Skip to main content

Οκερέαφορ στο Superbasket: «Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στην Ελλάδα»

Ο άσος της Μεγάλης Βρετανίας, Τέντι Οκερέαφορ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, τόσο για τις σκέψεις του για το παιχνίδι της Πέμπτης (30/6) κόντρα στην Εθνική Ελλάδας και τις αναμνήσεις του από την πρώτη μεταξύ μας αναμέτρηση, όσο και για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Nησί για την ανάπτυξη του αθλήματος του μπάσκετ.

Ο Τέντι Οκερέαφορ είναι ένα γνώριμο όνομα στα ελληνικά γήπεδα, καθώς αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα μας, με την Κύμη (2016-2017), τον Χολαργό (2018-2019) και τον Ηρακλή (2019-2020), αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Εκπροσωπεί την Εθνική της Μεγάλης Βρετανίας από το 2015 και ιδιαίτερα στο παιχνίδι με την γαλανόλευκη, συμπλήρωσε 50 συμμετοχές με το εθνόσημο, με αποτέλεσμα να σπάσει το ρεκόρ του Μπιλ ΜακΊνες από το 1976.

Σε εκείνο τον αγώνα, η επίσημη αγαπημένη ηττήθηκε από την Βρετανική ομάδα με 78-69, με τον 29χρονο γκαρντ να έχει 19 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και τρεις ασίστ σε κάτι λιγότερο από 34 λεπτά. Ήταν η πρώτη τους νίκη επί της χώρας μας μετά από 37 χρόνια.

Οι δύο χώρες έχουν κοινή πορεία στις τελευταίες διοργανώσεις, αφού από την μία, θα βρεθούμε στον ίδιο όμιλο στην τελική φάση του EuroBasket 2022 στο Μιλάνο, ενώ και οι δύο προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 μαζι με την Τουρκία και θα διασταυρωθούν με τον Ά όμιλο, στον οποίο έχουν ήδη πέρασει η Σερβία και η Λετονία.

Αν οι Βρετανοί καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση, που θα γίνει στα γήπεδα των Φιλιππινών, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας, τότε θα είναι η πρώτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τέσσερις συμμετοχές έχουν στα πέντε τελευταία EuroBasket, με τρεις 13ες θέσεις, καθώς τερμάτισαν 22η στο EuroBasket 2017. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε με την Εθνική της Μεγάλης Βρετανίας, ο Τέντι Οκερέαφορ, ο οποίος εκεί είχε κατά μέσο όρο 9.6 πόντους, 4.8 ασίστ και 4.2 ριμπάουντ.

Όλα όσα δήλωσε ο Τέντι Οκερέαφορ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε την Εθνική Ελλάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την ελληνική ομάδα; Σε τι στοχεύετε για να την νικήσετε;

Νομίζω ότι με την Εθνική Ελλάδας θα γίνει ένας σκληρός αγώνας. Έχουν κάνει αλλαγές στο ρόστερ, αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο το παιχνίδι. Θα είναι "εχθρικό" το περιβάλλον, αφού είναι μια χώρα που στηρίζει το μπάσκετ πάρα πολύ, οπότε θα είναι ένα challenge αυτός ο αγώνας για εμάς. Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια και να ακολουθήσουμε ότι είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά. Να ελέγξουμε το παιχνίδι, να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Έχουν πραγματικά πολύ ταλαντούχους παίκτες. Νιώθουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουμε το παιχνίδι. 

Έχεις αγωνιστεί στην χώρα μας με ελληνικές ομάδες, οπότε γνωρίζεις το ελληνικό στυλ του μπάσκετ. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, ποια πράγματα θεωρείς ότι πρέπει να προσέξετε; 

Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Το να έχεις συγκέντρωση είναι πολύ σημαντικό όταν αγωνίζεσαι με την Ελλάδα. Ξέρω  πόσο πολύ χρειάζεται να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες και στα scout reports. Οπότε, θεωρώ ότι αυτά θα τα έχουμε και θα τα ελέγξουμε, καθώς ο προπονητής μας,  το προπονητικό επιτελείο μας και τα παιδιά που κάνουν τα βίντεο θα μας βοηθήσουν σίγουρα για να προετοιμαστούμε όσον το δυνατό περισσότερο για αυτό το παιχνίδι. To να ελέγξουμε τον ρυθμό και το τέμπο του παιχνιδιού θα είναι ένα "στοίχημα" για εμάς. Σίγουρα θα χαρούμε που θα βρεθούμε στο παρκέ και θα παίξουμε στο ματς. Όπως είπα, το μεγαλύτερο κλειδί για τον αγώνα είναι τα ριμπάουντ, ένας τομέας πολύ σημαντικός και για τις δύο χώρες. Οπότε, θα είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό παιχνίδι, αλλά βέβαια θα πρέπει να εξετάσουμε τον ρυθμό και τις λεπτομέρειες οπού πρέπει να εστιάσουμε.

Ποιες οι αναμνήσεις σου από το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 κόντρα στην Ελλαδα;

Εκείνο το παιχνίδι είχε να κάνει με τα σερί. Προηγηθήκαμε εμείς, μετά μας ισοφάρισε η Ελλάδα στην τρίτη περίοδο και πήρε καλή διαφορά με 15 πόντους. Είχε να κάνει με την κατοχή, τα σερί και την δυναμική. Βάλαμε κάποιους μεγάλους πόντους στο τέλος του αγώνα όταν ανεβάσαμε ρυθμό και καταφέραμε να πάρουμε μια μεγάλη νίκη.

Η Μεγάλη Βρετανία θα είναι στην τελική φάση του EuroBasket 2022 και ιδιαίτερα θα παίξει στον όμιλο της Ελλάδας στην Ιταλία και επίσης είστε πολύ κοντά στο να προκριθείτε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πώς βλέπει ο κόσμος όλη αυτήν την προσπάθεια που γίνεται;

Νομίζω ότι είναι πολύ χαρούμενοι. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία για εμάς ως χώρα να βρεθούμε σε αυτό το επίπεδο, αφού έχει γίνει πολύ δουλειά όλα αυτά τα χρόνια.  Προκριθήκαμε και έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε στο τουρνουά του Μιλάνου στο EuroBasket με αυτές τις χώρες. Πιστεύω ότι έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ μέσα στα χρόνια. Πρέπει να αλλάξουμε το που βρισκόμαστε ως χώρα στο μπάσκετ. Νομίζω ότι απλά και μόνο το ότι συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε, έχει σημαντικό αντικτυπο στις εμφανίσεις και στα αποτελέσματα μας. Οπότε, πιστεύω ότι θα εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που θα έχουμε για να παίξουμε και για να αποδείξουμε ότι είμαστε μια πραγματικά καλή μπασκετική χώρα. Αυτό θα είναι καλό για εμάς. Αυτό θα είναι καλό για τα νέα παιδιά μας, αυτό θα είναι καλό για το άθλημα συνολικά. Σίγουρα, όλοι είναι πολύ χαρούμενοι για την συμμετοχή στην τελική φάση του EuroBasket 2022 και ακόμη και για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έχεις αγωνιστεί στην τελική φάση του EuroBasket 2017 με την Μεγάλη Βρετανία, Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνη την περίοδο;

Ήταν πιθανόν το πρώτο μου μεγάλο τουρνουά με την εθνική ομάδα. Αδιαμφισβήτητα ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Η ένταση, το επίπεδο του παιχνιδιού, το που αγωνίζεσαι και το με ποιους παίζεις το καθιστούν μία από τις καλύτερες εμπειρίες. Το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα όταν αγωνίζεσαι εκεί, δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Είναι μια σπουδαία εμπειρία, την οποία μπορώ να την μοιραστώ με τους συμπαίκτες μου, με τους οποίους συνεχίσαμε να βελτιωνόμαστε και να προχωράμε τα επόμενα χρόνια. Νιώσαμε  πολύ ωραία, οπότε χρησιμοποιώντας αυτή την ανάμνηση και αυτή την εμπειρία προσπαθώ να πάω σε ένα άλλο EuroBasket. Αυτό κάνει καλό σε εμένα, είναι ωφέλιμο για την ομάδα και σίγουρα είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό και φυσικά, είμαι χαρούμενος για αυτό.

Έχεις παίξει σε τρεις ελληνικές ομάδες, την Κύμη, τον Χολαργό και τον Ηρακλή. Ποιες είναι οι αναμνήσεις από αυτήν την περίοδο;

Είχα μόνο καλές στιγμές. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορούν να βελτιώσουν το μπασκετ  ως προς το στυλ παιχνιδιού. Και απέκτησα εμπειρίες, έμαθα να παίζω με ένα διαφορετικό τρόπο στο παιχνίδι, πέρασα πολύ καλά και έχω υπέροχες εμπειρίες από την Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον το πόσο συχνά παίζουμε με τις εθνικές ομάδες, είναι κάτι πολύ ωραίο. Έχω φιλίες με κάποια παιδιά από αυτήν την χώρα, η οποία είναι πολύ ωραια. Το να τους βλέπω σαν αντιπάλους, όταν παίζουμε με τις εθνικές ομάδες, έχει την πλάκα του. 

Την τελευταία δεκαετία βλέπουμε την Μεγάλη Βρετανία σε τελικές φάσεις του EuroBasket, είστε κοντά στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θεωρείς ότι αναπτύσσεται πάρα πολύ το μπάσκετ στην χώρα;

Ναι, φυσικά. Βελτιώνουμε το επίπεδο μας συνεχώς. Τα νέα παιδιά και τα παιδιά που έχουμε στην χώρα να προμοτάρουν το άθλημα, το βοηθούν να αναπτύσσεται και συνεχώς γίνονται καλύτεροι κάθε χρόνο. Είναι πρότυπο για τα νέα παιδιά αυτοί οι παίκτες που πηγαίνουν να αγωνιστούν πέρα από τον Ατλαντικό, αλλά και αυτοί που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας. Θεωρώ ότι οι νίκες και οι ήττες που κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν κάνει μια δραστική αλλαγή, δείχνοντας την δυναμική μας. Δεν σκέφτομαι ότι μπορούμε να μην είμαστε το αουτσάιντερ σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά δεν πηγαίνουμε σε αυτά τα παιχνίδια, με αυτήν την νοοτροπία. Είμαστε περήφανοι και παίζουμε δυνατά για τη χώρα μας και θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως αντανάκλαση του εαυτού μας και της χώρας μας.  Οπότε θεωρώ ότι μας βοηθάει όλο αυτό να βελτιωνόμαστε και το παιχνίδι μας να αναπτύσσεται. Έχουμε ακόμη δρόμο. Αλλά, το επίπεδο αδιαμφισβήτητα αυξήθηκε και αυτό είναι κάτι εξαιρετικό για την χώρα και περιμένουμε ακόμα μια πολύ καλή δεκαετία στο μέλλον.

Θα ήθελα να μας πεις για την πρώτη σου ομάδα, την Newham All Star Sports Academy (NASSA), που δημιούργησε η μητέρα σου και για αυτό τιμήθηκε το 2015 από την Βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά της στον αθλητισμό στο ανατολικό Λονδίνο.

H μαμά μου ξεκίνησε την ομάδα και άρχισα να παίζω μπάσκετ στην  Newham All Star Sports Academy. Τρέχει κάποια προγράμματα σε σχολεία σε όλο το Ανατολικό Λονδίνο. Και επίσης, κάνει κάποιες καμπάνιες για να βοηθήσει και να προωθήσει το μπάσκετ, αλλά και να ευαισθητοποιήσει για θέματα, όπως η εγκληματικότητα. Πέρασα πολύ ωραία, καθώς μοιράστηκα αυτήν την εμπειρία μαζί της. Επίσης, έχω ζήσει μαζί της, την πορεία μου στο μπάσκετ και με στήριζε σε όλη την διάρκεια αυτού. Όταν είδα ότι αναγνωρίστηκε σε Εθνικό επίπεδο και βραβεύτηκε από την βασίλισσα, ήταν κάτι καταπληκτικό, αφού έλαβε τιμητική διάκριση για την προσφορά της στην κοινωνία. 

Η κοινότητα αναγνωρίζει αυτό που κάνει στα σχολεία. Κάνει όλα αυτά, με σκοπό να φέρει τα νέα παιδιά κοντά στο μπάσκετ και να τα εμπνεύσει, ώστε να ασχοληθούν με το άθλημα. Έχει επαγγελματίες διαιτητές και προπονητές, οπότε έχει φτιαχτεί κάτι υπέροχο και είμαι πολύ περήφανος για αυτήν.