Skip to main content

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς στο SuperBasket: «Στον ΠΑΟ το καλύτερο μου μπάσκετ, στην ΑΕΚ αναγεννήθηκα»

Ο άσος της Τσεντεβίτα Ολίμπια, Ρόκο Λένι Ούκιτς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη, τόσο για τους στόχους της ομάδας του στην Αδριατική λίγκα και στο EuroCup, για την φιλοσοφία που έχει, για το πέρασμα του από τον Παναθηναικό και την ΑΕΚ, για τις οχτώ σεζόν στην EuroLeague, για την παρουσία του στο NBA, για ποιον λόγο πρέπει να... προσεύχεται για την μνήμη τουΤζέιμι Νέισμιθ, για την Εθνική Κροατίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά άλλα.

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είναι ένας από τους αξιόλογους και επιτυχημένους Ευρωπαίους παίκτες, οπού την καριέρα του, τις παραστάσεις του και το παλμαρέ του θα ζήλευαν όλοι Ο 35χρονος Κροάτης γκαρντ, που τον Δεκέμβριο θα γίνει 36χρονών, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες και πολύτιμο γρανάζι της Τσεντέβιτα Ολίμπια τόσο στους αγώνες για την Αδριατική λίγκα όσο και για το EuroCup.

Ο Ούκιτς θυμίζουμε ότι σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Κροατίας, δύο πρωταθλήματα Τουρκίας, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, δύο Κύπελλα Ελλάδος, ένα τίτλο MVP στο Κύπελλο Ελλάδος, τρία κύπελλα Κροατίας, δύο Κύπελλα Ισπανίας και δύο Κύπελλα Τουρκίας.

Σε τέσσερις φετινές εμφανίσεις στην Αδριατική λίγκα μετράει  κατά μέσο όρο 7 πόντους, 2.8 ασίστ, 1.8 ριμπάουντ, με την Σλοβένικη ομάδα να μετράει τρεις νίκες και μία ήττα, ενώ στην Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Προμηθέα στις 16/12.

Όλα όσα δήλωσε ο Ρόκο Λένι Ούκιτς στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

-Ποιοι είναι οι στόχοι της Cedevita Olimpija για την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα και στο EuroCup;

Όσον αφορά στο πρωτάθλημα, η Αδριατική λίγκα είναι πολύ δύσκολη και πέντε-έξι ομάδες παραδοσιακά μάχονται για την κορυφή. Είμαστε σε αυτές της ομάδες και ελπίζω να βρεθούμε στην κορυφή. Ακόμα είναι πολύ δύσκολο να πουμε περισσότερα. Στόχος μας είναι να νικάμε κάθε παιχνίδι που είναι διαθέσιμο.

Στο EuroCup, θέλουμε να είμαστε στη κορυφή, να περάσουμε αρχικά από τον πρώτο γύρο και μετά θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα.

Image

-Θεωρείς ότι είναι υψηλό το επίπεδο δυσκολίας της Αδριατικής λίγκας; Ποιες είναι οι διαφορές με το Ελληνικό πρωτάθλημα;

Το Ελληνικό πρωτάθλημα και η Αδριατική λίγκα είναι δύο παρόμοιες λίγκες όσον αφορά την φιλοσοφία, τις τακτικές και την στρατηγική των προπονητών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Για παράδειγμα, στην Γαλλία ή την Ισπανία, έχουμε διαφορετικά πράγματα που είναι σημαντικά για τα πρωταθλήματα τους.

-Πως είναι η κατάσταση στις πρώτες μέρες της προετοιμασίας; Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας και αν θεωρείτε πως υπάρχει χημεία;

Για την αγωνιστική κατάσταση είναι δύσκολο να πούμε, επειδή η φετινή προετοιμασία είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν είναι δύο μήνες, ενώ αν συμπεριλάβουμε και αυτά που έγιναν την προηγούμενη σεζόν με τις διακοπές, πολύ πιθανόν να μην έκανε ένας αθλητής εντατική προπόνηση για έξι ή επτά μήνες. 

Για την χημεία, θεωρώ ότι ο κόουτς της ομάδας μας έκανε εξαιρετικό  scouting και εχει μια σπουδαία εικόνα, για το ποιους θέλει  στην ομάδα και σίγουρα επιθυμεί ότι τα παιδιά που θα δουλέψουν εδώ θα είναι πρώτα καλοί άνθρωποι και σωστοί επαγγελματίες και μετά από αυτό, καλοί στο μπάσκετ. Μέχρι τώρα, περνάμε πολύ ωραία και είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι έως το τέλος του χρόνου.

Image

-Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τα χρόνια που αγωνίστηκες στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ποια είναι η άποψη σου για το Ελληνικό πρωτάθλημα; Έχεις ξεχωρίσει κάποιον Έλληνα παίκτη είτε ιστορικά είτε εν ενεργεία;

 Πιθανόν οι δύο σεζόν μου στον Παναθηναϊκό, να ήταν οι καλύτερες της ζωής μου. Ιδιαίτερα η πρώτη, που ήμουν υγιής. Και πάλι ζητώ συγνώμη, που δεν καταφέρουμε να φτάσουμε στο Final 4 της EuroLeague. Δύο φορές χάσαμε στο πέμπτο παιχνίδι των playoffs, αλλά βέβαια κατακτήσαμε δύο ντάμπλ. Έπαιζα πολύ ωραίο μπάσκετ, ιδιαίτερα την πρώτη χρονιά και για αυτό έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τότε, όπως και με την ΑΕΚ, στην οποία "αναβίωσα" την καριέρα μου. Στα δύο χρόνια μετά τον Παναθηναϊκό, είχα πολλά προβλήματα από τους τραυματισμούς στον αχίλλειο τένοντα και για αυτό δεν έτυχα της ανάλογης προσοχής. 

Η σεζόν στην ΑΕΚ, "με ξαναέφερε στην ζωή" και έπαιξα πολύ καλά. Επίσης, ήταν η πρώτη χρονιά που η ΑΕΚ νίκησε τον  Παναθηναϊκό, μετά από πολλά χρόνια. Οπότε γενικά, έχουμε μόνο σπουδαίες αναμνήσεις από την Αθήνα.

Σε ομάδα της Γαλλίας ο Ρόκο Λένι Ούκιτς! | Lamia Sports

Ξεχωρίζω ολόκληρη την βασική πεντάδα που είχαμε τότε στον  Παναθηναϊκό. Τον Διαμαντίδη, εμένα, τον Ματσιούλις, τον Γκιστ και τον Λάσμε. Ήμασταν μια αναγνωρίσιμη πεντάδα και όλοι ήξεραν το στυλ του μπάσκετ που παίζαμε. Ο Διαμαντίδης είναι θρύλος της  Euroleague και ήταν πολύ καλός συμπαίκτης για εμένα, με βοήθησε πάρα πολύ και έμαθα πάρα πολλά για το μπάσκετ σε εκείνη την περίοδο. Αυτή η περίοδος με βοήθησε να είμαι σε θέση να παίζω μπάσκετ στα 36 μου χρόνια, γιατί δεν ήμουν πάντα αυτού του είδους παίκτης. Αν θέλεις να παίξεις σε μεγάλη ηλικία, πρέπει να μάθεις πράγματα για το μπάσκετ και αυτά τα δύο χρόνια στον  Παναθηναϊκό με βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό.

-Έχεις κατακτήσει 2 Ελληνικά πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδας. Τι κρατάς από εκείνη την περίοδο;

Όπως πρωτοείπα, έχω υπέροχες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια με τον Παναθηναϊκό, ιδιαίτερα όταν νικήσαμε τον Ολυμπιακό στο Ελληνικό πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο και κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο της  EuroLeague τότε. Αυτές οι νίκες άρεσαν πολύ στους φιλάθλους μας, που εκτίμησαν αυτούς του τίτλους και μερικές φορές επανέρχονται αυτές οι μνήμες στο μυαλό μου. Πρέπει να πω, επίσης, ότι τον πρώτο χρόνο ήμουν MVP του Ελληνικού Κυπέλλου και ο καλύτερος σκόρερ στην σειρά των τελικών, κάποια πράγματα για τα οποία είμαι πολύ περήφανος.

Προσγειώνονται” οι τελευταίοι | ebasket.gr

-Έχεις αγωνιστείς σε πολλά παιχνίδια στην EuroLeague. Τι κρατάς από εκείνα τα ματς;

Έπαιξα οκτώ χρόνια στην EuroLeague. Θεωρώ ότι έκανα αρκετά πράγματα, αλλά όπως πρωτοείπα, δεν έτυχα της ανάλογης προσοχής, όταν ήμουν 31 χρονών, κάτι που έχει νόημα, γιατί είχα σοβαρούς τραυματισμούς με τον αχίλλειο τένοντα και έχασα την ταχύτητα μου. Όλοι με έβλεπαν ως ένα παίκτη, που είχε βασικά χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την αθλητικότητα του.

Αργότερα, έπαιξα στο  EuroCup, ένα χρόνο στο BCL, οπού και οι δύο διοργανώσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Η EuroLeague είναι η καλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό και είναι δύσκολο να είσαι σε μια λίγκα με 18 ομάδες, αλλά έχει τα θετικά του, όπως και τα αρνητικά του.

-Οι τελευταίοι μήνες της πανδημίας του κορονοιού ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πως περάσατε την εμπειρία του lockdown και της πανδημίας;

Όταν έχεις οικογένεια και υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των μελών της μπορείς να μείνεις σπίτι όσο καιρό χρειάζεται. Επίσης, δούλευα την φυσική κατάσταση μου, και ελπίζω αυτό να με βοηθήσει στα παιχνίδια, όσο παίζουμε.

Image

-Έχετε παίξει πολλά παιχνίδια στο NBA με τους Ράπτορς και τους Μπακς. Πως ήταν η εμπειρία του NBA; Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την Ευρώπη;

Είναι το pick, που ο κάθε παίκτης μπορεί να φτάσει. Το NBA είναι η κορυφή. Κάποιες φορές δεν μου αρέσει που κάποια νέα παιδιά σε συνεντεύξεις με ρωτάνε "προτιμάς να βλέπεις το ευρωπαϊκό μπάσκετ ή το NBA;", γιατί δεν βλέπουν το μπάσκετ από σωστή οπτική γωνία. Φυσικά και στο NBA, υπάρχουν όχι και τόσο καλα παιχνίδια, είναι φυσιολογικά, αλλά γενικά εκεί θα δεις τις καλύτερες ομάδες, τα καλύτερα ταλέντα και το καλύτερο μπάσκετ. Για αυτό το λόγο, είμαι πολύ χαρούμενος, που έπαιξα εκεί για δύο σεζόν. 

Raptors about to add Amir Johnson; Bucks land Roko Ukic

-Ποια είναι η άποψη σας για την "Βαλκανική παρέα" στο NBA. Ο Ντόντσιτς, που ξεκίνησε από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις τελευταία. Θεωρείτε ότι παίκτες από την Αδριατική λίγκα θα είναι σε θέση να κυριαρχήσουν στο NBA στο μέλλον;

Κατ εμέ, είναι φοβερό που όλοι αυτοί οι παίκτες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι στην βασική πεντάδα των ομάδων, μπορούν να ανταγωνιστούν εύκολα τους Αμερικανούς αλλά και για το πόσο εξελίσσονται. Για μένα ο Ντόντσιτς, είναι ο πιο ταλαντούχους παίκτης στον κόσμο, ίσως μετά τον Λεμπρόν Τζέιμς και μπορεί να πετύχει τα πάντα (ο ουρανός είναι το όριο του), οπότε δεν είναι έξυπνο να πω περισσότερα για τους ανθρώπους, που δεν ξέρω πολλά για αυτούς.

-Τι σας έκανε να ξεκινήσετε να παίζετε μπάσκετ; Τι σημαίνει το μπάσκετ για εσάς; Είχατε κάποιο μπασκετικό πρότυπο όταν ήσασταν παιδί;

Είμαι από μια πόλη, που όταν ήμουν μικρό παιδί, το μπάσκετ ήταν κάτι πολύ μεγάλο. Φυσικά είμαι από το Σπλιτ και η Γιουγκοπλάστικα ήταν τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, όταν ήμουν μικρό παιδί. Ήταν μια μεγάλη ομάδα για την πόλη και εξαιτίας αυτής πολύς κόσμος άρχισε να παίζει μπάσκετ.

Αμέσως, αγάπησα το άθλημα, όπως και κάθε παιδί, που είναι καλό σε αυτό που κάνει. Ήμουν καλός στο μπάσκετ και συνέχισα να ασχολούμαι με αυτό. Κάθε φορά, πριν πάω για ύπνο, πρέπει να προσεύχομαι και για τον... Τζέιμι Νέισμιθ, που εφηύρε αυτό το παιχνίδι, που μου δημιούργησε την προσωπικότητα και σίγουρα χωρίς αυτό, η ζωή μου δεν θα ήταν στο ίδιο επίπεδο.

Image

-O Ντράζεν Πέτροβιτς αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες από την Κροατία; Έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεστε;

Έφερε μια δική του προσέγγιση στο παιχνίδι. Όταν ήμουν εννιά χρονών , πέθανε και επειδή δεν υπήρχαν τόσα πολλά βίντεο όπως τώρα συμβαίνει στο YouTube, δεν το πρόλαβα τόσο πολύ όπως βλέπουμε τους παίκτες τώρα. Επίσης, μου αρέσει που έχει επηρεάσει τόσα πολλά παιδιά και εκείνη την εποχή ο κάθε ένας είχε το δικό του στυλ και προσπαθούσε να βελτιώσει το παιχνίδι του. Τώρα, όλοι θέλουν να δουν πως παίζει ένα παίκτης και προσπαθούν να το αντιγράψουν. Ως παίκτης δεν με επηρέασε πολύ, αλλά ως άνθρωπος και προσωπικότητα  σίγουρα με επηρέασε πάρα πολύ.

-Είστε ο αρχηγός της Εθνικής Κροατίας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Ο στόχος είναι να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο, αλλά δεν το έχουμε καταφέρει για 25 χρόνια. Δεν είναι τόσο εύκολο βέβαια, γιατί ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και έχουμε μια καλή ομάδα, αλλά ποτέ δεν είχαμε μια ομάδα που θα ήταν για top3 πριν από το τουρνουά. Αυτό είναι το "κρυφό" μυστικό για όσους αγωνιζόμαστε, αλλά δεν είναι εύκολο να το κατορθώσουμε.

Roko - Leni UKIC (CRO)'s profile - FIBA Basketball World Cup 2014 -  FIBA.basketball

-Τερματίσατε στην πέμπτη θέση στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Τι κρατάτε από εκείνη την διοργάνωση; Σχεδιάζετε να συμμετάσχετε και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Αυτό είναι ο κύριος λόγος που παίζω ακόμα στην Εθνική ομάδα. Είναι ένας μεγάλος στόχος, που προσπαθώ να πετύχω, θα το δούμε αν είναι πιθανό να γίνει ή όχι. Έχω ήδη αγωνιστεί σε δύο Ολυμπιακούς αγώνες και αν παίξω σε ακόμη μια Ολυμπιάδα, θα είναι για μένα σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.