Skip to main content

Γκρουντά: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για τον κόουτς Δικαιουλάκο, ελπίζω η καριέρα μου να εμπνεύσει την νέα γενιά».

 Η άσσος της Φαμίλα Σκιο, Σαντρίν Γκρούντα μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για την νέα σεζόν στο Ιταλικό πρωτάθλημα και την EuroLeague Women με την ομάδα του Τζώρτζη Δικαιουλάκου, για τα ρεκόρ της στην ιστορία της Ευρωλίγκας, τα δύο μετάλλια το καλοκαίρι σε EuroBasket Women και Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τι ότι θέλει να εμπνεύσει την νέα γενιά με τον τρόπο που αγωνίζεται.
 
Η 34χρονη Γαλλίδα σέντερ είναι μια από τις πιο εμβληματικές παίκτριες στην Ευρώπη με πολλά κατορθώματα τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα WNBA με τις Λος Άντζελες Σπαρκς το 2016, αλλά και τίτλους μεταξύ άλλων σε Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία και Γαλλία, ενώ βρίσκεται στην Φαμίλα Σκίο από το 2018 και φέτος έχουν μέχρι τώρα "σηκώσει" του Σούπερ Καπ. Με τον Έλληνα προπονητή, Τζώρτζη Δικαιουλάκο ξανασυναντιούνται στην Ιταλική ομάδα, μετά από την κοινή τους πορεία στην Φενέρμπαχτσε. Η ομάδα από το Βένετο έχει αρχίσει εξαιρετικά την σεζόν στο ανταγωνιστικό Ιταλικό πρωτάθλημα, μετρώντας έντεκα νίκες σε ισάριθμους αγώνες και είναι πρώτη με άνεση, ενώ στους ομίλους της EuroLeague Women, βρίσκεται σε θέση πρόκρισης στα προημιτελικά με ρεκόρ 6-4 και έχει ίδιο ρεκόρ με την Τζιρόνα, την Σοπρόν και την Ντιναμό Κούρσκ, ενώ είναι μια "νίκη" πιο πίσω από την πρώτη Φενέρμπαχτσε. Σε ατομικό επίπεδο για την Γκρούντα, η σταθερότητα, που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια και η αποδοτικότητα της την έχουν οδηγήσει, έτσι ώστε να βρίσκεται ψηλά σε όλες τις στατιστικές της EuroLeague Women και μεταξύ άλλων να είναι δεύτερη σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης και τρίτη στα ριμπάουντ.
 
image 2022 01 08T113311.919
Η Σαντρίν Γκρούντα αποτελεί την αρχηγό της Εθνικής Γαλλίας γυναικών και ιδιαίτερα το 2021, έγινε η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών me 2.578 πόντους. Η τροπαιοθήκη της σε Εθνικό επίπεδο είναι αξιοζήλευτη, αφού μετράει οχτώ μετάλλια, εκ των οποίων τα δύο τα κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι, με το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το ασημένιο στο EuroBasket Women, ενώ έχει ένα χρυσό στο EuroBasket του 2009. 
 
Όλα όσα δήλωσε η Σαντρίν Γκρούντα στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:
 
Πρώτα θα ήθελα να μας μιλήσεις για την φετινή σεζόν στην Φαμίλα Σκίο. Ποιες είναι οι σκέψεις σου σχετικά με τις εμφανίσεις σας στο Ιταλικό πρωτάθλημα μέχρι τώρα, αλλά και σχετικά με την κατάκτηση του Ιταλικού Σούπερ Καπ.
 
Η Φαμίλα Σκίο πάντα ήταν μια από τις τοπ δύο ομάδες στην Ιταλία. Η σεζόν μας μέχρι τώρα πηγαίνει καλά, αφού είμαστε πρώτοι στην κατάταξη. Το να κατακτήσουμε το Ιταλικό Σούπερ Καπ ήταν σημαντικό, γιατί ήταν το πρώτο τρόπαιο της σεζόν και διοργανώθηκε στην έδρα μας, οπότε το έκανε πιο σπέσιαλ.
 
 270278011 347589670536677 3908169958869962946 n
Πως είναι η συνεργασία σας με το Ελληνικό προπονητικό σταφ και ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας;
 
Γνωρίζω τον κόουτς Τζώρτζη Δικαιουλάκου από την κοινή σεζόν μας στην Φενέρμπαχτσε το 2016-2017. Όταν ήμασταν στην αναζήτηση για προπονητή εδώ στο Σκίο, ήταν το πρώτο όνομα που μου ήρθε στο μυαλό. Έχω μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για τον κόουτς Τζώρτζη τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως προπονητή. Ο τύπος παιχνιδιού που αναπτύσσουμε εδώ βασίζεται σε υψηλό ρυθμό εκτέλεσης, αμυντική επιθετικότητα και ταλέντο.
 
Ποια είναι η άποψη σου για το φετινό επίπεδο της EuroLeague Women; Τι ξεχωρίζεις από τους αγώνες μέχρι τώρα;
 
Η EuroLeague Women είναι ένα δυνατό, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο απολαμβάνω πάρα πολύ. Βέβαια κατ εμέ, ο όμιλός μας είναι ο πιο δυνατός από τους δύο, γεγονός που κάνει κάθε παιχνίδι τόσο σημαντικό και καθοριστικό για την πρόκρισή μας στα play off. Αν έχουμε συνέπεια, τότε θα βελτιώσουμε τις πιθανότητές μας να βγούμε στα playoffs.
 
image 2022 01 08T113029.143
 
Επίσης έκανες νέα ρεκόρ στην EuroLeague Women, γιατί έγινες δεύτερη σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης και τρίτη στα ριμπάουντ. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για αυτά τα επιτεύγματα.
 
Είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα αυτα τα ρεκόρ. Είναι επιτεύγματα που αποδεικνύουν ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα, όσον αφορά τη δουλειά και τις ώρες που έχω αφιερώσει στο παιχνίδι του μπάσκετ.Και επίσης, είναι ένα τρόπος ενθάρρυνσης μου  ενθάρρυνσης ώστε να πηγαίνω συνεχώς καλύτερα μέχρι να σταματήσω. Μια ακόμη σκέψη μου έχει να κάνει με την νέα γενιά, αφού επίσης για μένα είναι ένας τρόπος για να αποδείξω ότι είναι εφικτό να κάνεις ρεκόρ από πού και αν προέρχεσαι ή ανεξαρτήτως πραγμάτων που έχεις υπομένει για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Ελπίζω η καριέρα μου να την εμπνεύσει.
 
 
 
Το 2021 έγινες η πρώτη σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Γαλλίας, οπού είσαι και αρχηγός. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για αυτό.
 
Ένιωσα το ίδιο συναίσθημα όπως όταν πέτυχα τα ρεκόρ της EuroLeague. Συν, στην Γαλλία με έβλεπαν σαν "εξωγήινη", γιατί πάντα δούλευα τόσο σκληρά. Ήμουν πολύ μικρή, νομίζω έντεκα με δώδεκα χρονών, όταν ξεκίνησαν να προπονούμαι με τις ώρες στο γυμναστήριο, παρακάμπτοντας τις διακοπές για να βελτιώσω το παιχνίδι μου και όλοι με κοιτούσαν σαν να είμαι εξωγήινος. Θυμάμαι ένα φιλικό πρόσωπο που αστειευόμενος μου είχε πει "Θα παντρευτείς την (μπάλα) spalding". Ημουν αφοσιωμένη. Μεταξύ άλλων, αυτός ήταν ο τρόπος για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, να ανταποδώσω το μπάσκετ που με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου στη ζωή. Ήταν ένας λόγος για να ξυπνάω κάθε πρωί με ένα χαμόγελο στα χείλη, να έχω αγάπη στην καρδιά και έναν στόχο. Σήμερα σε ηλικία 34 χρονών, έχω διαφορετική προσέγγιση, αλλά τότε το μπάσκετ ήταν ξεκάθαρα η μόνη μου προτεραιότητα. 
Και το να ανταμείβομαι πραγματικά, να με αναγνωρίζουν και να μην με υποδεικνύουν ότι είμαι διαφορετική , με έκανε να νιώθω καλά, να αισθάνομαι φοβερά επειδή κέρδιζα τον σεβασμό. 
Το να είμαι αρχηγός είναι μια άλλη αναγνώριση, από αυτές που με θεωρούν leader. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη του προπονητικού επιτελείου.
 
Κατέκτησες με την Εθνική Γαλλίας το καλοκαίρι δύο μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα ασημένιο στο EuroBasket. Οπότε, ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από αυτές τις διοργανώσεις; 
 
Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν πολύ ωραίο, γιατί είχαμε ένα σπουδαίο γκρουπ παικτριών. Λατρεύω να γελάω και να κλαίω μαζί με αυτές τις γυναίκες. Το να ηττηθούμε από την Σερβία για το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του EuroBasket Women 2021 και να την νικήσουμε για το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν επικό. Ένα καλοκαίρι που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
 
 
Επίσης, έχεις κατακτήσει ένα τίτλο στο WNBA το 2016. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τις αναμνήσεις από αυτήν την επιτυχία και πόσο διαφορετικό θεωρείς τον κόσμο του WNBA από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
 
Με τις Λος Άντζελες Σπαρκς το 2016 κατακτήσαμε τον τίτλο του 2016, δεν ήμουν η καλύτερη παίκτρια όπως είμαι στην Ευρώπη. Εκεί έμαθα πως να είμαι προετοιμασμένη όταν πρέπει να παίξω και να δείχνω δυνατά την παρουσία μου στην ομάδα. Έμαθα πώς να δίνω ενέργεια στην ομάδα προερχόμενη από τον πάγκο και μου άρεσε. Αυτή η εμπειρία μου έδωσε περισσότερο την δυνατότητα να μιλήσω με όλες τις παίκτριες. Από εκείνες που έπαιζαν 38 λεπτά μέχρι εκείνες που δεν έπαιζαν καθόλου, επειδή είχα βρεθεί και στις δύο περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, είναι σπουδαίο να ανοίγω νέες πόρτες, γιατί ήμουν η πρώτη Γαλλίδα παίκτρια που κατέκτησε τίτλο στο WNBA.
 
To WNBA είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο λόγω του επιπέδου του παιχνιδιού από πλευράς αθλητισμού και του επαγγελματισμού των franchise.
Στην Αμερική, η φιλοσοφία τους είναι ότι αν κάθε μέλος μιας ομάδας βελτιώνεται, η ομάδα θα βελτιωθεί και έτσι ώστε εστιάζουν στις δεξιότητες/ικανότητες του κάθε ατόμου ακόμη και στο επαγγελματικό επίπεδο. Στην Ευρώπη, έχει να κάνει περισσότερο με την ομαδική δουλειά, οπότε επικεντρώνονται στη λειτουργία της ομάδας κυρίως. Γι' αυτό τα plays έχουν τεράστιο ρόλο στο μπάσκετ γυναικών στην Ευρώπη. Είναι σαν να κάνουν στις ΗΠΑ focus στην κατασκευή γρήγορων αυτοκινήτων και στην Ευρώπη στη δημιουργία σπουδαίων κανόνων κυκλοφορίας. Κατά τη γνώμη μου, μια παίκτρια πρέπει να έχει εμπειρία και τους δύο κόσμους γιατί συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. 
image 2022 01 08T113055.127
 
image 2022 01 08T113223.393
 
 
image 2022 01 08T113318.633
 
image 2022 01 08T113627.634
 
image 2022 01 08T113636.122
 
 
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=lA4k1sHRh4k