Skip to main content

Ο Δημήτρης Ιτούδης στο SuperBasket: «Το μόνο που με ανησυχεί είναι μη χτυπήσει το τηλέφωνο για το επόμενο κρούσμα»

Μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη του προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο SuperBasket! Tι λέει ο Ελληνας κόουτς για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει το μπάσκετ λόγω πανδημίας, για τους στόχους και τις κινήσεις του, για την φιλοσοφία του και τα συστατικά της επιτυχίας, για τους "αιώνιους", αλλά και την Εθνική Ομάδα! 

Ο 50χρονος προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη ενόψει του αγώνα της Ρωσικής ομάδας με  τον Παναθηναικό.

Ο Ιτούδης βρίσκεται στην Ρωσική ομάδα από το 2014 και έχει κατορθώσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπό τις οδηγίες του να βρίσκεται κάθε χρόνο σε Final Four, με αποκορύφωμα την κατάκτηση 2 τίτλων EuroLeague, το 2016 και το 2019.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παρέμεινε κυρίαρχη και σε εγχώριο επίπεδο, κάτι που δείχνουν οι πέντε τίτλοι στην VTB League, όπως και στο Ρωσικό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

-Ποιοι είναι οι στόχοι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για αυτήν την σεζόν στην EuroLeague και στην VTB League;

Καταρχάς, διανύουμε μια πολύ ιδιαίτερη σεζόν, στην οποία αναμφίβολα σημείο αναφοράς είναι ο κορονοιός και οι συνθήκες που διεξάγονται τα παιχνίδια, οι συνθήκες των ταξιδιών κτλ. Πολλές ομάδες έχουν πληγεί αρκετά από τον κορονοιό και μια από αυτές είμαστε και εμείς. Το γεγονός ότι κατεβήκαμε να παίξουμε σε όλα τα παιχνίδια σημαίνει αρκετά, με την έννοια ότι, γιατί έστω και αν είχαμε απώλειες πέντε παικτών και αρκετών, προσπαθήσαμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας, που είναι το παίξουμε μπάσκετ.Το θετικό είναι ότι παίζουμε μπάσκετ, βέβαια δεν αγωνιζόμαστε κάτω από τις συνθήκες που συνηθίσαμε, αλλά είναι σημαντικό το ότι ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί μπάσκετ στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και ελπίζουμε όλοι μας και εγώ προσωπικά, ότι το εμβόλιο θα φέρει μια ισορροπία ξανά και θα γεμίσουν τα γήπεδα.

Dimitris-Itoudis.jpg

Ο πρώτος στόχος μας είναι να είμαστε υγιείς, να έχουμε τους παίκτες μας όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένους. Δυστυχώς το πλάνο μας άλλαξε, όταν προσβλήθηκαν αρκετοί αθλητές από τον κορονοιό όπως πρωτοείπαμε, γιατί η επιστροφή τους στην πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Δεν είναι μόνο ότι προσβλήθηκαν και έμειναν 14 ημέρες εκτός προπόνησης, είναι το πως επιστρέφουν. Δυστυχώς, κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά π.χ. ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα δεν μπορούσε να αναπνεύσει και δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο ή ο Γιάνις Στρέλνιεκς ήταν πολύ αδύναμος στις πρώτες προπονήσεις. Πολύ απλά, οι πέντε που ενσωματώνονται σιγά σιγά στην ομάδα, που προσβλήθηκαν από τον ιό, είναι σε μια φάση, που θα θέλανε να κάνουν ξανά προετοιμασία. Όμως η ομάδα είναι σε μια αγωνιστική ρότα, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει ούτε για εμάς blueprint, δηλαδή μια ανάλογη κατάσταση που ζήσαμε στο παρελθόν για να μπορούμε να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε, για αυτό προσπαθούμε ξεχωριστά με την ημέρα και έτσι πρέπει να κάνουμε τα πλάνα μας. Αυτήν την στιγμή το μόνο που με ανησυχεί είναι το αν χτυπήσει το τηλέφωνο και είναι ο γιατρός στην άλλη μεριά της γραμμής και μου πει πώς κάποιος άλλος προσβλήθηκε από τον ιό.

-Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό;

Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι όπως κάθε άλλο παιχνίδι με την EuroLeague. Όλες οι ομάδες είναι σημαντικές. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες και τον καθένα ξεχωριστά. Με τον Παναθηναϊκό επίσης θα είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, όπως όλα τα υπόλοιπα στην EuroLeague.

-Ο Σάικς αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, ίσως αυτό επηρεάσει τα πλάνα σας για το παιχνίδι;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτά είναι θέματα της εκάστοτε ομάδας και οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν καλύτερα για ποιον λόγο αποχωρούν ή προσθέτουν παίκτες. Εμείς προσεγγίζουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς αξιόλογους παίκτες και αξιόλογο σύνολο, είναι και για αυτούς μια καινούργια αρχή και είναι μια πολύ μαχητική ομάδα.

dimitris-itoudis-cska-moscow-media-day-2019-eb19.jpg

-Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις δύο νέες σπουδαίες μεταγραφές (Σενγκέλια-Μιλουτίνοφ). Με ποιο κριτήριο τους επιλέξατε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας; Αν θεωρείτε ότι έχουν δείξει πόσο βοηθούν την ομάδα έμπρακτα;

Το κριτήριο είναι αυτό που είπατε, είναι δύο πολύ σπουδαίοι παίκτες. Έπειτα, τον Νίκολα (Μιλουτίνοφ) δεν τον έχουμε δει σε πλήρη αγωνιστική κατάσταση, ακριβώς γιατί επηρεάστηκε αρκετά από τον ιό και αυτή την στιγμή είναι σε κατάσταση επανένταξης. Όπως και ο Σενγκέλια, που είχε ένα θέμα τραυματισμού και ο ίδιος είναι επίσης σε μια κατάσταση επανένταξης, αλλά και προσαρμογής των καινούργιων δεδομένων. Όλοι οι συμπαίκτες τους, τους βοηθούν να προσαρμοστούν αγωνιστικά όπως και το τεχνικό team και ευελπιστούμε να έχουν την υγεία τους και να αποδώσουν τα μέγιστα.

123597484_358270065385550_5674414716505848140_n.jpg

-Είστε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την σεζόν 2014-2015 και κάθε χρόνο πηγαίνετε στο Final 4 και έχετε κατακτήσει 2 EuroLeagues. Αυτά τα νούμερα σας καθιστούν την πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης, πως το κατορθώσατε αυτό, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, γιατί δεν είναι εύκολο να φτάνεις σε ένα Final 4. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί πολλές θυσίες, πολλές ώρες δουλειάς από όλους, συγκέντρωση, επιμονή, υπομονή και να παλεύεις συνέχεια με τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, που είναι αναμφίβολα σίγουρα ότι θα βρεθούν μπροστά στον δρόμο σου.

Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω, ότι η περσινή σεζόν διεκόπη λίγο μετά τα μέσα της. Ξεκίνησε αυτή η σεζόν με αρκετά εμπόδια και το πρώτο πράγμα που βγάζει ο καθένας από το πλάνα του, είναι η υγεία των αθλητών και των μελών του στην ομάδα. Όταν υπάρξει μια κανονικότητα, θα μπορούμε να μιλήσουμε και εμείς για κανονικές συνθήκες, για κανονικούς στόχους, να παίξουμε μπάσκετ υψηλής ποιότητας και από εκεί και έπειτα, να προσπαθούμε να προσεγγίζουμε το κάθε ματς διαφορετικά.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μυστικό, δηλαδή που το μαθαίνουμε. Είναι η συγκέντρωση στο στόχο, η αποδοχή της πίεσης, η αποδοχή του ρόλου, κάθε ενός ατομικά, αλλά και μες το συνολο, το πώς θα πρέπει να λειτουργεί, είτε είναι στην προπόνηση, είτε είναι σε μια άλλη έκφανση της ομάδας, σε μια άλλη εκδήλωση και γενικότερα η συνεχούμενη εγρήγορση από τον καθένα, από το μετερίζι του, που του αναλογεί. Έχουμε να κάνουμε ένα σύνολο, που πρέπει να έχει αρμονία, κατάλληλη χημεία και αυτό είναι που προσπαθούμε τώρα ευθύς να φτιάξουμε.

Ο κορονοιός δεν ήταν σύμμαχος, μας έβγαλε εκτός ρυθμού, αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να γίνουμε ομάδα. Είμαστε στην διαδικασία στην δημιουργία ομάδας. Όταν θα γίνουμε ομάδα μπορούμε να συζητήσουμε και για τα υπόλοιπα.

-Πόσο δύσκολο είναι να τιθασεύσετε ένα group 12 επαγγελματιών παικτών σαν προπονητής σε αυτό το επίπεδο;

Προφανώς, είναι δύσκολο, εξάλλου το κάθε επάγγελμα έχει τις δυσκολίες του και δεν είναι τίποτα εύκολο. Αγαθά κόποις κτώνται, όπως λέει το γνωμικό. Οπότε είναι κάτι δεδομένο, όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα υπάρχουν δυσκολίες. Είναι κάτι το οποίο με ιντριγκάρει, όσο το δυνατόν πιο δυσκολότερη η αποστολή, τόσο περισσότερο είναι το μεγαλύτερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας, το μεγαλύτερο επίπεδο συγκέντρωσης, το μεγαλύτερο επίπεδο του να συνειδητοποιήσεις τι κάνεις και που βρίσκεσαι. Εφόσον οι φιλοδοξίες της ΤΣΣΚΑ συνδυάζουν τις δικές μου φιλοδοξίες, με γεμίζει όλο αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι ως άνθρωποι και ως προπονητές, να είμαστε συνεχώς με ένα πολύ υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και ένα πολύ υψηλό επίπεδο κινήτρου. Κάτι το οποίο δεν λείπει από εμένα προσωπικα και από κανένα άλλο και κανέναν από τους συνεργάτες μου, οπότε και ο Αντρέι Βατούτιν, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της ομάδας, αλλά και όλοι μας, ακολουθούμε αυτό το πλάνο.

Αυτό βέβαια για να φτάσει να μετουσιωθεί σε τίτλους, έχει να κάνει με μια τεράστια διαδικασία, η οποία τρέχει μέσα από τον χρόνο. Επίσης, κάτι ουσιαστικό που θα πρέπει να αναφέρουμε, για να συνδυάσω τους εφτά, τίτλους που αναφέρατε, δηλαδή τους πέντε με τον Παναθηναϊκό και τους δύο με την ΤΣΣΚΑ. Ο Παναθηναϊκός στις δεκατρείς σεζόν που ήμασταν μαζί με τον Ζέλικο και όλους τους συνεργάτες και τους παίκτες, με επικεφαλής την οικογένεια Γιαννακόπουλου, άλλαξε τρεις γενιές αθλητών. Εμείς ήδη εδώ στην ΤΣΣΚΑ, στις έξι σεζόν (τώρα μπαίνουμε στην έβδομη), είμαστε στην αλλαγή της γενιάς και οδεύουμε στην τρίτη γενιά αθλητών και ελπίζουμε να φτιάξουμε κάτι καλό και να αφήσουμε κάτι ουσιαστικό.

Όπως είπα, η διαδικασία η περσινή με τον ιό, αλλά και η φετινή, έτσι όπως ξεκίνησε πάλι με τον ιό, στο κύριο πλάνο, δεν βοήθησε και εμάς, αλλά και άλλες ομάδες να έχουμε αυτήν την χημεία που θα θέλαμε να έχουμε. Είμαστε όμως αισιόδοξοι, ότι οι αρχές μας, η συγκέντρωση μας και η ποιότητα των αθλητών ως οντότητες αλλά και ως ομάδα και ως οργανισμός, είναι αυτές οι αρχές που έχουμε όλοι μας και κάτω υπό τις οποίες λειτουργούμε όλοι μας. Οπότε πορευόμαστε με αυτό και με άλλα πολλά στοιχεία και ελπίζουμε το καλύτερο.

IMG_0245.jpg

-Σε πολλές συνεντεύξεις σας χρησιμοποιείτε μια λέξη είναι η πειθαρχία. Πόσο σημαντικό είναι για το σύνολο της ομάδας αυτό;

Η πειθαρχία ως λέξη, ίσως τα προηγούμενα έτη, είχε να κάνει με μια στρατιωτική πειθαρχία, με την επιβολή πειθαρχίας με οποιοδήποτε κόστος κτλ. Εγώ δεν θέλω η πειθαρχία να κοστίσει στις ανθρώπινες σχέσεις και στην χημεία της ομάδας. Η πειθαρχία ξεκινά από την ατομική πειθαρχία και από την ατομική εγρήγορση και την ατομική κατανόηση, που επωμίζεται ένας αθλητής ή ένας προπονητής ή ένα στέλεχος της ομάδας και εκεί προσπαθώ να επιστήσω την προσοχή μου στην αρχή των συνεργασιών μου, με οποιονδήποτε παίκτη, συνάδελφο μου κτλ. Οπότε ξεκινάμε από την ατομική πειθαρχία και μπαίνουμε μετά στην πειθαρχία του συνόλου, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα ομαδικό άθλημα, που ο κάθε ένας από εμάς, είναι σημαντικός για όλο το σύνολο και ιδιαίτερα οι παίκτες, οι οποίοι τρέχουν και μετουσιώνουν τις ιδέες σε πράξεις.

Για μένα, λοιπόν, η πειθαρχία και είτε η συγκέντρωση στον στόχο της ημέρας, στον στόχο του παιχνιδιού, στον στόχο της κατάκτησης, είτε στον στόχο της καθημερινότητας, της ρουτίνας, της πίστης στο πρόγραμμα, της πίστης ότι να έχεις στον εαυτό σου συγκεκριμένη ατομική πειθαρχία, να πειθαρχήσεις τους κανόνες της ομάδας, στους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά και στους κανόνες της διατροφής, στις ώρες ύπνου και όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ατομική πειθαρχία, που ανέφερα πιο πριν.

-Πολλοί παίκτες λένε ότι τους βοηθήσατε να ξεπεράσουν τα όρια τους. Πώς θεωρείται ότι ένας παίκτης μπορεί να ξεπεράσει το ποτενσιαλ που έχει;

Όταν επιλέγουμε αθλητές, προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες είτε από συναδέλφους, είτε από γνωριμίες, είτε από συμπαίκτες, είτε από προπονητές που έκαναν προπόνηση τους παίκτες για να δουν σε πιο επίπεδο είναι ο καθένας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό το οποίο μου αρέσει να επιλέγω, είναι αθλητές που έχουν υψηλό δείκτη βαθμό συγκέντρωσης σε αυτό που θέλουν να κάνουν. Είμαι πολύ περήφανος, οπού στα έξι χρόνια που είμαστε εδώ, όπως πρωτοείπα, οδεύουμε προς τον έβδομο χρόνο, στις δύο αυτές κατακτήσεις της EuroLeague, μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι έχουμε δημιουργήσει καινούργιους πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι αν δεν κάνω λάθος, είναι 21 στο σύνολο, στις δύο αυτές διαφορετικές γενιές.

cb9c495b17bc28a44ffb50c55572ed63_XL.jpg

Για πρώτη φορά κάποιοι στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, δηλαδή ο Νάντο Ντε Κόλο έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ, ο Μίλος Τεόντοσιτς έγινε πρωταθλητής πρώτη φορά στην ΤΣΣΚΑ, όπως και οι Κόρι Χίνγκινς, Γουίλ Κλάιμπερν και πολλά άλλα ονόματα, μεταξύ αθλητών, ο Οθέλο Χάντερ έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ, ο Ντάνι Χάκετ έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης εδώ, ο Σιμεόν Αντόνοφ εδώ, ο Φριντζόν εδώ, όλοι αυτοί είναι μέσα σε αυτούς τους εικοσιένα αθλητές που σας είπα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα, η οποία βάζει τα θεμέλια της, κάτι που δεν είναι μια απλή διαδικασία, γιατί έχουμε να κάνουμε με πολύ υψηλού επιπέδου αντιπάλους, όπως είναι οι ομάδες, τις οποίες ανταγωνιζόμαστε στην EuroLeague, οπού ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχει τις ίδιες βλέψεις με εμάς, να είναι στο Final 4, να διεκδικούν τίτλους,να κερδίζουν τίτλους και το έχουν αποδείξει άλλωστε αυτό αρκετές ομάδες στο παρελθόν. Οπότε ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός. Εμείς με περηφάνεια λέμε ότι αυτά τα έξι χρόνια, με τις δύο γενιές και μπαίνοντας τώρα στην τρίτη γενιά, την οποία προπονούμε, είμαστε σε ένα καλό πρίσμα όλοι , έχοντας αναλογιστεί τις ευθύνες που μας αναλογούν ο κάθε ένας ξεχωριστά, έχουμε κατανοη΄σει σε πιο κλάμπ βρισκόμαστε, τι αντιπροσωπεύει αυτό το κλάμπ και πως θέλουμε να βελτιωνόμαστε όλοι μας, ο κάθε ένας στο μετερίζι του.

Να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές που λένε ότι βελτιώθηκαν εδώ, κάτω από αυτό το πρίσμα, την φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν και εμένα ως προπονητή της ομάδας, αλλά και των συνεργατών μου. Να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία, κάτι το οποίο το κάνουμε και κατ' ιδιίαν. Να τους ευχαριστήσω για την υπομονή που έδειξαν, για την ανοχή, κριτική και την κατανόηση ότι οι αρχές που επιβάλλαμε στο τέλος φέρανε αποτέλεσμα και είναι πολύ σημαντικό, οι αθλητές που επενδύουν πάρα πολύ στην προπόνηση, στην πειθαρχία, στο τέλος να αμείβονται, εκτός από το χρηματικό ποσό, να αμείβονται με την δόξα, με την κατάκτηση τίτλων, που είναι το επιστέγασμα, η ύψιστη αναγνώριση. Τους ευχαριστώ λοιπόν, από τα βάθη της καρδιάς μου.

cska-champions.jpg

-Θα ήθελα να μου πείτε και για την άλλη ελληνική ομάδα, τον Ολυμπιακό, πώς αξιολογείται την φετινή σεζόν;

Και οι δύο Ελληνικές ομάδες κάνουν μια καινούργια αρχή, αποτελούνται από ένα πάντρεμα αθλητών με εμπειρία και νέων αθλητών με υψηλό κίνητρο. Το ότι είναι άκρως ανταγωνιστικές ομάδες, το έχουν ήδη αποδείξει στις πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague με τον τρόπο παιχνιδιού και τα αποτελέσματα τους.

-Σας είχε γίνει μια τιμητική πρόσκληση για να αναλάβετε την Εθνική Ελλάδος. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό

Η πρόταση που μου έγινε από τον κ. Βασιλακόπουλο και το γεγονός που ο κ. Βασιλακόπουλος ταξίδεψε εδώ στην Μόσχα, να συζητήσει μαζί μου και με τον κ. Βατούτιν και εμένα, σε ένα δείπνο που κάναμε για την πιθανή συνεργασία μας, είναι τιμητικό. Το είπα και τότε, το τονίζω και τώρα, η Εθνική είναι ένα ύψιστο αξίωμα, υποχρέωση του καθενός που εργάζεται στο χώρο να μπορεί να προσφέρει.

Δυστυχώς, οι συνθήκες και η διαδικασία αυτή των διαφορετικών καταστάσεων, που βιώνουμε όσον αφορά τα "παράθυρα", την FIBA, με την δική της τοποθέτηση, αδυνατεί στο να δώσει την ευκαιρία σε προπονητές που δουλεύουν στην EuroLeague να είναι και ταυτόχρονα σε Εθνικές ομάδες. Όπως καταλαβαίνετε, εγώ δεν μπορώ να πρέπει να βρίσκομαι σε παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης και ταυτόχρονα να προπονώ την Εθνική ομάδα, αν θα πρέπει να παίξει στα προκριματικών των ευρωπαϊκών, είναι αδύνατον. Οπότε, οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Όπως είπα, είναι υποχρέωση όλων, ελπίζω και εύχομαι στο μέλλον το μπάσκετ να είναι ενωμένο, γιατί εκτός το ότι είμαι ένας επαγγελματίας προπονητής, ο οποίος ζει από το μπάσκετ, είμαι φανατικός οπαδός του μπάσκετ, του αθλήματος και θέλω το άθλημα μας, να είναι τόσο όμορφο, να είναι τόσο ανταγωνιστικό και το θεωρώ ένα από τα καλύτερα αθλήματα στον κόσμο, να εξελίσσεται συνεχώς και να προσελκύει περισσότερους φιλάθλους, περισσότερα παιδιά στο να ασχοληθούν με αυτό. Ίσως να μην γίνουν όλοι υψηλού επιπέδου αθλητές, όπως ούτε και εγώ, αλλά να γίνουν οι αυριανοί υγιείς φίλαθλοι, προπονητές, να διοικήσουν καταστάσεις και να μάθουν ότι ο αθλητισμός ενώνει. Οπότε, εκτός όλων των άλλων, είμαι μεγάλος λάτρης της Εθνικής και είμαι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της.