Skip to main content

Ο Μασιμιλιάνο Μενέτι στο SuperBasket: «Το Λαύριο έχει ξεκάθαρη ταυτότητα ομάδας»

Ο προπονητής της Τρεβίζο, Μασιμιλιάνο Μενέτι μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr λίγο πριν τον δεύτερο αγώνα με το Λαύριο, την Τρίτη (18/1), για τα play-in του BCL. O Ιταλός κόουτς αναφέρθηκε τόσο για το πως περιμένει τον επόμενο αγώνα, την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και πως αξιολογεί το επίπεδο του BCL και του Ιταλικού πρωταθλήματος.

Ο κόουτς Μασιμιλιάνο Μενέτι βρίσκεται την Τρεβίζο από το 2018 και έχει χαράξει σημαντική πορεία στην ιστορία της ομάδας, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και φέτος είναι η πρώτη της εμφάνιση σε ευρωπαική διοργάνωση. Αδιαμφισβήτητα, ο  48χρονος Ιταλός προπονητής αποτελεί έναν από τους πιο ικανούς και έμπειρους τεχνικούς στην Lega Basket, με παρουσία 25 χρόνων στα παρκέ της γειτονικής χώρας.

Φέτος στο BCL, η Τρεβίζο προκρίθηκε από τα προκριματικά, τα οποία διοργανώθηκαν στο γήπεδο της ομάδας του Βένετο, το Παλαβέρντε, αποκλείοντας τους Λόντον Λάιονς, Μπάκεν Μπερς και Τσμόκι Μινσκ, ενώ κατετάγη στην δεύτερη θέση στην πρώτη φάση των ομίλων, οπού αγωνίστηκε μαζί με τις Σομπατέλι, Ρίγα και ΑΕΚ. Στα play-in του BCL βρήκε απέναντι της το Λαύριο με πλεονέκτημα έδρας, του οποίου επικράτησε στον πρώτο αγώνα με 87-72. Αν η Ιταλική ομάδα πάρει και τον δεύτερο αγώνα, την Τρίτη (18/1), τότε θα περάσει στην φάση των 16 του Champions League.

Ο κόουτς Μασιμιλιάνο Μενέτι θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει το EuroChallenge την σεζόν 2013-2014 και το Ιταλικό Σούπερ Καπ το 2015.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Μασιμιλάνο Μενέτι στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:

Θα ήθελα λίγο να μας πείτε για τα συμπεράσματα σας και τις απόψεις σας για το πρώτο ματς με το Λαύριο. Ποια πράγματα ξεχωρίζετε από εκείνο τον αγώνα και θα θέλατε να έχετε και στα επόμενα παιχνίδια;

Το πρώτο παιχνίδι ήταν όπως το περιμέναμε. Το Λαύριο είναι μια ομάδα που κοουτσάρεται πολύ καλά, έχοντας σπουδαία και ξεκάθαρη ταυτότητα ομάδας και παίκτες με χαρακτήρα. Σε αυτό το πρώτο παιχνίδι, ήμασταν καλοί στο να κάνουμε τις σωστές προσαρμογές για να περιορίσουμε τους πιο σημαντικούς παίκτες τους. Διατηρήσαμε ένα υψηλό επίπεδο έντασης σε όλο το παιχνίδι και δίνοντας προσοχή στις δεξιότητες τους,  καταφέραμε να κάνουμε τη διαφορά στον τελικό. Βέβαια, εγώ πιστεύω ότι το δεύτερο παιχνίδι θα είναι εντελώς διαφορετικό και πολλά θα εξαρτηθούν με ποιο ρόστερ θα παραταχθεί το Λαύριο στην σύνθεσή του, αφού ίσως μπορεί να παίξουν με κάποιους από τους νέους Αμερικανούς παίκτες τους, που δεν θα μπορούσαν να είναι στο γήπεδο στο Παλαβέρντε.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στο παρκέ;

Έχουμε μεγάλα κίνητρα και είμαστε στην πρώτη μας χρονιά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, για έναν σύλλογο που ιδρύθηκε μόλις το 2012 και βρισκόμαστε στο Ιταλικό πρωτάθλημα μόλις τρία χρόνια, για αυτό και θέλουμε να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται. Ξεκινησαμε με την προκριματική φάση που παίξαμε εδώ στο Παλαβέρντε με πολύ ενθουσιασμό και πραγματικά κίνητρα. Μέχρι τώρα η πορεία μας στον πρώτο γύρο του BCL είναι πολύ καλή, αλλά δεν θέλουμε να σταματήσουμε και θέλουμε τις εμπειρίες μας στην Ευρώπη να κρατήσουν όσο το περισσότερο γίνεται. Αυτή είναι η αιτία που μας παρακινεί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στη φετινή σεζόν του BCL.

Θα ήθελα να μας αξιολογήσετε το επίπεδο του φετινού BCL. Τι έχετε ξεχωρίσει μέχρι τώρα από την φετινή ευρωπαϊκή διοργάνωση;

Το επίπεδο είναι εξαιρετικό. Πριν την Τρεβίζο, ήμουν τρία χρόνια προπονητής στο EuroCup με την Ρέτζιο Εμίλια και πρέπει να ομολογήσω ότι το BCL της φετινής σεζόν δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και από πλευράς προσοχής στις λεπτομέρειες. Η FIBA είναι καλά οργανωμένη και το επίπεδο είναι υψηλό, μιλώντας και για τις ομάδες. Υπάρχουν σπουδαίες ομάδες και το επίπεδο κατά μέσο όρο είναι καλό. Οι ομάδες καταλαβαίνουν ότι αυτές οι διοργανώσεις αποτελούν σημαντική αφετηρία στις διεθνείς διοργανώσεις τόσο για αυτές όσο και  για τους παίκτες.

Οι διαφορές φέτος στο Ιταλικό πρωτάθλημα είναι πολύ μικρές. Υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές ομάδες, επειδή το Ιταλικό πρωτάθλημα είναι από τις καλύτερες λίγκες στην Ευρώπη. Οπότε τι χρειάζεται η ομάδα για να τα κατάφερει να περάσει στα playoffs και από εκεί και πέρα να πετύχει τους στόχους της;

Ναι, συμφωνώ μαζί σου. Το Ιταλικό πρωτάθλημα έχει εξαιρετική ισορροπία. Δύο νίκες ή δύο ήττες μπορούν να αλλάξουν δραματικά την θέση σου στην βαθμολογία. Ωστόσο, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση σε μια ομάδα, όταν υπάρχει μια δύσκολη περίοδος και ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να επαναπαύεται, όταν κάνει συνεχόμενες νίκες. Παίζουμε σε ένα πρωτάθλημα όπου ο καθένας μπορεί να κερδίσει ή να χάσει από κάθε αντίπαλο, επειδή όλα μπορούν να αλλάξουν εξαιρετικά γρήγορα. Κατά τη γνώμη μου, οι ομάδες που θα πετύχουν τους στόχους τους θα είναι αυτοί που θα δείξουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια.

Έχετε κατακτήσει ως προπονητής μια διοργάνωση FIBA στο παρελθόν, το EuroChallenge 2013-2014. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από τότε; Ποιες ομοιότητες βλέπετε να υπάρχουν στην ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο και στην ομάδα της φετινής σεζόν;

Ναι, σωστά. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ της ομάδας εκείνης της χρονιάς, με την οποία κερδίσαμε το EuroChallenge με τη Ρέτζιο Εμίλια και την ομάδα της φετινής σεζόν, τουλάχιστον το ελπίζω. Και σε εκείνη την περίπτωση ήταν η πρώτη φορά συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το γκρουπ των παικτών. Πήραμε την πρόσκληση να συμμετάσχουμε με wildcard, ενώ εδώ έπρεπε να παίξουμε τον Προκριματικό Γύρο, αλλά ο ενθουσιασμός που έχουμε εδώ στο Τρεβίζο για αυτή τη νέα περιπέτεια είναι ο ίδιος που ένιωσα και εκεί. Εκείνη την περίοδο, πολλές ιταλικές ομάδες αποκλείστηκαν από τις τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε δείξαμε τον δρόμο εκείνη τη χρονιά. Ήμασταν πρωτοεμφανιζόμενοι αλλά με την επιθυμία να κάνουμε την έκπληξη και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται, συνεχίζοντας να πιέζουμε και να πιστεύουμε σε αυτό που καταφέραμε μέχρι την νίκη στον τελικό.