Skip to main content

Μπλιθικιώτη: «Mε τις συνεδρίες του NBA Academy Women’s Virtual Program άλλαξα αρκετά πράγματα στην καθημερινότητα μου»

Η 16χρονη Ελληνίδα γκαρντ, Έρη Μπλιθικιώτη μίλησε στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη για την παρουσία της στο NBA Academy Women’s Virtual Program, αλλά και για το τι έμαθε από αυτό το πρόγραμμα, καθώς και σε ποιά κομμάτια την βοήθησε στην καθημερινότητα της τόσο σχετικά με το μπάσκετ όσο και σε προσωπικά και κοινωνικά θέματα. 

Η Έρη Μπλιθικιώτη μίλησε σχετικά με την εμπειρία της από την συμμετοχή της στο NBA Academy Women's Program που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το οποίο είχε ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κορυφαίων διεθνών prospects και του NCAA και του WNBA. Το πρόγραμμα πρόσφερε στις αθλήτριες βέλτιστες πρακτικές για να εξελιχτούν σε υψηλού επιπέδου φοιτήτριες-αθλήτριες, εφαρμόζοντας μια 360 ° προσέγγιση για την ανάπτυξή τους.

 Πενήντα κορίτσια από όλο τον κόσμο ηλικίας 14-17, που μέσα σε αυτές ήταν και η Ελληνίδα Έρη Μπλιθικιώτη συμμετείχαν για οχτώ εβδομάδες στο πρόγραμμα NBA Academy Women’s Virtual Program, στο οποίο είχαν την δυνατότητα μέσω των συνεδριών να διευρύνουν τους ορίζοντες τους σε θέματα όπως η διατροφή, η σωματική και  ψυχική υγεία, το personal branding αλλά και η  σωστή διαχείριση των social media, αλλά είχαν και την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές από πρώην παίκτριες του WNBA όπως η χρυσή Ολυμπιονίκης του 1996 με τις ΗΠΑ, Τζένιφερ Άτζι καθώς και από εξειδικευμένα στον τομέα τους μέλη από το NBA Academy. 

 Σχετικά με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα NBA Academy Women's Virtual Program, η Έρη Μπλιθικιώτη μας δήλωσε αρχικά ότι: "Είμαι πολύ τυχερή που επιλέχθηκα να πάρω μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Γενικά, έμαθα πολλά πράγματα που θα μπορώ να τα χρησιμοποιήσω εντός και εκτός γηπέδου για να ανεβάσω το μπασκετικό μου επίπεδο υψηλότερα. Έμαθα κυρίως πράγματα για το πώς να βάζω στόχους, για την διατροφή και για την ψυχολογία, τα οποία είναι κάτι που οι περισσότεροι τα παραμελούν, αλλά είναι πολύ σημαντικά για ένα παίκτη, ώστε να γίνει καλύτερος και γενικά σε όλη την πορεία του ως παίκτης".

Κατά την άποψη σου πόσο χρήσιμες ήταν αυτές οι συνεδρίες και κατά πόσο βελτίωσαν την καθημερινότητα σου;

"Ήταν αρκετά χρήσιμες γιατί άλλαξα αρκετά πράγματα στην καθημερινότητα μου π.χ. την διατροφή μου, πώς να βάζω στόχους σε κάθε προπόνηση και όχι γενικά μόνο μακροπρόθεσμους στόχους, να βάζω κάθε μέρα για κάτι καινούργιο, ώστε να μπορώ να το πετύχω και να ξέρω πόσο βελτιώνομαι καθημερινά. Οπότε άλλαξα γενικά την ρουτίνα μου μέσα από αυτό". 

Για το πώς γινόντουσαν οι συνεδρίες;

"Οι συνεδρίες γινόντουσαν μέσω zoom και εκεί πέρα γινόταν σαν ένα μάθημα, που μας εξηγούσαν κάποια πράγματα μια φορά την εβδομάδα και γενικά τις υπόλοιπες μέρες, με διάφορα προγράμματα, είχαμε επαφές με τα άλλα κορίτσια και μπορούσαμε να συνεργαστούμε, ώστε να μιλήσουμε για τους στόχους μας, να μιλήσουμε για το πώς είναι τα πράγματα στις χώρες μας και να καταλάβουμε γενικά ότι μέσα σε αυτό, είμαστε όλες το ίδιο και όλες έχουμε κοινά πράγματα. Ήταν μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή".

Σε κάθε μία από αυτές τις οχτώ εβδομάδες, πρώην παίκτριες του WNBA αλλά και επαγγελματίες του NBA Academy, επικεντρώνονταν σε ένα διαφορετικό θέμα, για το οποίο έδιναν πλήρη ενημέρωση, καθοδήγηση, χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, αλλά και να μιλήσουν για θέματα, που θα ανοιξουν τους ορίζοντες της κάθε κοπέλας τόσο στο κομμάτι του μπάσκετ, όσο και σε κοινωνικά θέματα.

Greece_-_Eri_Blithikioti_1123456789.png

Ας δούμε ένα προς ένα ποια θέματα ακολουθήθηκαν στην κάθε εβδομάδα

Η πρώτη εβδομάδα είχε να κάνει με την εισαγωγή και το καλωσόρισμα των παικτριών στο πρόγραμμα, αλλά και την εξοικείωση τους με τα προγράμματα που θα ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες, με την Έρη Μπλιθικιώτη να δηλώνει ότι: "Στην πρώτη εβδομάδα γνωριστήκαμε με τα μέλη του προγράμματος, για το ποιός άνθρωπος μπορεί να μας βοηθήσει σε κάθε τι που χρειαζόμαστε και γενικά να μας εξηγήσουν ότι πώς πάει το πρόγραμμα, πότε θα ανεβάζουμε κάποια βιντεάκια με προπονήσεις και πότε θα μιλάμε μαζί, οπότε είχε να κάνει περισσότερο με την οργάνωση".

Στην δεύτερη εβδομάδα έγινε η παρουσίαση του NCAA, ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει μία παίκτρια για να βρεθεί εκεί, αλλά και πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια και οι ομάδες τους, με την Ελληνίδα παίκρια να μας αναφέρει ότι: "Για μένα, η δεύτερη εβδομάδα ήταν αρκετά χρήσιμη, αφού ένας από τους στόχους μου είναι να σπουδάσω στην Αμερική και να παίξω μπάσκετ μόλις τελειώσω το σχολείο. Οπότε με βοήθησε στο τι πρέπει να κάνω, όσο καιρό είμαι ακόμη εδώ, ώστε να καταφέρω να πάω στην Αμερική".

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος είχε να κάνει με τους στόχους και την σημασία τους, πώς πρέπει να οριοθετούνται αλλά και πώς να ξεχωρίζονται σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

Για το πώς θεωρεί ότι την έκαναν αυτές οι συνεδρίες να αναθεωρήσει κάποια πράγματα και να είναι πιο αποτελεσματική στην καθημερινότητα της, η Έρη Μπλιθικιώτη τόνισε ότι: "Ναι, νιώθω ότι είμαι πιο αποτελεσματική, γιατί πλέον μπορώ να βάζω στόχους για την επόμενη προπόνηση, δηλαδή κάθε μέρα βάζω κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, να βάλω λίγο παραπάνω σουτ, να βάλω λίγο πιο γρήγορα καλάθι σε κάποια συγκεκριμένη άσκηση, οπότε πιστεύω ότι καταλαβαίνω πόσο βελτιώνομαι κάθε μέρα, που παλαιότερα μπορεί να έκανα κάποια αυτοκριτική μετά από π.χ. δύο εβδομάδες, ενώ αυτό μπορώ να το κάνω τώρα κάθε μέρα".

Την τέταρτη εβδομάδα οι παίκτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περαιτέρω την έννοια του Personal Branding, που πολύ απλά είναι η διαδικασία και οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί κάποιος για να χτίσει και να αναβαθμίσει ένα brand, αλλά και το να δίνει προσοχή στο τι ανεβάζει στα social media και χρήσιμα εργαλεία για να παρουσιάζει με σωστό τρόπο τον εαυτό του σε αυτά, με την Ελληνίδα γκαρντ να μας υπογραμμίζει ότι: "Θεωρώ πολύ χρήσιμο ένας αθλητής να ξέρει πώς να προβάλλει τον εαυτό του προς τα έξω. Γιατί είμαστε μια μικρή χώρα και εμείς, οπότε είναι δύσκολο κάποιος στις ΗΠΑ να μας δει κτλ, οπότε είναι πολύ χρήσιμο να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιον θα μιλήσουμε και πού απευθυνόμαστε και πώς να το κάνουμε αυτό με καλοπροαίρετο τρόπο".

Σχετικά με τα social media: "Προφανώς, να προσέχουμε αρχικά τι ανεβαζουμε στα social media, γιατί δεν χρειάζεται όλη μας η ζωή να προβάλλεται εκεί πέρα. Είναι κάποια στοιχεία που μπορούμε να βγάζουμε προς τα έξω σαν αθλητές και σαν άνθρωποι. Οπότε γενικά, άμα θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το άθλημα, πρέπει να προβάλουμε το μπάσκετ, τις προσπάθειες μας και όχι κάτι που δεν χρειάζεται ή κάτι προσωπικό που θα το βρούμε μπροστά μας".

Στην πέμπτη εβδομάδα το επίκεντρο των συνεδριών είχε να κάνει με την διατροφή και το πώς οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν επιπλέον ενέργεια με σωστές διατροφικές συνήθειες. Η Έρη Μπληθικιώτη σε σχετική ερώτηση για το πόσο την επηρέασαν αυτές οι συνεδρίες, για το πόσο άλλαξε το διατροφικό πρόγραμμα της και αν θεωρεί ότι βελτιώθηκε, μας υπογράμμισε ότι: "Γενικά, έχω ένα πρόβλημα με την διατροφή μου, γιατί θέλω να πάρω κιλά και δυσκολεύομαι σε αυτό το κομμάτι, οπότε μέσα από αυτήν την εβδομάδα κατάλαβα ότι πρέπει τα πράγματα να τα βλέπω λίγο πιο απλά και όχι ότι αν πρέπει να πάρω κιλά, ας τα πάρω γρήγορα γιατί βιάζομαι. Κατάλαβα, ότι είναι μια διαδικασία, που παίρνει χρόνο, δηλαδή το να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που δεν ήταν σωστές ή να τις κάνουμε ακόμη πιο σωστές και μέσα από αυτό η διατροφή είναι κάτι που θα βοηθήσει και την απόδοση στο μπάσκετ, αλλά και σε όλα τα κομμάτια της ζωής. Οπότε σιγά σιγά, προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο που τρώω και τον τρόπο που ενυδατώνω τον εαυτό μου, ώστε να καταφέρω να έχω, όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση μέσα στο γήπεδο".

Σχετικά με τις συνεδρίες για το κομμάτι της ψυχικής υγείας, μας ανέφερε ότι: "Γενικά η κεντρική ιδέα είναι πως πρέπει να κάνουμε πιο πολύ focus στο ότι είναι ένα άθλημα που αγαπάμε και το κάνουμε γιατί μας αρέσει, δεν είναι ότι κάποιος μας το επιβάλλει ή ακόμη κάποιος δεύτερος ή τρίτος, να προσπαθήσει να μας το πάρει μακριά, είναι πόσο το θέλει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε άτομα να μιλήσουμε για αυτό που μας ενοχλεί, κάποιον συμπαίκτη μας, κάποιον προπονητή, κάποιον που εμπιστευόμαστε πολύ. Οπότε, στις δύσκολες καταστάσεις είναι καλό να έχουμε κάποιον να του πούμε τα προβλήματα μας".

Το πρόγραμμα έκλεισε σχετικά με τις συνεδρίες για την Γυναικεία Δυναμική (Women Empowerment), δηλαδή για το πώς μια παίκτρια πρέπει να έχει τον έλεγχο στην ζωή της και πώς το άθλημα της αυξάνει την δυναμική, αλλά και για την ηγετικότητα (leadership) σε μια ομάδα, ενώ με ανάλυση SWOT (Δυνατά σημεία-Strengths, Αδύνατα σημεία-Weaknesses, Ευκαιρίες-Opportunities και Απειλές-Threats) παρατήρησαν τις δυνατότητες τους αλλά και το πώς μπορούν να βελτιωθούν.

Σχετικά με αυτό το κομμάτι η Έρη Μπλιθικιώτη μας επεσήμανε ότι: "Το μπάσκετ είναι ένας χώρος που προφανώς μια ομάδα χρειάζεται κάποιους ηγέτες, ώστε να μπορεί να φέρνει κάποια αποτελέσματα και γενικότερα να τα πηγαίνει καλά. Οπότε, το σημαντικότερο σε αυτό είναι να μην φοβάται κάποιος να πει την άποψη του. Ένα ηγέτης να μην φοβάται να πει την άποψή του, να μεταφέρει τους στόχους του και στην υπόλοιπη ομάδα και γενικότερα ο στόχος είναι να υπάρχει ένα πιο ωραίο κλίμα σε όλη την ομάδα".