Skip to main content

Ο Μάρκους Έρικσον στο SuperBasket: «Θα σπάσω το ρεκόρ τρίποντων, αν έχω την δυνατότητα»

Ο άσος της Άλμπα Βερολίνου, Μάρκους Έρικσον μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό την Πέμπτη (18/3), για τον κόουτς Άιτο Ρενέσες, για τα ρεκόρ που έσπασε στο ματς με την Χίμκι, για την wildcard που έλαβε η Γερμανική ομάδα από την EuroLeague για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και... τις όμορφες αναμνήσεις από την Ελλάδα.

 Ο 27χρονος Σουηδός γκαρντ/σμολ φόργουορντ αγωνίζεται στην Άλμπα Βερολίνου από το 2019 και αποτελεί βασικό γρανάζι της Γερμανικής ομάδας τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το στοιχείο του Έρικσον είναι αδιαμφισβήτητα το τρίποντο, κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά αφού φέτος έχει ποσοστό 42.7%  στην EuroLeague, ενώ στην νίκη των Βερολινέζων επί της Χίμκι με 100-81, ισοφάρισε το ρεκόρ των Λάρκιν και Γκάουντλοκ στην EuroLeague με τα δέκα τρίποντα. Σε εκείνο το ματς, βέβαια έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων, ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης αλλά και έγινε ο παίκτης που έβαλε τους περισσότερους πόντους ως Άλμπα Βερολίνου.

Ο Έρικσον φέτος σε 17 παιχνίδια της EuroLeague έχει κατά μέσο όρο 12.4 πόντους και 1.9 ριμπάουντ σε 24.2 λεπτά

Όλα όσα δήλωσε ο Μάρκους Έρικσον στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε τον Ολυμπιακό την Πέμπτη (18/3). Ποια είναι η άποψη σας για την Ελληνική ομάδα; Πώς σχεδιάζετε να νικήσετε τους ερυθρόλευκους;
 
Γνωρίζουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ δύσκολη ομάδα. Νιώθω ότι τους αρέσει να ελέγχουν πολύ τα παιχνίδια, με την έννοια ότι έχουν και καλούς παίκτες  για να το κάνουν. Οπότε, έχουν πολλή υπομονή στην επίθεση και παίζουν πολλά pick and rolls. Είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι και εμείς, πρέπει απλά να παίξουμε το παιχνίδι μας ανεξαρτήτως αντιπάλου. 
 
marcus-eriksson-alba-berlin-eb20_2.jpg
 
Πως αξιολογείς την σεζόν μέχρι τώρα και ποιο χαρακτηριστικό θέλεις να δώσεις περισσότερο στην Άλμπα Βερολίνου στα επόμενα ματς;
 
Είναι μια διαφορετική σεζόν με την κατάσταση με τον κορονοιό και ότι παίζουμε χωρίς φιλάθλους. Στην πραγματικότητα, είχαμε πάρα πολλές εβδομάδες με τρία παιχνίδια, οπότε νιώθω ότι αυτή η χρονιά είναι πιο δύσκολη από τα τελευταία χρόνια στην EuroLeague. Αυτό βέβαια βγάζει νόημα, αφού και στο Γερμανικό πρωτάθλημα και στην EuroLeague δεν είναι μόνο ωραία παιχνίδια. Έχει να κάνει με την κατάσταση που έχουμε φέτος, αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά με λίγα σκαμπανευάσματα φέτος, το οποίο είναι φυσιολογικό όταν παίζεις τόσα πολλά παιχνίδια. Θεωρώ ότι η μακρά σεζόν γινόταν πιο καλή, όταν βρήκαμε ένα τρόπο για το πώς θέλουμε να παίξουμε. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να χτίσουμε πάνω σε αυτό στα τελευταία ματς της EuroLeague και επίσης στο τέλος του BBL.
 
161614684_479880750032434_226630052567476920_n_1.jpg
 
Έχεις παίξεις πολλά χρόνια στην Ισπανία και στην Άλμπα Βερολίνου, προπονητής είναι ένας θρύλος του Ισπανικού μπάσκετ και του Ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα, ο κ. Άιτο Ρενέσες. Θα ήθελα να μας πεις τις απόψεις σου για τον κόουτς. 
 
Τον θεωρώ ότι είναι ένας θρυλικός προπονητής. Είναι ένας από τους λόγους που ήρθα στην Άλμπα Βερολίνου, για το ότι θα ήμουν σε θέση να παίζω για αυτόν . Είναι ένας αληθινός δάσκαλος του μπάσκετ. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι καινούργιο, οπότε είμαι πολύ χαρούμενους που παίζω για τον Άιτο.
 
3b988eaf-alba-berlin-aito-garcia-reneses_1.jpg
 
Πάμε λίγο στο ματς με την Χίμκι, σκόραρες 36 πόντους και έκανες ρεκόρ καριέρας αλλά και ρεκόρ για την Άλμπα Βερολίνου. Θα ήθελα να μας πεις τι κρατάς από εκείνο το παιχνίδι;
 
Ναι, νομίζω ότι ήταν ένα πραγματικά πολύ καλό παιχνίδι για μένα. Είναι κάποια ματς πρέπει απλά να βρεις ρυθμό και νιώθεις ότι θα ευστοχήσεις σε κάθε σουτ. Αυτό (το ματς με την Χίμκι) ήταν ένα από αυτά τα παιχνίδια και επίσης σε συνδυασμό πώς ήμουν σε θέση να κάνω πολλά σουτ. Οπότε, αυτός ο συνδυασμός δεν συμβαίνει πάντα. Αυτό ήταν το κλειδί για να μπορώ να σκοράρω σε αυτόν τον αγώνα. Οι συμπαίκτες μου, με βρήκαν σε καλές θέσεις, είχα κάποια καλά σκριν και ξέροντας ότι η ομάδα θέλει από εμένα να σουτάρω , οπότε ήταν απλά ένα καλό παιχνίδι.
 
 
Μένουμε, στο ματς με την Χίμκι γιατί ισοφάρισε το ρεκόρ στην EuroLeague με τα δέκα τρίποντα. Θα ήθελα να μιλήσεις για αυτό και αν θεωρείς ότι στο μέλλον θα το σπάσεις.
 
Φυσικά και ήμουν πολύ χαρούμενος όταν το είδα. Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Είμαι σουτέρ, οπότε νομίζω είναι ένα καλό επίτευγμα. Αλλά όπως σου είπα, είναι ένα από εκείνα τα παιχνίδια, στα οποία υπάρχει ο συνδυασμός του να πάρεις πολλά σουτ σε καλή θέση και να έχεις ένα καλό ποσοστό. Δεν συμβαίνει πάντα, οπότε για αυτό δεν θα σου πω αν είναι πιθανό να το σπάσω, αλλά αν έχω την δυνατότητα να προσπαθήσω να το πετύχω, τότε θα το κάνω.
 
  
Ας παραμείνουμε λίγο στα τρίποντα. Θα ήθελα λίγο να μας μιλήσεις λίγο περισσότερο για την τεχνική σου και για ένα video που είχε γίνει viral, στο οποίο σκόραρες 254 τρίποντα σε 259 προσπάθειες, δηλαδή 98% ευστοχία, ένα απίστευτο ποσοστό.
 
Έχει να κάνει κυρίως με την προπόνηση. Πάντα βρίσκομαι στο γήπεδο, σουτάρω πάρα πολύ και αυτό συνέβη όταν είχα επιστρέψει, κατά την διάρκεια μιας προπόνησης μου με τον προσωπικό μου προπονητή κ. Κάρλος Φράντε. Μου είχε πει να σουτάρω από μια θέση μέχρι να το χάσω και μετά να προχωρούσα στην επόμενη. Αυτό έγινε, βρήκα ρυθμό και ξεκίνησα να βάζω μερικά σουτ. 
 
 
Στο Focus On της EuroLeague είχες αναφέρει ότι "Αγαπώ την ομαδική δουλειά". Θα ήθελα να μας το σχολιάσεις αυτό και να μας μιλήσει για την φιλοσοφία της ομάδας.
 
Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα. Αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα όταν ως ομάδα κάνετε μια καλή επίθεση ή μια καλή άμυνα συλλογικά. Πιστεύω, ότι η ομαδικη δουλειά συμβαίνει όταν η ομάδα βγάζει πολύ ενέργεια και για αυτό μου αρέσει πάρα πολύ. 
 
161313966_497245721266611_7646320672753396764_n.jpg
 
Την προηγούμενη εβδομάδα η Άλμπα Βερολίνου πήρε wildcard από την EuroLeague για τα επόμενα δύο χρόνια. Θα ήθελα να μας πεις τις απόψεις σου πάνω σε αυτό και ποια ήταν η αντίδραση στην ομάδα;
 
Αλήθεια, είμαστε πολύ χαρούμενοι. Σχετικά με αυτό, γινόταν συζητήσεις όλη την χρονιά και τώρα είναι επίσημο. Νομίζω ότι είναι κάτι πολύ μεγάλο για το μπάσκετ στο Βερολίνο και αυτό είναι πολύ καλό και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.
 
Ποια είναι η άποψη σου για την χώρα μας, την Ελλάδα;
 
Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα. Όταν ήμουν πιο μικρός, είχα πάει διακοπές στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ, έχει πολύ όμορφα νησιά. Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε διακοπές και να μετακινούμαστε στα μικρά νησιά. Φυσικά, το Ελληνικό φαγητό είναι επίσης πολύ ωραίο. Έχω θετικά πράγματα να πω για την Ελλάδα. 
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=JXQdM7tU6B0
 
 https://www.youtube.com/watch?v=9qYysZbuPT0
 
https://www.youtube.com/watch?v=rLxqrt6o7aA
 
https://www.youtube.com/watch?v=8c-1F6BJ470