Skip to main content

Ο Τσέις Φίλερ στο SuperBasket: «Σχολείο ο Προμηθέας, άξιοι θαυμασμού Χαινς και Σπανούλης»

 O αρχηγός της Μπάμπεργκ, Τσέις Φίλερ μίλησε στο superbasket.gr για τους στόχους της Γερμανικής ομάδας για την νέα σεζόν, για την φιλοσοφία της, για τις διαφορές με το Ελληνικό πρωτάθλημα, για τις επιπλέον αρμοδιότητες του ως αρχηγός, για το τι κρατάει από το πέρασμα του από τον Προμηθέα, αλλά και ποιους παίκτες που έχουν περάσει από το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει ξεχωρίσει.

Ο Τσέις Φίλερ είναι γνώριμος μας από τα Ελληνικά γήπεδα, καθώς την περσινή σεζόν αγωνιζόταν με την φανέλα του Προμηθέα, με τον οποίο είχε κατά μέσο όρο στην Basket League, 8.4 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ και στο EuroCup, 8.5 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.

Ο 28χρονος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ βρίσκεται στην Μπάμπεργκ, της οποίας αποτελεί και αρχηγός και όπως αναφέρει και παρακάτω, θα προσπαθήσει να προσφέρει όσο περισσότερο μπορεί στην ομάδα και στόχος του είναι η κατάκτηση τροπαίων.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Τσέις Φίλερ στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη: 

Ποιοι είναι οι στόχοι της Μπάμπεργκ την φετινή σεζόν;
 
 Οι στόχοι πάντα εξελίσσονται, όσο περισσότερο μπορούμε. Νομίζω ότι στο Γερμανικό πρωτάθλημα, η σεζόν θα είναι δύσκολη και θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για κάθε θέση. Το BCL, που είναι  πιο σύντομο, θέλουμε να περάσουμε από την πρώτη φάση και έπειτα θα δούμε, κοιτάζουμε πάντα πιο κοντινά.
 
 
 
Τι δεξιότητες πρέπει να έχει ένα power forward: 
 
Ένα power forward πρέπει να έχει IQ, καλή ικανότητα στο σουτ και βοηθάει πάντα να έχει αθλητικό σώμα.
 
 
Πως είναι η φιλοσοφία της ομάδας και πώς αποκτάται η χημεία;
 
Νομίζω ότι ο στόχος είναι να παίξουμε με περιορισμένους κανόνες και να χρησιμοποιήσουμε τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη ατομικά. Επίσης, θέλουμε να παίξουμε ομαδικό μπάσκετ και  με πολύ ενέργεια. Η φιλοσοφία και η χημεία έρχεται όταν παίζουμε μεταξύ μας και όχι μόνοι μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μην είμαστε εγωιστές, να κάνουμε ένα κόψιμο,, να κάνουμε μια πάσα, που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ένα συμπαίκτη μας.
 
  
Τι δουλέψατε περισσότερα στα παιχνίδια προετοιμασίας;
 
Η χημεία είναι αυτό που δουλεύουμε περισσότερο για να μάθουμε πως παίζει ο καθένας. Ως επί το πλείστον είναι καινούργιοι συμπαίκτες, με κάποια παιδιά να έχουν ξαναπαίξει μαζί. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος, η ομάδα είναι καινούργια. Παίζουμε μαζί, παίζουμε μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα και η χημεία είναι ως επί το πλείστον εκεί που δίνουμε έμφαση.
Image
 
Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;
 
Προσωπικός στόχος είναι πάντα να κατακτώ ένα τρόπαιο και θα προσπαθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε να κατακτήσουμε είτε το πρωτάθλημα είτε το Κύπελλο είτε το BCL. Πρέπει να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν
 
Ποιες είναι οι διαφορές του Γερμανικού πρωταθλήματος από τα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων;
 
Δεν νομίζω ότι διαφέρει η νοοτροπία πάρα πολύ. Θεωρώ ότι στα ευρωπαϊκά ματς υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Στο Γερμανικό πρωτάθλημα, πολλές ομάδες παίζουν με παρόμοιο στυλ, αλλά εμείς θέλουμε να δίνουμε τον τόνο στον αγώνα και να κάνουμε τις ομάδες να παίζουν με το δικό  μας στυλ παιχνιδιού και με αυτό τον τρόπο να μην αλλάζουμε νοοτροπία από διοργάνωση σε διοργάνωση.
  
Έχετε επιπλέον αρμοδιότητες ως αρχηγός της ομάδας;
 
Πρέπει να βοηθάω τα παιδιά που έχουν ερωτήσεις ή να εξηγήσω περαιτέρω πράγματα που είπε ο προπονητής ή για το νέο πρόγραμμα. Θέλουμε να έχουμε υψηλό ηθικό και θα χρησιμοποιήσω την εμπειρία που έχω από τις διαφορετικές χώρες και τις διαφορετικές ομάδες, για να βοηθήσω τα παιδιά να βελτιωθούν και ο καθένας να έχει ηρεμία, ώστε να παίζουμε όσο καλύτερο μπάσκετ μπορούμε μέχρι το τέλος της σεζόν.
 
 
Πως είναι η ζωή στην Γερμανία και γενικά στην Μπάμπεργκ;
 
 Είναι πολύ ωραία πόλη και πολύ οικογενειακή. Οπότε προσαρμοστήκαμε εύκολα με την οικογένεια μου. Είναι μια μπακετούπολη και μπορείς να το νιώσεις εύκολα αυτό . Ελπίζω ότι η πανδημία του κορονοιού, δεν θα περιορίσει την ικανότητα οι φίλαθλοι για πολύ καιρό να μην είναι  στα παιχνίδια και να έχουμε μια μοναδική ατμόσφαιρα.
 
 
Τι κρατάτε από την παρουσία σου στον Προμηθέα;
Έμαθα ακόμη ένα στυλ στο μπάσκετ. Στην Ελλάδα παίζαμε πολύ physical μπάσκετ, που νομίζω ότι θα με βοηθήσει πολύ στην Γερμανία. Θεωρώ, ότι στο Γερμανικό πρωτάθλημα παίζουν επίσης physical. Είχαμε, πολλά παιδιά που έπαιζαν διαφορετικά επίπεδα και ήμασταν πολύ πετυχημένοι, αφού φτάσαμε τόσο στο τελικό του κυπέλλου και στο final 8 του Eurocup και θεωρώ ότι είχαμε μια καλή ευκαιρία για να περάσουμε στο final 4. Οπότε κράτησα αυτές τις εμπειρίες και θα προσπαθήσω να γίνω όσο καλύτερος παίκτης και αρχηγός μπορώ για την Μπάμπεργκ.
 
Πως ζήσατε το πρώτο lockdown και την πανδημία του κορονοιού;
 
Ήταν δύσκολα ναι, αλλά εγώ και η οικογένεια μου ξοδέψαμε πολύ χρόνο μαζί και περάσαμε πολύ καλά πίσω στο σπίτι, που συνήθως δεν κάνουμε, ήταν και η οικογένεια της γυναίκας μου στο σπίτι μου και είδα πολλούς ανθρώπους, που δεν είχα την ευκαιρία να τους δω τόσο συχνά, λόγω των σύντομων σε διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών ανάμεσα στις σεζόν. Περάσαμε πολύ χρόνο με τον γιο μας και ήταν μαζί μου ή με την μητέρα του και τον προσέχαμε πολύ. Η οικογένεια δεν μπορεί να σε δει τόσο συχνά, αλλά βέβαια φυσικά ήμασταν μακριά από το μπάσκετ για πολύ καιρό. Όμως το να ξοδέψω χρόνο με την οικογένεια μου, ήταν κάτι που χρειαζόμουν και το απόλαυσα. 
  
Αν ξεχωρίζετε κάποιον Έλληνα παίκτη ή κάποιον που έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα;
 
Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί παίκτες. 'Ένας παίκτης που πάντα ακολουθώ είναι ο Κάιλ Χάινς, που έπαιζε στον Ολυμπιακό και όπου πηγαίνει νικάει. Μπορεί να μην είναι ο πιο μεγαλόσωμος, ούτε ο πιο γρήγορος, αλλά κάνει την δουλειά του πολύ καλά, έχοντας σπουδαία συμπεριφορά σε κάθε παιχνίδι. Είναι πολύ ωραίο να τον βλέπεις και έπειτα, ο Σπανούλης, που έχει μια πολύ μεγάλη χρονικά καριέρα και για αρκετό καιρό είναι σε θέση να παίζει όπως κάθε φορά, κάτι που πάντα θέλει κάποιος να βλέπει και απλά θαυμάζω αυτά που κάνει για τόσα πολλά χρόνια, σε τόσο πολύ υψηλό επίπεδο.