Skip to main content

Ο Μασιμιλιάνο Μενέτι στο SuperBasket: «Θέλουμε να πάμε Final8, εκτιμώ ιδιαίτερα Τσαλδάρη και Πρίφτη»

 Ο προπονητής της Τρεβίζο, κόουτς Μασιμιλιάνο Μενέτι μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τους στόχους της Ιταλικής ομάδας, για το πόσο επηρεάζει ο κορονοιός το πρωτάθλημα και τις ομάδες, για το τι πρέπει να διαθέτει ένας παίκτης στην Lega Basket, αλλά και την... ιδιαίτερη εκτίμηση που έχει για τους Δημήτρη Τσαλδάρη και Δημήτρη Πρίφτη.

 O 47χρονος Ιταλός κόουτς της Τρεβίζο, Μασιμιλιάνο Μενέτι είναι ένας από τους πιο ικανούς και έμπειρους προπονητές στην Lega Basket, με πολλές διακρίσεις. Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει το EuroChallenge και το Ιταλικό Σούπερ Καπ, ενώ βρίσκεται στην ομάδα της  βορειοανατολικής Ιταλίας από το 2018. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Βένετο βρίσκεται στην 10η θέση, έχοντας τρεις νίκες και ισάριθμες ήττες, αλλά παίζοντας εξαιρετικό και πολύ όμορφο μπάσκετ.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Μασιμιλιάνο Μενέτι στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη: 

Ποιοι είναι οι στόχοι της Τρεβίζο για το πρωτάθλημα και το κύπελλο φέτος;

Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουμε στόχους σε μια τόσο περίπλοκη κατάσταση. Θα μου άρεσε να παίξουμε πολύ καλά και να μείνουμε μακριά από την ζώνη του υποβιβασμού. Το να φτάσουμε το Final8 θα ήταν ένας εκπληκτικός στόχος για έναν τόσο νέο σύλλογο.

Τι κρατάτε από τα πρώτα παιχνίδια στο Ιταλικό πρωτάθλημα;

Όπως κάθε χρόνο, το επίπεδο των ομάδων είναι πολύ ανταγωνιστικό, ενώ γίνονται και οι εκπλήξεις όπως η Μπρίντιζι. Βέβαια, πολλές ομάδες που επενδύουν πολλά, τώρα βρίσκονται σε δύσκολη θέση όπως η Φορτιτούντο Μπολόνια για παράδειγμα. Αυτή την στιγμή, μόνο η Αρμάνι Μιλάνο είναι ο κυρίαρχος του πρωταθλήματος.

menetti_esultanza.jpg

Πως αξιολογείτε τις ομάδες του Ιταλικού πρωταθλήματος στην φετινή σεζόν;

Αυτήν την στιγμή, είναι πολύ δύσκολη να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την αξία των ρόστερ, αφού πολλές ομάδες έχουν σταματήσει λόγω του ιού.

 Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας αλλά και για την χημεία που υπάρχει στο σύνολο

Η οικονομική κατάσταση μας έδωσε την δυνατότητα να αλλάξουμε το ρόστερ σε μεγάλο βαθμό και να βασιστούμε σε νέους ηλικιακά παίκτες ή σε κάποιος παίκτες που πρέπει να επιβεβαιώσουν το επίπεδο τους στην Ευρώπη. Είναι ένα διαφορετικό και μακροχρόνια πρόγραμμα, αλλά η ομάδα δείχνει πλήρως συγκεντρωμένη για να βελτιωθεί.

_OE_3630_1.jpg

 Πόσο δύσκολη είναι η νέα σεζόν με τον κορονοιό και μπορείτε να μας περιγράψετε πως η λίγκα αλλά και οι ομάδες διαχειρίζονται την κατάσταση;

Δημιουργεί δυσκολίες σε κάθε επίπεδο και σε όλα τα πρωταθλήματα. Η διαχείριση προσωπικού (staff management) των ομάδων πρέπει πάντα είναι προετοιμασμένη για τις νέες καταστάσεις, να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στα παιχνίδια ή τις χειρότερες στιγμές που η υγεία είναι η μοναδική προτεραιότητα, αλλά παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες, το πρωτάθλημα προχωράει και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Ποιο θεωρείτε θα είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της Τρεβίζο την φετινή σεζόν;

Είναι μια ομάδα, που της αρέσει να τρέχει, να παίζει πολύ καλά αμυντικά σε uprythmo καταστάσεις. Το υψηλό ποσοστό κατοχών της μπάλας ωθεί την ομάδα να βελτιωθεί αμυντικά, οπού τώρα αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

palazzo300_1.jpeg

Σε τι διαφέρει θεωρείτε από άποψη νοοτροπίας το Ιταλικό πρωτάθλημα από τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;

Σε αυτό μετράει σίγουρα η ισορροπία του ανταγωνισμού και αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος, επειδή το επίπεδο πίεσης και η η τακτική προετοιμασία είναι πάντα πολύ υψηλή.

Τι χαρακτηριστικά και δεξιότητες πρέπει να διαθέτει ένας παίκτης για να ξεχωρίσει στο Ιταλικό πρωτάθλημα;

Σίγουρα η ικανότητα να διαχειρίζεται την πίεση σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πάντα η ήττα σε ένα ματς στην Ιταλία είναι πρόβλημα. Πάντα η ομάδα και οι προπονητές προσπαθούν να κάνουν τους παίκτες τους να αποδώσουν την μέγιστη απόδοση και συγκέντρωση, με το ταλέντο μόνο του να μην αρκεί.

menetti.jpg

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το ανανεωμένο Ιταλικό Σούπερ Καπ; Πιστεύετε βοήθησε στην προετοιμασία σας με το νέο format;

Ήταν μια πολύ καλή ιδέα, γιατί παρότι κάποιοι προπονητές ανησυχούσαν και έκαναν παράπονα τότε, αλλά το δεύτερο κύμα του ιού δεν είχε φτάσει στην Ιταλία, με αποτέλεσμα αυτά τα παιχνίδια να βοηθήσουν πλήρως τις ομάδες στην προετοιμασία και να είναι η τελευταία ευκαιρία για τους φιλάθλους να δουν ζωντανά τα παιχνίδια στα γήπεδα.

Ποια είναι η άποψη σας για το Ελληνικό πρωτάθλημα; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον παίκτη ή προπονητή από την Ελλάδα;

Πιθανόν το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι εκείνο που μοιάζει περισσότερο με την Ιταλική λίγκα. Κοούτσαρα πολύ καλούς παίκτες όπως ο Δημήτρης Τσαλδάρης, αλλά και το να αντιμετωπίσω Ελληνικές ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Έχω μια ιδιαίτερη εκτίμηση για τον κόουτς Δημήτρη Πρίφτη, τον οποίο αντιμετώπισα στο Καζάν και που κατ εμέ είναι ένας εξαιρετικός προπονητής.