωποι  που ναι μεν προσέφεραν στο γυναικείο αθλητισμό αλλά αυτή τη στιγμή οι θέσεις τους είναι παρωχημένες είτε λόγω ηλικία είτε λόγω κούρασης .  Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν έσοδα στις ομάδες για να ανταποκριθούν στις δύσκολες οικονομικές απαιτήσεις . Άμεσα πρέπει να μπει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός που έχουμε στο μυαλό μας  για να δούμε εάν είναι απαραίτητες οι ξένες παίχτριες αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα και εάν ναι με τι προϋποθέσεις ? Είναι εξωφρενικό ο πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια να είναι γνωστός  πριν την έναρξη απλά λόγω budget. Εάν αυτό γίνει μέσω ανταγωνιστικών και αθλητικών διαδικασιών ( ακαδημίες ίδιο επίπεδο Budgetμε αυξομείωση περίπου στο 30 % ανα ομάδα ) τότε είναι θεμιτό . Εάν γίνεται λόγω χρημάτων όμως τότε δεν είναι καλύτερη ομάδα αλλά καλύτερη επιχείρηση .   Αυτό κάνει το πρωτάθλημα μη ανταγωνιστικό οπότε η έλλειψη χορηγιών είναι δεδομένη . Πρέπει να το δούμε με ένα όραμα πως θέλουμε να είναι το πρωτάθλημα σε 3 χρόνια και πόσο ανταγωνιστικό θέλουμε να είναι εν σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη .

Ένα σχόλιο για τον λόγο που βρεθήκατε στο πλευρό του κ. Βαγγέλη Λιόλιου. 

Ο κος Λιόλιος είναι τεχνοκράτης . Είναι ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος με αστική συμπεριφορά και έχει επιδείξει πολύ μεγάλο έργο τόσο στην επιχειρηματική του δραστηριότητα όσο και στην αθλητική . Νομίζω ότι η επιλογή του είναι μονόδρομος καθότι το παρελθόν ενός ανθρώπου είναι αυτό που σου δείχνει και το μέλλον . Ταυτιζόμαστε πλήρως στις απόψεις μας για το γυναικείο μπάσκετ και έχει ισάξιο όραμα με το δικό μου .

Το όραμά σας για το γυναικείο μπάσκετ.

Το όραμα μου είναι να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα κέντρα ακαδημιών για τις γυναίκες υπό την επίβλεψη και την άμεση παρακολούθηση της Ομοσπονδίας και με συνεργαζόμενες παλιές παίχτριες ή και προπονητές που θα παρακολουθούν κάθε μήνα την εξέλιξη τους  και κάθε χρόνο να υπάρχει διαδικασία που να επιλέγονται οι καλύτερες παίχτριες για τις πρώτες ομάδες και να επιδοτούνται με συμμετοχή σε cumpΤου εξωτερικού . Να ταυτιστούν οι ακαδημίες αυτές και να συνεργαστούν με Πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδος ( εδώ χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ) όσο και του εξωτερικού . Το γυναικείο μπάσκετ να γίνει τουλάχιστον ημιεπαγγλεματικό και η μεγαλύτερη μου χαρά είναι όταν θα υπάρχει μια ανεξάρτητή χορηγία που θα επιβραβεύει το γυναικείο μπάσκετ και μόνο . Όταν θα έρθει ένα κανάλι και θα μας ζητήσει τα δικαιώματα του γυναικείου Ελληνικού πρωταθλήματος .  Τότε θα έχουμε πετύχει γιατί θα έχουμε καταφέρει να δείξουμε στον κόσμο τη δυναμική της γυναίκας στο μπάσκετ . Αυτό για να γίνει θέλει πολύ δουλειά από όλους μας ακόμα και από τις παίχτριες γιατί η «Ρώμη δεν χτίζεται σε μια μέρα» . Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ισχυρές εθνικές στις μικρότερες ηλικίες ώστε από εκεί να βγουν τα νέα κορίτσια που θα γίνουν γυναίκες και θα αποτελέσουν την κύρια δομή και την κύρια εκπροσώπηση του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη  . Πιστεύω ότι με σωστή δουλειά και με διάθεση και σχεδιασμό μπορούμε το γυναικείο Μπάσκετ να το κάνουμε όπως το γυναικείο Τένις όπου οι διαφορές στις ακροαματικότητες ανάμεσα στο Άνδρες και τις γυναίκες δεν είναι τόσο μεγάλες είτε σε Ελληνικό είτε  σε παγκόσμιο επίπεδο . Ευκολά κάποιος θα δει πλέον το τελικό Οσακα – Γουίλιμας ή και με την ίδια διάθεση παρακολουθεί πως πηγαίνει η Σακαρη όπως παρακολουθεί και τον Τσιτσιπα . Αυτό δυστυχώς στο μπάσκετ δεν γίνεται .

Kλέινοντας, ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΣ Γιάννινα;

Οι στόχοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ εξαρτώνται άμεσα από τους στόχους του γυναικείου Μπάσκετ πανελλήνια . Σε ένα μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπου υπάρχει μόνο οικονομική επιβάρυνση στους παράγοντες δεν υπάρχει κανένας στόχος . Ας πούμε ότι εγώ βγαίνω δεύτερος στο πρωτάθλημα και μπορώ να παίξω EUROCUP. Τι θα κερδίσω πέραν από ένα εφήμερο μπράβο από τους κοντινούς μου ανθρώπους  . Θα επιβαρύνω τον οικονομικό μου προϋπολογισμό κατά 100.000 ευρώ και θα βγω στο EUROCUPνα χάσω από το 70 % των παιχνιδιών μην πω και όλα . Χωρίς δομή και οργάνωση του ίδιου του αθλήματος δεν μπορούν να υπάρχουν στόχοι . Εάν από την άλλη το πρωτάθλημα πατήσει σε ισχυρές βάσεις τότε ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και η διάκριση στην Ευρώπη .