Η Σου Μπερντ στο SuperBasket: «Η τελετή έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήταν μια μοναδική στιγμή»
H θρυλική γκαρντ της Εθνικής των ΗΠΑ, Σου Μπερντ απάντησε αποκλειστικά σε ερώτηση του superbasket.gr και του Άρη Κατσίδη μέσω Media Availability σχετικά με το ποια είναι τα συναισθήματα της μετά την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων, έχει κατακτήσει τέσσερα μέχρι τώρα, αλλά και ποιές είναι οι αναμνήσεις της από το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ είναι η Σου Μπερντ, η οποία στα 40 της χρόνια θα εκπροσωπήσει την Εθνική ΗΠΑ στο μπάσκετ για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας ήδη τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Η Εθνική ΗΠΑ Γυναικών μπάσκετ ανακοίνωσε την Δευτέρα (21/6) την δωδεκαμελή αποστολή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οπού πέρα από την Σου Μπερντ, βρίσκεται και η 39χρονη γκαρντ των Φοίνιξ Μέρκιουρι, επίσης θρύλος του μπάσκετ, Ντιάνα Ταουράσι. Το superbasket.gr και ο Άρης Κατσίδης βρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου, με την Σου Μπερντ να απαντάει μια ερώτηση σχετικά με το ποια είναι τα συναισθήματα της μετά την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων αλλά και ποιές είναι οι αναμνήσεις της από το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Η Εθνική ΗΠΑ Γυναικών στο μπάσκετ θα είναι και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού υπενθυμίζουμε όυι δεν έχουν χάσει από την ήττα του στα ημιτελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στην Βαρκελώνη από την Κοινοπολιτεία με 79-73. Από τότε, η Εθνική ΗΠΑ Γυναικών έχει κατακτήσει και τις οχτώ φορές το χρυσό μετάλλιο και έχει ένα ρεκόρ 49-0.
Η Σου Μπερντ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι ερωτεύτηκε το μπάσκετ μετά από ένα αγώνα των Νικς που παρακολούθησε στο γήπεδο σε ηλικία έξι ετών, ενώ η μεγαλύτερη αδερφή της, Τζένιφερ, ήταν το πρότυπο της για να ξεκινήσει κάποια αθλήματα όπως το μπάσκετ. Έγινε το No1 στο draft του 2002 από τις Σιάτλ Στορμ και θεωρείται μια από τις καλύτερε παίκτριες στην ιστορία του WNBA, έχοντας κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα (2004, 2010, 2018, 2020) και ήταν έντεκα φορές σε All Star Game. Βέβαια, έχει κατακτήσει τα πάντα γύρω από μπάσκετ, αφού πήρε το πρωτάθλημα της πολιτείας της Νέας Υόκρης ως μαθήτρια στο Christ the King Regional High School στο Queens, δύο πρωταθλήματα NCAA (2000, 2002) με το Κονέκτικατ, πέντε πρωταθλήματα Ρωσίας (2007, 2008, 2012, 2013, 2014), πέντε τίτλους EuroLeague Women (2007, 2008, 2009, 2010, 2013), δύο Ευρωπαικά σούπερ καπ (2009, 2010) και με την Εθνική ΗΠΑ, τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (2004, 2008, 2012, 2016), αλλά και τέσσερα χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια πρωταθλήματα (2002, 2010, 2014, 2018). Επίσης, κατέχει θέση front office στην ομάδα NBA των Ντένβερ Νάγκετς.
Η Σου Μπερντ έχει κατακτήσει πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε ισάριθμές συμμετοχές, με πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι το 2004 στην Αθήνα. Οι Μπερντ μαζί με την Ταουράσι θα συμμετέχουν και φέτος στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ μπάσκετ στο Τόκιο για πέμπτη φορά στον θεσμό και θα γίνουν μόλις οι έκτες μπασκετμπολίστριες που έχουν τόσες εμφανίσεις, μια επίδοση που έχουν η Αμερικανίδα Τερέσα Έντουαρντς (1984-2000), ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Ναβάρο (2000-2016), η Βραζιλιάνα Αντριάνα Μόιζες Πίντο (2000-16), ο Βραζιλιάνος Όσκαρ Σμιντ (1980-96), ο Αυστραλός Άντριου Γκέιζ (1984-2000) και ο Τεόφιλο Κρουζ (1960-1976) από το Πουέρτο Ρίκο.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, οι αγώνες μπάσκετ θυμίζουμε ότι έγιναν στο κλειστό γήπεδο του Ελληνικού και στο ΟΑΚΑ. Η Εθνική ΗΠΑ των γυναικών έχοντας ως προπονήτρια την Ντον Στάνλει, η οποία ήταν και σημαιοφόρος των ΗΠΑ στην τελετή έναρξης, ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, κάτι που τελικά το πέτυχε.
Happy Birthday to basketball legend Sue Bird, a four-time Olympic champion 🏀🇺🇲! @TeamUSA @FIBA @S10Bird pic.twitter.com/vw9fQLqOHm
— The Olympic Games (@Olympics) October 16, 2020
Η Εθνική ΗΠΑ Γυναικών στο μπάσκετ έκανε το 5 στα 5 στην φάση των ομίλων και νίκησε την Εθνική Ελλάδας στα προημιτελικά με 102-72. Οι ΗΠΑ επικράτησαν της Ρωσίας με 66-62 και της Αυστραλίας με 74-63 στον ημιτελικό και τον τελικό αντίστοιχα και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Όλα όσα δήλωσε η θρυλική γκαρντ της Εθνικής των ΗΠΑ, Σου Μπερντ στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:
Μπορείς λίγο να μας πεις ποια είναι τα συναισθήματα που έχεις μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Έχεις κατακτήσει ήδη τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Επίσης, θέλω να μας πεις ποιες αναμνήσεις ξεχωρίζεις από το πρώτο χρυσό μετάλλιο σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004;
Νομίζω ότι όταν κερδίζεις για μένα προσωπικά είναι μεγάλη ικανοποίηση και νομίζω αυτή θα ήταν η λέξη που θα επέλεγα, αδιαμβισβήτητα επίτευγμα. Η ιστορία μου, που είναι τώρα ξεχωριστή με καλό τρόπο, είναι ότι δεν "μεγάλωσα" στο WNBA. Λοιπόν, ξέρετε, πολλές από τις άλλες παίκτριες στην ομάδα είχαν "μεγαλώσει" στο WNBA και κοίταζαν προς τα πάνω για να έχουν φιλοδοξίες και για εκεί που ήθελαν να βρεθούν. Για εμένα, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν η ολοκλήρωση, δεν υπήρχε τίποτα άλλο για να πετύχεις ή να φτάσεις και οπότε με αυτό τον καιρό, ήμουν σε θέση να βρίσκομαι στο βάθρο και να έχω βάλει το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό μου. Ήταν σαν μια καθαρή ικανοποίηση, γνωρίζοντας ότι είχα αυτό το στόχο από μικρό παιδί, το είχα βάλει στο ραντάρ μου από τα μέσα του high school, όταν πήγα να παρακολουθήσω την ομάδα και όταν ήταν στο tour τους το 1995 και είδα την Τζένι Άζι και έμοιαζε σαν εμένα και αυτή είδα να ήταν η στιγμή μου, οπότε για μένα είναι ένα είδος ικανοποίησης. Δεν ξέρω, είναι πραγματικά ένας στόχος μιας ζωής, που πέτυχα όταν βρέθηκα στο βάθρο".
Για τις αναμνήσεις από το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 δήλωσε ότι: "Οι αναμνήσεις μου από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η τελετή έναρξης επειδή η Ντον Στάνλει (τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Αμερικανίδα αθλήτρια μπάσκετ) επιλέχθηκε για σημαιοφόρος, οπότε όλοι έπρεπε να ήμαστε στο μπροστινό μέρος, ως η Αμερικανική αποστολή περπατούσαμε στο στάδιο και ήταν η πρώτη μου φορά (σε Ολυμπιακούς Αγώνες). Ήμασταν μπροστά και ακούγαμε το πλήθος να τρελαίνεται. Ήταν αρκετά απίστευτο, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρεις πραγματικά ποτέ πώς θα είναι και αυτή ήταν μια μοναδική στιγμή. Μια άλλη αγαπημένη μου στιγμή από τους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν: Ακούστε, ήξερα ότι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ήταν σημαντικό, αλλά αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω απλά το πόσο σημαντικό είναι με ένα πραγματικά περίεργο τρόπο. Βρισκόμαστε στην πτήση για να επιστρέψουμε πίσω, στην πραγματικότητα πετούσαμε μαζί συνήθως με κάποιου είδους αεροπλάνων charter για να πάμε πίσω στις ΗΠΑ και μετά μόλις προσγειωθήκαμε, όλοι πήραμε ξεχωριστούς δρόμους και ήμουν στην πτήση για το Σιάτλ και μια αεροσυνοδός με αναγνώρισε και με ρώτησε, αν είχα το χρυσό μετάλλιο μαζί μου και απάντησα ότι: "Ναι, φυσικά το έχω". Οπότε, με ρώτησε αν ο πιλότος θα μπορούσε να το δει και πριν το καταλάβω, αυτό το χρυσό μετάλλιο που ήταν κυριολεκτικά "φρέσκο" από την Αθήνα, μιας μέρας που λέμε, πήγαινε από πάνω και από κάτω στους διαδρόμους αυτού του αεροπλάνου. Ο κόσμος ήθελε απλά να το δει, ήθελαν να το ακουμπήσουν και ήταν πραγματικά απίστευτη εκείνη η στιγμή, για εμένα ήταν ο στόχος μου ως αθλήτρια, επειδή σήμαινε πολλά περισσότερα από τα άλλα στα αθλήματα. Αλλά ήταν εκείνη η στιγμή, οπού κατάλαβα ότι τόσο επιρροή έχει στους Αμερικανούς και στους ανθρώπους παγκοσμίως και αυτό έχει σημαντική σημασία από πίσω και το ότι εκπροσωπείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οπότε και οι δύο αυτές αναμνήσεις είναι αυτές που θυμάμαι περισσότερο από την Αθήνα.
Δείτε στο σχετικό βίντεο την ερώτηση του superbasket.gr και του Άρη Κατσίδη από το 10:46 λεπτό: