Skip to main content

Ο Λουκ Σίκμα στο SuperBasket: «Είμαι πλέι μέικερ!»

 Ο άσος της Άλμπα Βερολίνου, Λουκ Σίκμα μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη για τις σκέψεις του πριν το ματς με τον Ολυμπιακό, την άποψη του για τους... winners των "ερυθρολεύκων" Παπανικολάου και Πρίντεζη, τον... μοντέρνο Ρενέσες, το πρωτάθλημα στην περσινή "φούσκα" του Μονάχου, τους στόχους για την νέα σεζόν, αλλά και το πώς ένιωσε για τον πατέρα του κ. Τζακ Σίκμα, όταν μπήκε στο Hall of Fame.

Ο Λουκ Σίκμα βρίσκεται στην Άλμπα Βερολίνου από το 2017 και είναι ένας παίκτης-κλειδί, αφού βοηθά τόσο επιθετικά στο κομμάτι του σουτ, αλλά και της δημιουργίας όπως μας δήλωσε αποκλειστικά, αλλά και αμυντικά, βοηθώντας τους πρωταθλητές Γερμανίας, να νικούν σε κάθε ματς.

Ο 31χρονος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ σε πέντε εμφανίσεις στην φετινή σεζόν έχει κατά μέσο όρο 7.6 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ κιαι φυσικά αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ομάδας.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο Λουκ Σίκμα αποκλειστικά στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

-Θα αντιμετωπίσετε τον Ολυμπιακό την Πέμπτη (12/10). Ποια είναι η άποψη σας για την Ελληνική ομάδα; Σε τι θα εστιάσετε για να τον νικήσετε;
 
Φυσικά, ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ έμπειρη ομάδα, καλά προπονημένη και παίζει εντός έδρας, οπότε θα πρέπει να βρισκόμαστε στο καλύτερό μας επίπεδο και να βελτιώσουμε τα τελευταία δύο παιχνίδια μας. Φυσικά, είχαμε σταματήσει για δύο εβδομάδες για να είμαστε σε καραντίνα, οπότε όλη η δουλειά που κάνουμε γίνεται για να επιστρέψουμε στην φυσική κατάσταση και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουμε απλώς να παίξουμε  έντονα για πάρα πολλά λεπτά και να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.
 
Την Τετάρτη (11/11) ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε ότι η Άλμπα Βερολίνου έχει 2 πόιντ γκαρντς, αλλά και ο Λουκ Σίκμα που είναι τεσσάρι, αγωνίζεται σε αυτήν την θέση και δημιουργεί πολύ. Ποια είναι η άποψη σου πάνω σε αυτό; Σου αρέσει η δημιουργία; 
 
Ναι, όπως σωστά είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας, θεωρώ ότι αυτός είναι ο ρόλος μου και πρέπει να είμαστε ίσοι όλοι στην ομάδα. Έχω ρόλο playmaking. Την θέση "4", νομίζω ότι ίσως κάποιοι την φαντάζονται διαφορετικά, αλλά το ότι παίζω playmaker, είναι κάτι που περιλαμβάνει τον ρόλο μου σε αυτήν την ομάδα, μεταξύ άλλων πραγμάτων, οπότε παίζω σίγουρα ως playmaker, αλλά βέβαια υπάρχουν πολλά παιδιά στην ομάδα, που μπορούν να δημιουργήσουν και με τον τρόπο που κινούν την μπάλα, αποτελούν σημαντικό κομμάτι για εμάς ως ομάδα.
https://twitter.com/DiegoAlv82/status/1317235371126775808
https://twitter.com/the_BasketHead/status/1304477774934147073
 
Τι χαρακτηριστικά θεωρείς ότι πρέπει να έχει ένα power forward που αγωνίζεται στην EuroLeague? Ποια είναι η άποψη σου για τους Παπανικολάου και Πρίντεζη?
 
Είναι δύο σπουδαίοι παίκτες, έχουν καταφέρει πολλά στις καριέρες τους, η EuroLeague είναι το κατάλληλο πρωτάθλημα  για αυτούς, είναι winners, έχουν κερδίσει παιχνίδια και πάντα ενεργοποιούν το επίπεδο δεξιοτήτων τους και τη γνώση του επιπέδου του παιχνιδιού. Τους εκτιμώ τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Ιδιαίτερα ο Παπανικολάου με τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, τα σουτ και τα κλεψίματα του. Έχουν πολύ καλό μέγεθος για την θέση τους και θεωρώ ότι έχουν το απόλυτο πακέτο. Οπότε είναι πραγματικά δύσκολο το  matchup, όπως και με όλες τις ομάδες της  EuroLeague, οπότε ξέρουμε τι έχουμε και ανυπομονούμε για το πώς θα είμαστε.
 
ALBA Berlin vs. Olympiacos Piraeus - Game
 
Ο κόουτς Άιτο Ρενέσες είναι ένας θρύλος του Ευρωπαικού μπάσκετ, αλλά παίζει μοντέρνο μπάσκετ, έχει μοντέρνες ιδέες για το μπάσκετ. Ποια είναι η άποψη σου για αυτό;
 
Ο κόουτς Ρενέσες προφανώς, αν και βρίσκεται στην προπονητική για πολλά χρόνια και είναι πετυχημένος για πάρα πολύ καιρό, έχω την δυνατότητα να είμαι μαζί του  για πολύ καιρό με τα συστήματα του, ποτέ δεν ήθελε να μην προσπαθήσει να κάνει κάτι. Πάντα κοιτάζει για το επόμενο βήμα στο μοντέρνο μπάσκετ. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, πάντα  θέλει να είναι μπροστά. όπως το στυλ του μπάσκετ πηγαίνει. Οπότε πάντα υπάρχει ενδιαφέρον, κάθε μέρα μας διδάσκει και κάτι καινούργιο και παίρνουμε κάτι από αυτόν κάθε μέρα. Είμαι χαρούμενος που τον έχω προπονητή και είμαστε μαζί στην ομάδα κοντά στα τρία επιτυχημένα χρόνια.
 
Η Άλμπα Βερολίνου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι πολύ κοντά στο να πάρει μακροπρόθεσμη άδεια για την EuroLeague. Ποια ειναι η άποψη σου για αυτό; 
 
Νομίζω ότι είναι πραγματικά συναρπαστικό, θεωρώ ότι η EuroLeague εκτιμά αυτά που κάνουμε ως ομάδα. Φυσικά δεν γνωρίζω τόσα πολλά για τα γραφειοκρατικά, αλλά ξέρω με πόσο μεγάλη επαγγελματικότητα δουλεύει ο σύλλογος. Είμαι εδώ και πολλά χρόνια σε μια σοβαρή ομάδα μέσα σε μια μεγαλούπολη, οπού έχει αναπτυχθεί σε ελκυστικό Ευρωπαϊκό σύλλογο. Σπουδαίοι  eaders όπως οι  Marco Boldi και Dr. Axel Schweizer και εξαιρετικοί άνθρωποι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι της διοίκησης. Οπότε, φυσικά είναι κάτι υπέροχο και κάτι που φυσικά ανυπομονούμε να δούμε.
 
 
 Ποιοι είναι οι στόχοι της Άλμπα Βερολίνου φέτος στην EuroLeague; Τι εμπειρίες πήρατε από την περσινή χρονιά;
  
Όπως κάθε μέλος της ομάδας πέρσι, η EuroLeague ήταν μια νέα εμπειρία. Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ μεγάλο σε κάθε παιχνίδι. Κάθε βράδυ αντιμετωπίζεις τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, στις πιο δύσκολες έδρες και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα για να αγωνιστείς. Για εμάς, ήταν μια εμπειρία να μάθουμε, αλλά ως ομάδα καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν , αποδείξαμε ότι ξέρουμε πως θέλουμε να παίξουμε, ότι είμαστε μια  καλή ομάδα μπάσκετ και πως παίζουμε σκληρά κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από το σκορ.
 
Θέλουμε να "χτίσουμε" πάνω σε αυτό φέτος και ελπίζουμε να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια. Βέβαια περισσότερο από άλλο μας ενδιαφέρει να κάνουμε " building¨ως ομάδας καθ' όλη την σεζόν. Αν είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό, τότε θα διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν.
 
Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας και για την χημεία που έχετε
 
Η φιλοσοφία μας είναι να παίξουμε μπάσκετ με μοντέρνο στυλ, επιθυμούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό της επίθεσης και να μοιραζόμαστε την μπάλα. Θεωρώ ότι είναι καλό πράγμα για την ομάδα μας να έχει διαφορετικά "όπλα" με τα οποία να μπορεί να σκοράρει. Οπότε, αν είμαι σε καλή βραδιά, μπορώ να έχω πολλούς πόντους, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ομάδα που ανταγωνιζόμαστε.
 
Αμυντικά, θέλουμε οι αντίπαλοι να μην νιώθουν άνετα, να προσπαθήσουμε να περάσουμε τις γραμμές, να προσπαθήσουμε να κλέψουμε την μπάλα, κάτι που θα μας βοηθήσει να κόψουμε τις επιθέσεις των αντιπάλων. Περισσότερο από όλα, φροντίζουμε να τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι και να παίζουμε όσο καλύτερα γίνεται 40 λεπτά ανεξαρτήτως σκορ. Αυτό είναι που προσπαθούμε να έχουμε κάθε βράδυ.
 
 
 Ξεκινήσατε την φετινή σεζόν στο Γερμανικό πρωτάθλημα με νίκη. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την φετινή σεζόν; 
 
 Ξεκινήσαμε πολύ ωραία την σεζόν, επιπλέον αν σκεφτούμε ότι μείναμε κάποιες μέρες στην καραντίνα. Αυτός είναι ο θεσμός, που θέλετε να "χτίσετε" την ομάδα και να προσπαθήσετε να πηγαίνετε καλύτερα και καλύτερα. Ώστε να είμαστε στα playoffs στην καλύτερη κατάσταση
 
Θα είναι δύσκολο, ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι αγωνιζόμαστε πέρα από την EuroLeague και στο Κύπελλο Γερμανίας. Οπότε όταν είναι οι αγώνες του Κυπέλλου Γερμανίας, έχουμε τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Αλλά είμαστε μαχητές και θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Προσωπικά κάνω σε κάθε ματς μεγάλη προσπάθεια και επιθυμώ να βρισκόμαστε στην κορυφή της βαθμολογίας στο τέλος της σεζόν.
 
 Κατακτήσατε το Γερμανικό πρωτάθλημα τον Ιούνιο στην "φούσκα" του Μονάχου. Τι αναμνήσεις έχεις από αυτήν την διοργάνωση; 
 
Ήταν μια μοναδική εμπειρία η "φούσκα", που μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε και να επιστρέψουμε μετά την διακοπή των αγώνων. Τελείωσε η εποχή μια ομάδας μετά από δύο-τρία χρόνια, που κερδίσαμε μαζί δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.
Το να κερδίσουμε το πρωτάθλημα ήταν μια μοναδική εμπειρία, δεν χάσαμε κανένα παιχνίδι, παίξαμε εξαιρετικά, το να σηκώσουμε το τρόπαιο ήταν κάτι φανταστικό και απλά ήμουν πολύ χαρούμενος που επιστρέψαμε ως πρωταθλητές. Αυτό είναι κάτι για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ομάδα, για τους εξαιρετικούς οπαδούς μας που δυστυχώς δεν ήταν εκεί, αλλά ήταν στο πλευρό μας και τους νιώθαμε. Τους αφιερώνω τον τίτλο, ο κόσμος αυτός είναι τεράστια τιμή για εμάς.
 
   
 
 Σε τι διαφέρουν τα ματς της EuroLeague από εκείνα του Γερμανικού πρωταθλήματος; 
 
Φυσικά, η Euroleague είναι η κορυφαία λίγκα, γιατί έχει τους καλύτερους παίκτες, τις καλύτερες ομάδες, την καλύτερη ατμόσφαιρα στα γήπεδα και είναι πολύ ανταγωνιστική και φυσικά θέλουμε να κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι, αυτά βέβαια συμβαίνουν και στο Γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο πώς στην EuroLeague παίζουν οι καλύτεροι παίκτες. Δεν θέλω να ξεχωρίσω τις ομάδες , αλλά θεωρώ και στις δύο λίγκες τις ομάδες ίδιο ανταγωνιστικές, που θέλουν να νικάνε.
 
 
 
 
Πολλές ομάδες στην EuroLeague έχουν θετικά κρούσματα κορονοιού και πολλές χώρες βρίσκονται σε  lockdown, όπως και η Ελλάδα. Πως διαχειρίζεστε αυτήν την κατάσταση;
 
Είναι δύσκολη κατάσταση, μπαίνουμε ξανά σε μια νέα πραγματικότητα, στον "κόσμο" του κορονοιού. Πρέπει να κάνουμε απλά το καλύτερο που μπορούμε και είναι σημαντικό, που μπορούμε να προπονούμαστε και που δουλεύουμε, αλλά η ζωή έξω από το μπάσκετ, πιθανόν είναι λίγο διαφορετική. Βέβαια, δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, αφού όλοι στον κόσμο βιώνουν το ίδιο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε ασφαλείς και να συνεχίζουμε να κάνουμε καλά την δουλειά μας.
 
 Εδώ στην Ελλάδα, πολλοί παραμένουν fans των Seattle Supersonics ακόμη και αν η ομάδα πια δεν είναι η ίδια, είναι πια στην Οκλαχόμα το franchise. Ο πατέρας σου, ο κ.Τζακ Σίκμα κέρδισε το μοναδικό πρωτάθλημα στο Σιάτλ το 1979 και ήταν εφτά φορές NBA All Star. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από αυτό; Θεωρείς ότι σου δίνει κίνητρο;
 
Γεννήθηκα το 1989, οπότε πρόλαβα μόλις δύο χρόνια τον πατέρα μου να παίζει μπάσκετ. Φυσικά, αφού ήμουν δύο χρονών δεν θυμάμαι τίποτα από τότε. Αλλά το να μεγαλώνω στο Σιάτλ, το να τον βλέπω προπονητή στους Σόνικς, τους φιλάθλους να έρχονται να τον αγκαλιάσουν και θεωρώ ότι έχω μόνο καλές αναμνήσεις από τότε. Το πρωτάθλημα που κατέκτησε στο Σιάτλ είναι κάτι πολύ μεγάλο, που είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου για όλα όσα έχει κάνει στην καριέρα του στο Σιάτλ, αλλά και για το γεγονός ότι μπήκε στο  hall of fame πέρσι. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία, είμαι χαρούμενος για αυτόν και είχα την δυνατότητα να τον δω να μπαίνει στο  hall of fame. 
      https://www.youtube.com/watch?v=LyOXUUNxW5g